Time and Distance


  • 1. A person walking at 4 Kmph reaches his office 8 minutes late. If he walks at 6 Kmph, he reaches there 8 minutes earlier. How far is the office from his house?
A.) 3 1/5 Km
B.) 2 1/5 Km
C.) 4 1/5 Km
D.) 5 1/5 Km

Answer: Option 'A'

Formula = S1×S2/S2-S1 × T1+T2/60 
= 4×6/2 × 16/6 
= 24/2 × 16/60 
= 8 × 2/5 
= 16/5 = 3 1/5 Km 

  • 2. A car takes 6 hours to cover a distance of 540 Km. how much should the speed in Kmph be maintained to cover the same direction in 3/2th of the previous time? 
A.) 6o Kmph
B.) 62 Kmph
C.) 75 Kmph
D.) 77 Kmph

Answer: Option 'A'

Time = 6 
Distence = 540 
3/2 of 6 hours = 6 × 3/2 = 9 Hours 
Required speed = 540/9 = 60 Kmph 

  • 3. Avinash covers a distance of 8km in 50 minutes. If he covers 3km distance in 2/5th of time then, What speed should he maintain to cover the remaining distance in the remaining time? 
A.) 13 Kmph
B.) 14 Kmph
C.) 15 Kmph
D.) 11 Kmph

Answer: Option 'C'

Total distance = 8 Km 
Total time = 50 Km 
Time taken to cover the distence of 3 Km = 50*2/5 = 20 min = 1/3 hours
Remaining distance = 8 - 3 = 5 Km 
Required speed = 5/1/3 = 15 Kmph

  • 4. A man covers a distance of 180 Km at 72 Kmph and next 190km at 88 Kmph. what is his average speed For his whole journey of 370 Km? 
A.) 79.2 Kmph
B.) 79.3 Kmph
C.) 77.25 Kmph
D.) 78.5 Kmph

Answer: Option 'A'

Formula = 2 × F.S*S.P/F.S+S.P 
= 2 × 72 × 88/88+72 
= 79.2 Kmph

  • 5. An aeroplane covers a certain distance of 420 Kmph in 6 hours. to cover the same distance in 4 2/3 hours, it Must travel at a speed of 
A.) 580 Kmph
B.) 550 Kmph
C.) 540 Kmph
D.) 530 Kmph

Answer: Option 'C'

Speed of aeroplane = 420 Kmph
Distance travelled in 6 hours 
= 420 × 6 = 2520 Km 
Speed of aeroplane to acver 2520 Km in 14/3 
= 2520 × 3/14 = 540 Km

  • 6. If a man walks 24 Km at 8 Kmph, he will be late by 25min. if he walks 12 Kmph, how early the fixed time Will he reach? 
A.) 30 minutes
B.) 25 minutes
C.) 40 minutes
D.) 35 minutes

Answer: Option 'D'

Time taken to cover 24 Km at the speed of 8 Kmph = 24/8 = 3 hours 
Thus, right time was 2 hours 35 mintes 
Now, time taken to cover 20 Km at the speed as 12 Kmph = 2 hours 
Required time = 2 hours 35 minutes - 2 hours 
= 35 minutes

  • 7. In a covering a certain distance the speed of A and B are in the ratio of 6: 9, A takes 20 min more, than B to reach the destination. The time taken by A to reach the destination is:
A.) 1 Hour
B.) 2 Hours
C.) 1 1/2 Hour
D.) 1 1/4 Hour

Answer: Option 'A'

Let the speed of A and B are 6x Kmph 
and 9x Kmph respectively, 
Let the total distance to travel = y Km 
y/6x - y/9x = 1/3 
y/x(1/18 = 1/3 
y = 6x 
Required time = 6x/6x = 1 hour 

  • 8. I walk a certain distance and ride the car back taking a total time of 33 Minutes. I could walk both sides in 45 min. How long would it take me to ride both ways? 
A.) 19 Minutes
B.) 20 Minutes
C.) 21 Minutes
D.) 22 Minutes

Answer: Option 'C'

Time taken in walking a certaind distance 
from X and Y = 22 1/2 Min 
Time taken in riding the same distance 
= 33 - 22 1/2 = 10 1/2 Min 
it will take 21 Min to ride both ways 

  • 9. A thief is noticed by a policeman from a distance of 300 Metres. The thief starts running and policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 9 Kmph and 12 Kmph respectively. What is the difference between them after 3 Minutes? 
A.) 130 Metres
B.) 125 Metres
C.) 143 Metres
D.) 150 Metres

Answer: Option 'D'

Speed of police man = 12 Kmph 
and speed of thief = 9 Kmph 
their relation speed = (12 - 9) = 3 Kmph 
Distance travelled in 1/20 Hour 
Thus, the distance between them = 150 Metres. 

  • 10. A man starts at 3 pm with the speed of 50 Kmph. Another man follows him at 4 pm with the speed Of 75 Kmph. When will they meet? 
A.) 5 pm
B.) 6 pm
C.) 7 pm
D.) 6.30 pm

Answer: Option 'B'



To whom this Time and Distance Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Time and Distance effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.