logo

Analogy : Logical Reasoning

Advertisement

  • Instruction : In each of the following questions, there is some relationship between the two terms to left of:: and the Same relationship continues between the two terms to its right. Also in each question, one term either To the right of:: or to the left of it is missing. This term is given as one of the alternatives given below Each question. Find out the missing term.
  • 1. B : F : : E : …………
A.) H
B.) T
C.) I
D.) J

Answer: Option 'C'

I

  • 2. BH : KQ : : FL : ……….
A.) PV
B.) PQ
C.) SV
D.) SQ

Answer: Option 'A'

PV

  • 3. BDF : GIK : : PRT : ……………..
A.) UVW
B.) UVZ
C.) UWY
D.) UWX

Answer: Option 'C'

UWY

  • 4. GrtK : KtrG : : FjbH : ………..
A.) HbjF
B.) HnbF
C.) FbjH
D.) HjbF

Answer: Option 'A'

HbjF

  • 5. Ppk : kPP : : Llm : ………..
A.) mlL
B.) LmM
C.) mLL
D.) lMl

Answer: Option 'C'

mLL

  • 6. BDF : HIL : : MOQ : ……….
A.) XVT
B.) TVX
C.) VTX
D.) STW

Answer: Option 'D'

STW

  • 7. LOGIC : BHFNK : : CLERK : ………….
A.) XVRPA
B.) QBKJA
C.) LPRTU
D.) JQDKB

Answer: Option 'D'

JQDKB

  • 8. XTOK : SPLI : : OKMP : …………..
A.) JGMN
B.) JGIN
C.) JNGL
D.) IJNM

Answer: Option 'B'

JGIN

  • 9. HINDU : XCQAV : : KINGS : …………..
A.) GCQDT
B.) GCDQT
C.) CGDQT
D.) GCDET

Answer: Option 'A'

GCQDT

  • 10. GERM : MERG : : STAR : ……………
A.) TSRA
B.) RTSA
C.) RTAS
D.) TARS

Answer: Option 'C'

RTAS

To whom this Analogy : Logical Reasoning Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Analogy : Logical Reasoning effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.