logo

Cloze Test - Verbal Ability - SBI Clerk mains 2016 Practice Test -1

Advertisement

  • Directions (Q. 1 - 10) : In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each number five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find the appropriate word in each case.

    The world famous scientist. AI Einstein called his brand of religion cosmic religion. "Our younder there is a huge world, which exists ___(1)___ of human beings and which stand ___(2)___ us like a great eternal riddle at least partially accessible to our inspection and thinking". And he went ___(3)___ to make the famed statement, "science without religion is lame; religion without science is blind". Interestingly, Raja Ramanna, who towered in the field of atomic science, was also ___(4)___ interested in philosophy and well ___(5)___ with the scriptures. In one of his lectures he made this ___(6)___ on the convergence of physics and metaphysics: "We know that Quatum Entanglement is a physical fact and can also be ___(7)___ larger than microscopic systems. it seems that we are all tied up by the ___(8)___ connection and it may become another way of communicating with another leading to a collective maksha where distinctions between chit and are fully ___(9)___. Such possibility, ___(10)___ remote, exists".
  • 1. Choose the appropriate word?
A.) devoid
B.) independent
C.) lack
D.) that

Answer: Option 'B'

independent

  • 2. Choose the appropriate word?
A.) with
B.) against
C.) behind
D.) before

Answer: Option 'D'

before

  • 3. Choose the appropriate word?
A.) far
B.) out
C.) off
D.) on

Answer: Option 'D'

on

  • 4. Choose the appropriate word?
A.) more
B.) deep
C.) seldom
D.) keenly

Answer: Option 'D'

keenly

  • 5. Choose the appropriate word?
A.) learned
B.) read
C.) acquainted
D.) taught

Answer: Option 'C'

acquainted

  • 6. Choose the appropriate word?
A.) observation
B.) correction
C.) modification
D.) rule

Answer: Option 'A'

observation

  • 7. Choose the appropriate word?
A.) extended
B.) treated
C.) attached
D.) prasented

Answer: Option 'A'

extended

  • 8. Choose the appropriate word?
A.) detachable
B.) mysterious
C.) superficial
D.) imperfect

Answer: Option 'B'

mysterious

  • 9. Choose the appropriate word?
A.) exchanged
B.) neglected
C.) dissolved
D.) exposed

Answer: Option 'C'

dissolved

  • 10. Choose the appropriate word?
A.) if
B.) being
C.) though
D.) with

Answer: Option 'C'

though

To whom this Cloze Test - Verbal Ability - SBI Clerk mains 2016 Practice Test -1 Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Cloze Test - Verbal Ability - SBI Clerk mains 2016 Practice Test -1 effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.