logo

Percentage questions and answers : Quantitative Aptitude Test


  • 2. 11 1/9 % of 900? 
A.) 100
B.) 20
C.) 81
D.) None of these

Answer: Option 'A'

11 1/9 % = 1/9 
1/9 × 900 = 100

  • 3. Express 2/5 as rate percent: 
A.) 80%
B.) 60%
C.) 40%
D.) None of these

Answer: Option 'C'

2/5 × 100 % = 200/5 % = 40 %

  • 4. Express 3/4 as rate percent. 
A.) 80%
B.) 30%
C.) 75%
D.) 25%

Answer: Option 'C'

3/4 × 100 = 300/4 % = 75 %

  • 5. What percent is 70 of 280? 
A.) 25%
B.) 50%
C.) 75%
D.) None of these

Answer: Option 'A'

70/280 = 1/4 
1/4 × 100 = 25 %

  • 6. What percent is 120 of 90? 
A.) 132 1/3%
B.) 132 2/3%
C.) 133 1/3%
D.) None of these

Answer: Option 'C'

120/90 = 4/3 
4/3 × 100 = 400/3 = 133 1/3 %

  • 7. What percent is 5 gm of 1 kg? 
A.) 0.05%
B.) 0.5%
C.) 0.005%
D.) None of these

Answer: Option 'B'

1 kg = 1000 gm 
5/1000 × 100 = 500/1000
=1/2 = 0.5 %

  • 8. What percent is 36paisa's of 12 rupees? 
A.) 3%
B.) 0.03%
C.) 0.03%
D.) None of these

Answer: Option 'A'

12 Rupees = 1200paisa's 
36/1200 × 100 = 3/12 
12/3 = 3 %

  • 9. A number increased by 20% gives 480. The number is 
A.) 380
B.) 420
C.) 400
D.) 300

Answer: Option 'C'

Formula = TOTAL=100% ,INCRESE = "+" DECREASE= "-" 
A number means = 100 % 
That same number increased by 20 % = 120 % 
120 % -------> 480 (120 × 4 = 480) 
100 % -------> 400 (100 × 4 = 400)

  • 10. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. What are the marks obtained by them? 
A.) 42, 33
B.) 44, 36
C.) 43, 36
D.) 42, 36

Answer: Option 'A'

Let the marks secured by them be x and (x + 9)
Then sum of their marks = x + (x + 9) = 2x + 9
Given that (x + 9) was 56% of the sum of their marks
=>(x+9) = 56/100(2x+9)
=>(x+9) = 14/25(2x+9)
=> 25x + 225 = 28x + 126
=> 3x = 99
=> x = 33
Then (x + 9) = 33 + 9 = 42
Hence their marks are 33 and 42

To whom this Percentage Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Percentage effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.