logo

SBI Clerk Mains 2016 | General Awareness Set - 14



  • 1. The highlights of second Bi-monthly monetary policy statement, released on 7 June 2016 given. The wrong statement is?
A.) Kept the policy repo rate under the Liquidity Adjustament Facility (LAF) unchanged at 6.5%
B.) Statutory Liquidity Ratio (SLR) increased to 22.25%
C.) Cash Reserve Ratio (CRR) unchanged at 4.0%
D.) The reverse repo rate under the LAF will remain unchanged at 6.0%

Answer: Option 'B'

Statutory Liquidity Ratio (SLR) increased to 22.25%

  • 2. Which bank launched India's first internationally-listed certified green bond to finance climete change solutions around the world at London Stock Exchange on 6 June 2016?
A.) SBI
B.) ICICI
C.) Axis Bank
D.) Corporation Bank

Answer: Option 'C'

Axis Bank

  • 3. Which International Monetary Organization and the Union Government signed the Loan Agreement for $200 million to upgrade 176 Kilometres of State roads in Jharkhand on 3 June 2016?
A.) IBRD
B.) IDA
C.) ADB
D.) AFD

Answer: Option 'C'

ADB

  • 4. Asian Development Bank (ADB) was established in ..........
A.) 1966
B.) 1945
C.) 1969
D.) 1984

Answer: Option 'A'

1966

  • 5. 'Fighting poverty in Asia and the Pacific' is the punch line of ..............
A.) ADB
B.) World Bank
C.) IMF
D.) IDA

Answer: Option 'A'

ADB

  • 6. ADB headquarters located in ..........
A.) Manila (Philippines)
B.) Washington D.C (USA)
C.) Shanghai (China)
D.) Beijing (China)

Answer: Option 'A'

Manila (Philippines)

  • 7. President of ADB is .............
A.) Takehiko Nakao of Japan
B.) Jim Yong Kim of USA
C.) K.V. Kamath of India
D.) Jin Liquin of China

Answer: Option 'A'

Takehiko Nakao of Japan

  • 8. ADB approved $100 million loan for a highway project in Pakistan, marking its first co-financing with the China-led Asian Infrasructure Investment Bank (AIIB) on 10 June 2016. Where is the headquarters of AIIB?
A.) Beijing
B.) Washington
C.) New Delhi
D.) Dhaka

Answer: Option 'A'

Beijing

  • 9. On 7 June 2016, ADB granted $120 million to improve irrigation and water management infrasteucture in ..............
A.) Andhra Pradesh
B.) Punjab
C.) Odisha
D.) Maharashtra

Answer: Option 'C'

Odisha

  • 10. On 18 April 2016, the Asian Development Bank clears $300 million loan for upgradation of roads in which state?
A.) MP
B.) Rajasthan
C.) Uttar Pradesh
D.) Telangana

Answer: Option 'C'

Uttar Pradesh


To whom this SBI Clerk Mains 2016 | General Awareness Set - 14 Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using SBI Clerk Mains 2016 | General Awareness Set - 14 effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.