Current Affairs-04-September-2016


  • 1. Biju Kanya Ratna Yojana is a scheme launched by which state to create awareness on gender discrimination against girls, their health, nutrition and education?
A.) Jharkhand
B.) Odisha
C.) West Bengal
D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'B'

Odisha

  • 2. Majuli or Majoli, the world’s largest river island is located in which Indian River?
A.) Ganga
B.) Chenab
C.) Ravi
D.) Brahmaputra

Answer: Option 'D'

Brahmaputra

  • 3. World’s first Driverless minibuses started its services in which country recently?
A.) England
B.) Italy
C.) France
D.) Switzerland

Answer: Option 'C'

France

  • 4. Name the President of Uzbekistan who passed away recently. He is the president for 25 years till his death.
A.) Islam Karimov
B.) Abdulhashim Mutalov
C.) Shavkat Mirziyoyev
D.) Rafiq Nishonov

Answer: Option 'B'

Islam Karimov

  • 5. Kiran Mazumdar Shaw, who was recently appointed the Knight of the National Order of the French Legion of Honour for her contribution to biosciences and research is the MD of which Indian Biotech company?
A.) GlaxoSmithKline
B.) Biocon
C.) Novozymes
D.) Dr.Reddy’s Labs

Answer: Option 'B'

Biocon

  • 6. Name the actor who was felicitated at the first edition of BRICS Film Festival that recently commenced in New Delhi?
A.) Jackie Chan
B.) Amitabh Bacchan
C.) Rishi Kapoor
D.) Rajnikanth

Answer: Option 'C'

Rishi Kapoor

  • 7. Which Action movie star, writer, and director will be given an honorary Oscar for his extraordinary achievements in the movies over the years?
A.) Jackie Chan
B.) Jet Li
C.) Will Smith
D.) Brad Pitt

Answer: Option 'A'

​Jackie Chan

  • 8. Which country recently signed an agreement on Maritime Transport with India in September 2016?
A.) Brazil
B.) China
C.) South Africa
D.) Egypt

Answer: Option 'D'

Egypt

  • 9. Which is the first foreign government to issue Masala Bonds?
A.) Japan
B.) Canada
C.) USA
D.) China

Answer: Option 'B'

Canada

  • 10. Prakampana – the first of its kind joint disaster management exercise was inaugurated in which port city?
A.) Mumbai
B.) Kochi
C.) Vishakhapatnam
D.) Chennai

Answer: Option 'D'

Vishakhapatnam



To whom this Current Affairs-04-09-2016 Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Current Affairs-04-09-2016 effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.