logo

Current Affairs-12-September-2016


  • 1. The Reserve Bank of India (RBI) recently cancelled the certificate of registration of how many non-banking financial companies (NBFCs)?
A.) 5
B.) 6
C.) 7
D.) 8

Answer: Option 'A'

5

  • 2. The First edition of Internet of Things (IoT) India Congress was recently held in which city?
A.) New Delhi
B.) Bengaluru
C.) Hyderabad
D.) Chennai

Answer: Option 'B'

Bengaluru

  • 3. CBDT recently launched electronic resolution facility for online redressal of taxpayers’ grievances called ____
A.) e-TaxRedress
B.) e-TaxFilling
C.) e-Nirvan
D.) e-Nivaran

Answer: Option 'D'

e-Nivaran

  • 4. ‘CM Scooty Scheme’, a scheme to support women in colleges who come from economically backward people to continue their education was launched in which state?
A.) Haryana
B.) Bihar
C.) Jammu and Kashmir
D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'C'

Jammu and Kashmir

  • 5. 45th Skoch Merit Award and Skoch Smart Governance Gold Award, 2016 was won by which state?
A.) Jharkhand
B.) Odisha
C.) Kerala
D.) Telangana

Answer: Option 'A'

Jharkhand

  • 6. The 6 th IUCN World Conservation Congress 2016 was hosted by which city recently?
A.) Honolulu
B.) Maldives
C.) Colombo
D.) Rio

Answer: Option 'A'

Honolulu

  • 7. Which state won the 9 th Global Agriculture Leadership Award 2016?
A.) Andhra Pradesh
B.) Maharashtra
C.) Karnataka
D.) Odisha

Answer: Option 'D'

Odisha

  • 8. Who will be acting as the temporary Prime Minister of Kazakhstan?
A.) Karim Massimov
B.) Nursultan Nazarbayev
C.) Bakytzhan Sagintayev
D.) Akezhan Kazhegeldin

Answer: Option 'C'

Bakytzhan Sagintayev

  • 9. Which country has performed the world’s first robotic operation inside the eye?
A.) India
B.) Britain
C.) France
D.) Germany

Answer: Option 'B'

Britain

  • 10. Who became the first cueist from India to win a medal (Bronze) at the prestigious Sangsom 6 Red Snooker World Championship?
A.) Geet Sethi
B.) Ashok Sandilya
C.) Subhash Agarwal
D.) Pankaj Advani

Answer: Option 'D'

Pankaj Advani

To whom this Current Affairs-12-09-2016 Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Current Affairs-12-09-2016 effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.