logo

Current Affairs-05-October-2016

Advertisement

  • 1. Which Indian Public Sector Bank became the first bank to open a branch in the capital city of Yangon, Myanmar?
A.) SBI
B.) Union Bank of India
C.) Bank of Baroda
D.) Oriental Bank of Commerce

Answer: Option 'A'

SBI

  • 2. Which of the following state became India’s first state to implement Direct Benefit Transfer (DBT) in Kerosene?
A.) Odisha
B.) Bihar
C.) Jharkhand
D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'C'

Jharkhand

  • 3. Which Indian firm announced a joint venture with Rafale Jet maker Dassault Aviation?
A.) Mahindra & Mahindra
B.) Reliance Group
C.) TATA Industries
D.) Adani Group

Answer: Option 'B'

Reliance Group

  • 4. Which Indian wildlife film-maker recently conferred Chevalier de l'Ordre National du Mérite (Knight in the National Order of Merit) by the French Government?
A.) Prajna Chowta
B.) Sandesh Kadur
C.) Krupakar Senani
D.) Nalla Muthu

Answer: Option 'A'

Prajna Chowta

  • 5. According World Bank’s Report which country has the largest number of people living under the international USD 1.90-a- day poverty line?
A.) China
B.) Nigeria
C.) India
D.) Brazil

Answer: Option 'C'

India

  • 6. The Reserve Bank of India cut policy rate (repo rate) by 25 basis points in its recent monetary policy review. What is the new Repo Rate?
A.) 6.5%
B.) 6.25%
C.) 6%
D.) 6.75%

Answer: Option 'B'

6.25%

  • 7. The International Monetary Fund (IMF) raised projections for India’s economic growth recently to what percent?
A.) 7.4%
B.) 7.2%
C.) 7.8%
D.) 7.6%

Answer: Option 'D'

7.6%

  • 8. Which European country elected Kersti Kaljulaid as the country’s first female president by the parliament?
A.) Estonia
B.) Denmark
C.) Finland
D.) Latvia

Answer: Option 'A'

Estonia

  • 9. The 2016 Nobel prize in physics is awarded to whom for their work on exotic states of matter?
A.) David Thouless
B.) Duncan Haldane
C.) Michael Kosterlitz
D.) All the above

Answer: Option 'D'

All the above

  • 10. Which country’s currency recently joined an Elite Club of International Monetary Fund(IMF) Reserve Currencies?
A.) Dollar, USA
B.) Pound, UK
C.) Yuan, China
D.) Yen, Japan

Answer: Option 'C'

Yuan, China

To whom this Current Affairs-05-10-2016 Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Current Affairs-05-10-2016 effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.