logo

Current Affairs-12-August-2016


  • 1. Which of the following state passed a resolution to become the first state to ratify The Constitution (122nd Amendment) (GST) Bill, 2014?
A.) Andhra Pradesh
B.) Tamil Nadu
C.) Gujarat
D.) Assam

Answer: Option 'D'

Assam

  • 2. Gaofen-3 is a satellite launched by which of the following country to protect its maritime rights.
A.) India
B.) China
C.) USA
D.) Japan

Answer: Option 'B'

China

  • 3. Name the committee constituted by the government to review e-commerce rules?
A.) Amitabh Kant
B.) N K Singh
C.) Arnab Chadda
D.) Mohammed Ahsan

Answer: Option 'A'

Amitabh Kant

  • 4. The first phase of Operation Muskan-2, a rescue operation for saving kidnapped children, has been conducted recently in which of the following state?
A.) Bihar
B.) Odisha
C.) Haryana
D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'B'

Odisha

  • 5. Which of the following Union Territory is the first to join the UDAY scheme?
A.) Daman and Diu
B.) Goa
C.) Lakshadweep
D.) Puducherry

Answer: Option 'D'

Puducherry

  • 6. Ikea, an International retail furniture chain, is set to start its first store in India in which city?
A.) Hyderabad
B.) Mumbai
C.) Pune
D.) Bangalore

Answer: Option 'A'

Hyderabad

  • 7. A data bank portal of MSMEs has been recently launched by which of the following?
A.) Smriti Irani
B.) Venkaiah Naidu
C.) Arun Jaitley
D.) Narendra Modi

Answer: Option 'C'

Arun Jaitley

  • 8. India inked a MoU with which of the following countries in the field of tourism?
A.) South Africa
B.) Australia
C.) Switzerland
D.) France

Answer: Option 'A'

South Africa

  • 9. What was the Repo Rate fixed by the Reserve Bank of India in August 2016 in its third bi- monthly Monetary Policy Statement 2016-17?
A.) 6.0 %
B.) 6.75 %
C.) 6.5%
D.) 6.25%

Answer: Option 'C'

6.5%

  • 10. Union Cabinet recently approved the amendments made to the Maternity Benefits Act which raises the maternity leave for women from 12 weeks to ____
A.) 24 Weeks
B.) 20 Weeks
C.) 18 Weeks
D.) 26 Weeks

Answer: Option 'D'

26 Weeks

To whom this Current Affairs-12-08-2016 Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Current Affairs-12-08-2016 effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.