Basic Computer Knowledge


  • 1. The improvement of computer hardware theory is summarized by which law.?
A.) Metcalf's law
B.) Bill's Law
C.) Moore's First Law
D.) Grove's law

Answer: Option 'C'

Moore’s First Law

  • 2. The most widely used computer device is.
A.) Solid state disks
B.) External hard disk
C.) Internal hard disk
D.) Mouse

Answer: Option 'C'

Internal hard disk

  • 3. _______ are software which is used to do particular task.
A.) Operating system
B.) Program
C.) Data
D.) Software

Answer: Option 'B'

Program

  • 4. Who is father of modern computers?
A.) Abraham Lincoln
B.) James Gosling
C.) Charles Babbage
D.) Gordon E. Moore

Answer: Option 'C'

Charles Babbage

  • 5. How many generations of computers we have?
A.) 6
B.) 7
C.) 5
D.) 4

Answer: Option 'C'

5

  • 6. ________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
A.) The operating system
B.) The motherboard
C.) The platform
D.) Application software

Answer: Option 'A'

The operating system

  • 7. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
A.) digital divide.
B.) Internet divide.
C.) cyberway divide.
D.) Web divide

Answer: Option 'A'

Digital divide

  • 8. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A.) Viruses
B.) Hackers
C.) Spam
D.) Identity theft.

Answer: Option 'C'

Spam

  • 9. The term 'Pentium' is related to
A.) DVD
B.) Hard Disk
C.) Microprocessor
D.) Mouse

Answer: Option 'C'

Microprocessor

  • 10. What does HTTP stands for?
A.) Head Tail Transfer Protocol
B.) Hypertext Transfer Protocol
C.) Hypertext Transfer Plotter
D.) Hypertext Transfer Plot

Answer: Option 'B'

Hypertext Transfer Protocol



To whom this Basic Computer Knowledge Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Basic Computer Knowledge effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.