logo

L.C.M and H.C.F : Quantitative Aptitude Test


  • 1. The least number, which when divided by 12, 15, 20 and 54 leaves in each case a remainder of 8 is: 
A.) 544
B.) 548
C.) 504
D.) 536

Answer: Option 'B'

Required number = (L.C.M. of 12, 15, 20, 54) + 8
= 540 + 8
= 548.

  • 2. Find the highest common factor of 36 and 84.
A.) 4
B.) 6
C.) 12
D.) 18

Answer: Option 'C'

36 = 22 x 32
84 = 22 x 3 x 7
H.C.F. = 22 x 3 = 12.

  • 3. Three numbers which are co-prime to each other are such that the product of the first two is 551 and that of the last two is 1073. The sum of the three numbers is: 
A.) 85
B.) 75
C.) 65
D.) 60

Answer: Option 'A'

Since the numbers are co-prime, they contain only 1 as the common factor.
Also, the given two products have the middle number in common.
So, middle number = H.C.F. of 551 and 1073 = 29;
First number = 551/29 = 19; Third number = 1073/29 = 37.
Required sum = (19 + 29 + 37) = 85.

  • 4. The greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 7 m, 3 m 85 cm, 12 m 95 cm is:
A.) 15 cm
B.) 35 cm
C.) 25 cm
D.) 52 cm

Answer: Option 'B'

Required length = H.C.F. of 700 cm, 385 cm and 1295 cm = 35 cm.

  • 5. The greatest number which on dividing 1657 and 2037 leaves remainders 6 and 5 respectively, is:
A.) 127
B.) 305
C.) 235
D.) 123

Answer: Option 'A'

Required number = H.C.F. of (1657 - 6) and (2037 - 5)
= H.C.F. of 1651 and 2032 = 127.

  • 6. Which of the following has the most number of divisors? 
A.) 176
B.) 182
C.) 99
D.) 101

Answer: Option 'A'

Option A, 176 = 1 x 2 x 2 x 2 x 2 x 11.
Option B, 182 = 1 x 2 x 7 x 13. 
Option C, 99 = 1 x 3 x 3 x 11. 
Option D, 101 = 1 x 101.
Divisors of 99 are 1, 3, 9, 11, 33, 99.
Divisors of 176 are 1, 2, 4, 8, 11, 16, 22, 44, 88 and 176. 
Divisors of 182 are 1, 2, 7, 13, 14, 26, 91 and 182.. 
Hence, 176 have the most number of divisors..

  • 7. The L.C.M. of two numbers is 48. The numbers are in the ratio 2 : 3. Then sum of the number is:
A.) 30
B.) 40
C.) 38
D.) 48

Answer: Option 'B'

Let the numbers be 2x and 3x.
Then, their L.C.M. = 6x.
So, 6x = 48 or x = 8
The numbers are 16 and 24.
Hence, required sum = (16 + 24) = 40.

  • 8. The H.C.F. of two numbers is 11 and their L.C.M. is 7700. If one of the numbers is 275, then the other is:
A.) 267
B.) 318
C.) 308
D.) 279

Answer: Option 'C'

Other number = (11 x 7700/275) = 308.

  • 9. What will be the least number which when doubled will be exactly divisible by 12, 18, 21 and 30 ? 
A.) 1260
B.) 630
C.) 2524
D.) None of these

Answer: Option 'B'

L.C.M. of 12, 18, 21 30
= 2 x 3 x 2 x 3 x 7 x 5 = 1260.
Required number = (1260 ÷ 2)
= 630.

  • 10. The ratio of two numbers is 3 : 4 and their H.C.F. is 4. Their L.C.M. is: 
A.) 12
B.) 68
C.) 48
D.) 78

Answer: Option 'C'

Let the numbers be 3x and 4x. Then, their H.C.F. = x. So, x = 4.
So, the numbers 12 and 16.
L.C.M. of 12 and 16 = 48.

To whom this L.C.M and H.C.F Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using L.C.M and H.C.F effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.