logo

Syllogism Questions and Answers : Logical Reasoning


  • (Q. 1 - 5) : In each of the questions below are given two or more statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be a at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
  • 1. Statements:
    No giraffe is a leopard
    All leopards are kangaroos
    All kangaroos are wolfs
    Conclusions:
    I. All kangaroos can never be giraffes
    II. All giraffes are definitely wolfs.
A.) If only conclusion I follows.
B.) If only conclusion II follows.
C.) If either conclusion I or conclusion II follows.
D.) If both conclusions I and II follows.

Answer: Option 'A'

(i)  All pages are markers     --> Universal Affirmative (A - type).
(ii) Some fruits are apples    --> Particular Affirmative (I - type)
(iii)No book is a page         --> Universal Negative (E - type).
(iv) Some books are  not pages --> Particular Negative (O - type).

No giraffe is a leopard
All leopards are kangaroos

E + A ⇒ O1 - type of Conclusion " Some kangaroos are not giraffes."
This Conclusion implies that "All kangaroos can never be giraffes."
All leopards are wolfs.
All kangaroos are wolfs

A + A ⇒ A - type of conclusion " All leopards are wolfs."

  • 2. Statements:
    Some fruits are mangos.
    All mangos are guavas.
    No guava is a banana.
    Conclusions:
    I. All guavas are fruits.
    II. Some guavas are fruits
A.) If only conclusion I follows.
B.) If only conclusion II follows.
C.) If either conclusion I or conclusion II follows.
D.) If both conclusions I and II follows.

Answer: Option 'B'

(i)  All pages are markers     --> Universal Affirmative (A - type).
(ii) Some fruits are apples    --> Particular Affirmative (I - type)
(iii)No book is a page         --> Universal Negative (E - type).
(iv) Some books are  not pages --> Particular Negative (O - type).

Some fruits are mangos.
All mangos are guavas.
I + A => I - type of conclusion
"Some fruits are guavas".
Conclusion II is Converse of it.
All mangos are guavas
No guava is a banana.
A + E => E - type of conclusion
"No mango is a banana

  • 3. Statements:
    Some fruits are mangos.
    All mangos are guavas.
    No guava is a banana.
    Conclusions:
    I. All fruits are bananas.
    II. No mango is a banana.
A.) If only conclusion I follows.
B.) If only conclusion II follows.
C.) If either conclusion I or conclusion II follows.
D.) If both conclusions I and II follows.

Answer: Option 'B'

(i)  All pages are markers     --> Universal Affirmative (A - type).
(ii) Some fruits are apples    --> Particular Affirmative (I - type)
(iii)No book is a page         --> Universal Negative (E - type).
(iv) Some books are  not pages --> Particular Negative (O - type).
All mangos are guavas.
No guava is a banana

A + E => E - type of Conclusion
"No mango is a banana."
This is Conclusion II.

  • 4. Statements: 
    All locks are keys.
    Some keys are pockets.
    Conclusions:
    I. No pocket is lock.
    II. At least some pockets are keys.
A.) If only conclusion I follows.
B.) If only conclusion II follows.
C.) If either conclusion I or conclusion II follows.
D.) If both conclusions I and II follows.

Answer: Option 'B'

(i)  All pages are markers     --> Universal Affirmative (A - type).
(ii) Some fruits are apples    --> Particular Affirmative (I - type)
(iii)No book is a page         --> Universal Negative (E - type).
(iv) Some books are  not pages --> Particular Negative (O - type).

All locks are keys
Some keys are pockets.
A + I => No conclusion
Conclusion II is Converse of the second Premise.

  • 5. Statements:
    No books is a pen.
    All pens are pencils
    All pencils are erasers.
    Conclusions:
    I. All pens are erasers.
    II. At least some erasers are pencils.
A.) If only conclusion I follows.
B.) If only conclusion II follows.
C.) If either conclusion I or conclusion II follows.
D.) If both conclusions I and II follows.

Answer: Option 'D'

(i)  All pages are markers           --> Universal Affirmative (A - type).
(ii) Some fruits are apples          --> Particular Affirmative (I - type)
(iii)No book is a page                 --> Universal Negative (E - type).
(iv) Some books are  not pages --> Particular Negative (O - type).

All pens are pencils
All pencils are erasers.
A + A => A - type of Conclusion
"All pens are erasers."
This is conclusion I.
Conclusion II is Converse of the second Premise.

  • 6. Statements:
    All pens are books
    Some pencils are pens
    Conclusions:
    1. some books are pencils
    2. Some pencils are books
    3. All pens are pencils
    4. None
A.) 1
B.) 2
C.) 3
D.) 4

Answer: Option 'B'

Some pencils are books 

  • 7. Statements:
    All pens are books
    No pencils are books
    Conclusion:
    1. All books are pencils
    2. All pencils are books
    3. Some pencils are books
    4. None
A.) 1
B.) 2
C.) 3
D.) 4

Answer: Option 'C'

Some pencils are books

  • 8. Statements:
    No mat is pot
    All pots are bats
    Conclusion:
    1. No mats are bats
    2. No bats are mats
    3. Some bats are mats
    4. Some bats are not mats
A.) 1
B.) 2
C.) 3
D.) 4

Answer: Option 'D'

Some bats are not mats

  • 9. Statements:
    Some tables are trees
    Some trees are flowers
    All flowers are jungles
    Conclusion:
    1. Some jungles are tables
    2. Some trees are jungles
    3. Some flowers are tables
    4. All jungles are flowers
A.) Only 2 follows
B.) Only 1 and 2 follows
C.) Only 3 follows
D.) None of these

Answer: Option 'A'

Only 2 follows

  • 10. Statements:
    All benches are cots
    No cot is lamp
    Some lamps are candles
    Conclusions:
    1. some cots are candles
    2. Some candles are cots
A.) If only conclusion 1 follows
B.) If only conclusion 2 follows
C.) If either conclusion 1 or 2 follows
D.) If neither conclusion 1 nor 2 follows

Answer: Option 'D'

If neither conclusion 1 nor 2 follows

To whom this Syllogism Questions and Answers Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Syllogism Questions and Answers effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.