Time and Work


  • 1. A completes a work in 12 days and B complete the same work in 24 days. If both of them work together, then the number of days required to complete the work will be 
A.) 8 days
B.) 6 days
C.) 7 days
D.) 5 days

Answer: Option 'A'

If A can complete a work in x days and B can complete the same work in y days, then, both 
of them together can complete the work in x y/ x+ y days 
Therefore, here, the required number of days = 12 × 24/ 36 = 8 days.

  • 2. If 4 men can colour 48 m long cloth in 2 days, then 6 men can colour 36 m long cloth in 
A.) 1 days
B.) 1 ½ days
C.) ¾ day
D.) ½ day

Answer: Option 'A'

The length of cloth painted by one man in one day = 48 / 4 × 2 = 6 m 
No. of days required to paint 36 m cloth by 6 men = 36/ 6 × 6 = 1 day.

  • 3. If 3 persons can do 3 times of a particular work in 3 days, then, 7 persons can do 7 times of that work in 
A.) 7 days
B.) 6 days
C.) 4 days
D.) 3 days

Answer: Option 'D'

That is, 1 person can do one time of the work in 3 days. 
Therefore, 7 persons can do 7 times work in the same 3 days itself.

  • 4. Mangala completes a piece of work in 10 days, Raju completes the same work in 40 days. If both of them work together, then the number of days required to complete the work is 
A.) 15 days
B.) 10 days
C.) 9 days
D.) 8 days

Answer: Option 'D'

If A can complete a work in x days and B can complete the same work in y days, then, both 
of them together can complete the work in x y/ x+ y days. 
That is, the required No. of days = 10 × 40/50 = 8 days.

  • 5. 12 men work 8 hours per day to complete the work in 10 days. To complete the same work in 8 days, working 15 hours a day, the number of men required
A.) 4 days
B.) 5 days
C.) 6 days
D.) 8 days

Answer: Option 'D'

That is, 1 work done = 12 × 8 × 10 
Then, 12 8 × 10 = ? × 15 × 8 
? (i.e. No. of men required) = 12 × 8 × 10/15× 10 = 8 days.

  • 6. If 5 people undertook a piece of construction work and finished half the job in 15 days. If two people drop out, then the job will be completed in
A.) 25 days
B.) 20 days
C.) 15 days
D.) 10 days

Answer: Option 'A'

That is, half the work done = 5 × 15 × ½ 
Then, 5 × 15 × ½ = 3 × ? ×1/2 
i.e. 5 × 15 = 3 × ? 
therefore, ? (No. days required) = 5 × 15/3 = 25 days.

  • 7. 30 labourers working 7 hours a day can finish a piece of work in 18 days. If the labourers work 6 hours a day, then the number of labourers required to finish the same piece of work in 30 days will be 
A.) 15 days
B.) 21 days
C.) 25 day
D.) 22 day

Answer: Option 'B'

That is, 1 work done = 30 × 7 ×18 = ? × 6 × 30 
? (No. of labourers) = 30 × 7 × 18/6 × 30 = 21

  • 8. If 5 girls can embroider a dress in 9 days, then the number of days taken by 3 girls will be 
A.) 20 days
B.) 10 days
C.) 14 days
D.) 15 days

Answer: Option 'D'

That is, 5 × 9 = 3 × ? 
? = 5 × 9/3 = 15 days

  • 9. A and B together can plough a field in 10 hours but by himself A requires 15 hours. How long would B take to plough the same field? 
A.) 10 hours
B.) 20 hours
C.) 30 hours
D.) 40 hours

Answer: Option 'C'

If A and B together can do a piece of work in x days and A alone can do the same work in y days, then B alone can do the same work in x y/ y – x days. 
Therefore, the No. of hours required by B = 10 × 15/ 15 – 10 = 150/5 = 30 hours.

  • 10. 16 men or 20 women can finish a work in 25 days. How many days 28 men and 15 women will take to finish this job?
A.) 19 13/43 days
B.) 11 27/43 days
C.) 8 days
D.) 10 days

Answer: Option 'D'

16 men = 20 women 
Therefore, 1 women = 16/20 men = 4/5 men 
15 women = 4/5 × 15 men = 12 men 
i.e. 28 men + 15 women = 28 men + 12 men = 40men 
1 work done by men = 16 × 25 
16 × 25 = 40 × ? 
? ( no. of days) = 16 × 25/40 = 10 days.



To whom this Time and Work Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Time and Work effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.