logo

Blood Relations Questions and Answers

Advertisement

  • In Blood relation section, the correct answer depends upon the knowledge of the blood relations, some of which are summarized below to help solve these tests.

    Mother’s or father’s son = Brother
    Mother’s or father’s daughter = Sister
    Mother’s or father’s brother = Uncle
    Mother’s or father’s sister = Aunt
    Mother’s or father’s father = Grandfather
    Mother’s or father’s mother = Grandmother
    Son’s wife = Daughter-in-Law
    Daughter’s husband = Son-in-Law
    Husband’s or wife’s sister = Sister-in-Law
    Husband’s or wife’s brother = Brother-in-Law
    Brother’s son = Nephew
    Brother’s daughter = Niece
    Uncle or aunt’s son or daughter = Cousin
    Sister’s husband = Brother-in-Law
    Brother’s wife = Sister-in-Law
    Grandson’s or Grand daughter’s daughter = Great grand daughter
  • 1. Pointing towards Vaman, Madhav said “I am the only son of his father’s one of the sons.”  How Vaman is related to Madhav?
A.) Nephew
B.) Uncle
C.) Either father or uncle
D.) Father

Answer: Option 'C'

Either father or uncle

  • 2. Pointing to a photograph, Vipul said, "She is the daughter of my grandfather's only son." How is Vipul related to the girl in the photograph ?
A.) Father
B.) Brother
C.) Uncle
D.) Cousin

Answer: Option 'B'

My grandfather's only son -- My father. 
So, the girl is the daughter of Vipul's father i.e.,
Vipul is the girl`s brother.

  • 3. Looking at a portrait of a man, Harsh said, "His mother is the wife of my father's son. Brothers and sisters I have none." At whose portrait was Harsh looking ?
A.) His son
B.) His nephew
C.) His uncle
D.) His cousin

Answer: Option 'A'

Since Harsh has no brother or sister, so he is his father's only son. 
Now, wife of my father's son -- my wife. 
So, Harsh's wife is the man's mother or the man is Harsh's son.

  • 4. Pointing to a girl in the photograph, Amar said, "Her mother`s brother is the only son of my mother's father." How is the girl`s mother related to Amar ?
A.) Mother
B.) Sister
C.) Aunt
D.) Grandmother

Answer: Option 'C'

Only son of Amar's mother's father -- Amar's maternal uncle. 
So, the girl's maternal uncle is Amar's maternal uncle. 
Thus, the girl's mother is Amar's aunt.

  • 5. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl`s
A.) Brother
B.) Son
C.) Uncle
D.) Son-in-law

Answer: Option 'A'

Daughter of uncle's father -- Uncle's sister -- Mother; 
Mother's son -- Brother.

  • 6. If X is the brother of the son of Y`s son, how is X related to Y ?
A.) Son
B.) Brother
C.) Grandson
D.) Cousin

Answer: Option 'C'

Son of Y's son -- Grandson; 
Brother of Y's grandson -- Y's granson.

  • 7. Pointing to a women in a photograph a man says “She is the daughter-in-law of the mother of my father’s only grand son”. How is he woman related to the man?
A.) Wife
B.) mother
C.) daughter-in-law
D.) daughter

Answer: Option 'D'

daughter

  • 8. Pointing to a man in a photograph a woman said, “His brother’s father is the woman related to the man in the photograph?
A.) Mother
B.) Aunt
C.) Sister
D.) Daughter

Answer: Option 'C'

Sister

  • 9. Pointing to a photograph, a woman says, "This man`s son`s sister is my mother-in-law." How is the woman`s husband related to the man in the photograph ?
A.) Grandson
B.) Son
C.) Nephew
D.) Son-in-law

Answer: Option 'A'

Man's son's sister -- Man's daughter. 
So, the man's daughter is the mother of the woman's husband.
Thus, the woman's husband is the grandson of the man in the photograph.

  • 10. When Anuj saw Manish, he recalled, "He is the son of the father of my daughter." Who is Manish ?
A.) Brother-in-law
B.) Brother
C.) Cousin
D.) Uncle

Answer: Option 'A'

Anuj's daughter's mother -- Anuj's wife; 
Anuj's wife's father -- Anuj's father-in-law; 
Father-in-law's son -- Anuj's brother-in-law. 
So, Manish is Anuj's brother-in-law.

To whom this Blood Relations Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Blood Relations effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.