logo

Current Affairs-01-October-2016


  • 1. Which state high court recently lifted the liquor ban by quashing the Liquor Prohibition Act of the state government?
A.) Bihar
B.) Rajasthan
C.) Punjab
D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'A'

Bihar

  • 2. Which IT major recently launched e-commerce platform Skava Commerce?
A.) TCS
B.) Infosys
C.) Oracle
D.) L&T Infotech

Answer: Option 'B'

Infosys

  • 3. The sportsperson who was appointed as the brand ambassador of Nissan’s newly-launched car Datsun redi-Go Sport is _______
A.) PV Sindhu
B.) Dipa Kamarkar
C.) Vinesh Poghat
D.) Sakshi Malik

Answer: Option 'D'

Sakshi Malik

  • 4. Which state government recently decided to install Monorail in its state capital?
A.) Maharashtra
B.) Madhya Pradesh
C.) West Bengal
D.) Karnataka

Answer: Option 'C'

West Bengal

  • 5. Famous Telugu writer who was conferred the Moortidevi Award of Bharatiya Jnanpith for the year 2015 for his novel ‘Ananta Jeevanam’ is ___
A.) Kalakaluri Enoch
B.) Katti Padma Rao
C.) Tanikella Bharani
D.) Yandamuri Veerendranath

Answer: Option 'A'

Kalakaluri Enoch

  • 6. The Union Government recently decided to raise the Employees Provident Fund (EPF) investment in Exchange Traded Fund (ETF) from existing 5 per cent to ____ Percent.
A.) 6
B.) 7
C.) 9
D.) 10

Answer: Option 'D'

10

  • 7. INDOSAN, the day long conference, recently inaugurated by PM Modi is about _______
A.) Scientific Developments
B.) Sanitation
C.) Child Labour
D.) Women Empowerment

Answer: Option 'B'

Sanitation

  • 8. Government notifies the constitution of Monetary Policy Committee (MPC) under which of the following act?
A.) Banking Regulations Act
B.) Govt. of India Act
C.) RBI Act
D.) FRBM Act

Answer: Option 'C'

RBI Act

  • 9. Which district has been recently declared as Open Defection Free (ODF) district in West Bengal?
A.) Howrah
B.) Hooghly
C.) Midnapore
D.) Burdwan

Answer: Option 'B'

Hooghly

  • 10. Who is the chairman of the Newly Constituted Monetary Policy Committee (MPC)?
A.) Urjit Patel
B.) R Gandhi
C.) Michael Patra
D.) Chetan Ghate

Answer: Option 'A'

Urjit Patel

To whom this Current Affairs-01-10-2016 Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Current Affairs-01-10-2016 effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.