Current Affairs-10-August-2016


  • 1. Who composed the theme song 70 Saal Azabi Yaad Karo Kurbani to mark 70 years of Independence Day?
A.) Vaibhav Acharya
B.) A.R. Rahman
C.) Shankar Mahadevan
D.) Ghazal Srinivas

Answer: Option 'D'

Ghazal Srinivas

  • 2. On which day International Day of the World’s Indigenous People is observed?
A.) August 6th
B.) August 7th
C.) August 8th
D.) August 9 th

Answer: Option 'D'

August 9 th

  • 3. Which of the below rate has been changed after RBI’s third Bi-Monthly Monetary Policy statement 2016-17?
A.) Reverse Repo Rate
B.) Repo Rate
C.) Marginal Standing Facility Rate
D.) None of the above

Answer: Option 'D'

None of the above

  • 4. Which of the following state launched ‘Quit India 2’ movement to celebrate the 75 th anniversary of the 1942 Quit India movement?
A.) Uttar Pradesh
B.) Madhya Pradesh
C.) Maharashtra
D.) Gujarat

Answer: Option 'C'

Maharashtra

  • 5. Who of the following will address the 71 st session of the United Nations General Assembly (UNGA) in 2016?
A.) Pranab Mukharjee
B.) Sushma Swaraj
C.) Venkaiah Naidu
D.) Narendra Modi

Answer: Option 'B'

Sushma Swaraj

  • 6. Swimmer Katie Ledecky who set a new world record to win gold in 400m freestyle at Rio Olympics, belongs to which nation?
A.) USA
B.) England
C.) Australia
D.) Canada

Answer: Option 'A'

USA

  • 7. Kalikho Paul, who died recently is an Ex-Chief Minister of which of the following state?
A.) Sikkim
B.) Arunachal Pradesh
C.) Manipur
D.) Meghalaya

Answer: Option 'B'

Arunachal Pradesh

  • 8. Recently to which bank’s board the former Reserve Bank of India (RBI) deputy governor Anand Sinha has been appointed?
A.) IDFC
B.) IDBI
C.) IFCI
D.) NABARD

Answer: Option 'A'

IDFC

  • 9. Name the state which recently approved the Kalinga Sikshya Sathi Yojana, a new loan scheme to help students for higher studies at only 1% interest.
A.) Chhattisgarh
B.) Madhya Pradesh
C.) Odisha
D.) Maharashtra

Answer: Option 'C'

Odisha

  • 10. Which of the below institutions are responsible to regulate and impose ban on the Ponzi Schemes which was in news very recently?
A.) Union Government
B.) RBI
C.) SEBI
D.) State Government

Answer: Option 'D'

State Government



To whom this Current Affairs-10-08-2016 Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Current Affairs-10-08-2016 effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.