logo

Indian Geography Questions and Answers


  • 1. ”DUNCAN PASS” seperates.
A.) Car Nicobar-Greater Nicobar
B.) Little Nicobar-South Andaman
C.) North Andaman-south Andaman
D.) South Andaman-middle Andaman

Answer: Option 'B'

Little Nicobar-South Andaman

  • 2. ”10 channel” seperates
A.) Car Nicobar-greater Nicobar
B.) Little Nicobar-south Andaman
C.) North Andaman-south Andaman
D.) Little Andaman-car Nicobar

Answer: Option 'D'

Little Andaman-car Nicobar

  • 3. ”Coco island” located between
A.) India-Bangladesh
B.) India-Myanmar
C.) India-Pakistan
D.) India-Srilanka

Answer: Option 'B'

India-Myanmar

  • 4. ”New moor” islands are located in
A.) Mouth of Ganges
B.) Mouth of Sindhu
C.) Mouth of Godavari
D.) Mouth of Narmada

Answer: Option 'A'

Mouth of Ganges

  • 5. In India volcanoes are located in
A.) ”Minicoy” island in Lakshadweeps
B.) ”Barren” island in Andaman islands
C.) New moor island in Bay of Bengal
D.) Majoli island in Assam

Answer: Option 'B'

”Barren” island in Andaman islands

  • 6. How many islands are there in India
A.) 216
B.) 226
C.) 236
D.) 247

Answer: Option 'D'

247

  • 7. Which of the following states have “land locked” position in India?
A.) Madhya Pradesh
B.) Haryana
C.) Jharkhand
D.) All the above

Answer: Option 'D'

All the above

  • 8. The “Guru Shikhar” peak is located in
A.) Bihar
B.) Kerala
C.) Andhra Pradesh
D.) Rajasthan

Answer: Option 'D'

Rajasthan

  • 9. The river originates at Amarkantak is
A.) Yamuna
B.) Godavari
C.) Tapati
D.) Narmada

Answer: Option 'D'

Narmada

  • 10. The two important high yielding varieties of …………… are I.R.20 and Ratna.
A.) Bajra
B.) Paddy
C.) Wheat
D.) Jowar

Answer: Option 'B'

Paddy

To whom this Indian Geography Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Indian Geography effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.