logo

Partnership questions and answers: Quantitative Aptitude Test

Advertisement

  • 1. A and B started a business by investing Rs.4000/- and Rs.5000/- respectively. Find the A’s share out of a total profit of Rs.1800:
A.) Rs.1000/-
B.) Rs.1800/-
C.) Rs.800/-
D.) Rs.400/-

Answer: Option 'C'

A = Rs.4000/- 
B = Rs.5000/- 
A share 4 parts & B share 5 parts 
Total 9 parts -----> Rs.1800/- 
----> 1 part -------> Rs.200/- 
A share = 4 parts -----> Rs.800/-

  • 2. A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:
A.) Rs. 8400
B.) Rs.11500/-
C.) Rs.11000/-
D.) Rs. 14,700

Answer: Option 'D'

Let C = x.
Then, B = x + 5000 and A = x + 5000 + 4000 = x + 9000.
So, x + x + 5000 + x + 9000 = 50000
3x = 36000
x = 12000
A : B : C = 21000 : 17000 : 12000 = 21 : 17 : 12.
A's share = Rs. (35000 x 21/50) = Rs. 14,700.

  • 3. A,B and C started a business by investing Rs.2000/- , Rs.3000/- and Rs.4000/- respectively. Total profit is Rs.4500/-. Find the A’s share?
A.) Rs.2000/-
B.) Rs.1500/-
C.) Rs.1000/-
D.) Rs.4500/-

Answer: Option ''

A = Rs.2000/- , that is 2 parts 
B = Rs.3000/- , that is 3 parts 
C = Rs.4000/- , that is 4 parts 
Total 9 parts -------> profit (4500/-)
----->1 part -------->Rs.500/- 
then A's share 2 parts ----- > Rs.1000/- 

  • 4. A,B and C started a business by investing Rs.1400/- , Rs.4200/- and Rs.7000/- respectively. Total profit is Rs.8100/-. Find the C's share?
A.) Rs.900/-
B.) Rs.1800/-
C.) Rs.2700/-
D.) Rs.4500/-

Answer: Option 'D'

A = Rs.1400/- , that is 1 parts 
B = Rs.4200/- , that is 3 parts 
C = Rs.7000/- , that is 5 parts 
Total 9 parts -------> profit (8100/-) 
          1 part --------> Rs.900/- 
then C's share 
          5 parts -----> Rs.4500/-,

  • 5. A,B started a business in which A invested Rs.10000/- for 1year, B invested Rs.20000/- for 2 years. At the end of the profit received by them is Rs.5000/-. What is A’s share?
A.) Rs.4000/-
B.) Rs.3000/-
C.) Rs.2000/-
D.) Rs.1000/-

Answer: Option 'D'

A = Rs.10000/- per 1 year 
B = Rs.20000/- per 2 years 
= 10000 × 1 : 20000 × 2 
= 1 : 4 
Total = 5 parts -----> Rs.5000/- (profit)  
      = 1 part ------> Rs.1000/- 
Then, A's share is 
      = 1 part = Rs.1000/- 

  • 6. A,B and C started a business in which A invested Rs.10000/- for 1year, B invested Rs.20000/- for 2 years, C invested Rs.30000/- for 3 years. At the end of the profit received by them is Rs.5600/-. What is C’s share?
A.) Rs.1600/-
B.) Rs.400/-
C.) Rs.3600/-
D.) Rs.2000/-

Answer: Option 'C'

A = Rs.10000/- per 1 year 
B = Rs.20000/- per 2 years 
C = Rs.30000/- per 3 years 
= 10000 × 1 : 20000 × 2 : 30000 × 3 
= 1 : 4 : 9 
Total = 14 parts -----> Rs.5600/- (profit)  
        = 1 part ------> Rs.400/- 
Then, C's share is 
= 9 part = Rs.400/- × 9 parts = Rs.3600/-

  • 7. P , Q, R enter into a partnership & their share are in the ratio 1/2 : 1/3 : 1/4 , after two months , P withdraws half of the capitals & after 10 months , a profit of Rs 378 is divided among them . What is Q's share?
A.) 144
B.) 154
C.) 164
D.) None of these

Answer: Option 'A'

The ratio of their initial investment = 1/2 : 1/3 : 1/4
= 6 : 4: 3
Let's take the initial investment of P, Q and R as 6x, 4x and 3x respectively
A:B:C = (6x × 2 + 3x × 10) : 4x × 12 : 3x × 12 
= (12 + 30) : 4 × 12 : 3 × 12
=(4 + 10) : 4 × 4 : 12
= 14 : 16 : 12
= 7 : 8 : 6
B's share = 378 × (8/21) = 18 × 8 = 144

  • 8. If 4 (P's Capital ) = 6 ( Q's Capital ) = 10 ( R's Capital ) , then out of the total profit of Rs 4650 , R will receive
A.) 700
B.) 900
C.) 600
D.) 750

Answer: Option 'B'

Let P's capital = p, Q's capital = q and R's capital = r 
Then 
4p = 6q = 10r 
=> 2p = 3q = 5r 
=>q = 2p/3 
r = 2p/5 
P : Q : R = p : 2p/3 : 2p/5 
= 15 : 10 : 6 
R's share = 4650 × (6/31) = 150 × 6 = 900

  • 9. In a business, A and C invested amounts in the ratio 2 : 1 , whereas the ratio between amounts invested by A and B was 3 : 2 . If Rs 157300 was their profit, how much amount did B receive?
A.) 48600
B.) 48400
C.) 48500
D.) 44800

Answer: Option 'B'

Assume that investment of C = x
Then, investment of A = 2x
Investment of B = 4x/3
A:B:C = 2x : 4x/3 : x = 2 : 4/3 : 1 =6 : 4 : 3
B's share = 157300 × 4/(6+4+3) = 157300 × 4/13 
= 12100 × 4 = 48400

  • 10. A invested Rs 76000 in a business. After few months, B joined him with Rs 57000. The total profit was divided between them in the ratio 2 : 1 at the end of the year. After how many months did B join?
A.) 3
B.) 4
C.) 5
D.) 6

Answer: Option 'B'

Answer: Option 'B' 
Assume that B joins for x months . Then
A : B = 76000 × 12 : 57000 × x = 2:1
=> 76 × 12 : 57x = 2:1
=> 76 × 12/57x = 2/1 = 2
=> x = 76 × 12/57 × 2 = 76 × 4/19 × 2 = 8
Hence B was there in the business for 8 months, or joined after 12-8 = 4 months

To whom this Partnership Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Partnership effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.