Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 9

  • 1. AIFF recommends names of Gurpreet Singh Sandhu and Jeje Lalpekhlua for __________
   A.) National Award
   B.) International Award
   C.) Arjuna award
   D.) Bharat Ratna 

Answer: Option 'C'

​Arjuna award

  • 2. ______ to send 320 more troops to US-Mexico border
   A.) Australia
   B.) Pentagon
   C.) Netherlands
   D.) Netherlands

Answer: Option 'B'

Pentagon

  • 3. Who is named 2019 FWA footballer of the year
   A.) Raheem Sterling 
   B.) Cristiano Ronaldo
   C.) Cristiano Ronaldo
   D.) Lionel Messi

Answer: Option 'A'

​Raheem Sterling 

  • 4. Who is the only female cricketer recommended by BCCI for Arjuna Award 2019?
   A.) Mithali Raj
   B.) Smriti Mandhana
   C.) Poonam Yadav
   D.) Harmanpreet Kaur

Answer: Option 'C'

Leg-spinner Poonam Yadav is the only female cricketer in the list recommended by BCCI. Poonam Yadav is ranked second in women's T20I rankings for bowlers. Board of Control for Cricket in India (BCCI) also recommended three other Indian cricketers - Mohammed Shami, Jasprit Bumrah, Ravindra Jadeja- for the Arjuna Award 2019.

  • 5. Who became First Indian Wrestler to fight at New York’s Iconic Madison Square Garden?
   A.) Sushil Kumar
   B.) Yogeshwar Dutt
   C.) Bajrang Punia
   D.) Vinesh Phogat

Answer: Option 'C'

​Bajrang Punia

  • 6. Hima Das has been named in India’s women 4x400m relay team for the World Relays which begin in _____ on May 11.
   A.) India
   B.) Singapore
   C.) Japan
   D.) China

Answer: Option 'C'

​Japan

  • 7. __________ based healthtech startup earns gold wings at Japan's Hack Osaka
   A.) India
   B.) Saudi Arabia
   C.) Pakistan
   D.) Indonesia

Answer: Option 'A'

India

  • 8. Government has given red alert on 30th April to States namely India, Andhra Pradesh, Kerala and Odisha for the _________.
   A.) Cyclone Ockhi
   B.) Cyclone Sagar
   C.) Cyclone Fani
   D.) Cyclone Pabuk

Answer: Option 'C'

​Cyclone Fani

  • 9. Which country set a Guinness World Record for the number of national flags raised in a city for 24 hours?
   A.) Cyprus
   B.) Lebanon
   C.) Jordan
   D.) Israel

Answer: Option 'B'

Lebanon's capital Beirut has set a new Guinness World Record for the number of national flags raised in a city for 24 hours.

  • 10. Who is the author of the book “Politics of Jugaad: The Coalition Handbook”, where she examines the possibility of coalition government after Lok Sabha polls (2019)
   A.) c
   B.) Stephen King
   C.) Amishsi Roy
   D.) Jhumpa Lahiri

Answer: Option 'A'

Saba Naqvi

  • 11. _________ proposed strict rules on opening and running of current accounts of corporate borrowers in order to tackle fund diversion
   A.) Reserve Bank of India
   B.) Canara Bank
   C.) Dena Bank
   D.) State Bank of India

Answer: Option 'A'

Reserve Bank of India

  • 12. When is the Ayushman Bharat Diwas celebrated in India?
   A.) April 29th
   B.) April 30th
   C.) May 2nd
   D.) May 1st

Answer: Option 'B'

​April 30th

  • 13. __________ researcher develops easy OCR system for Bharati Script
   A.) IIT Madras
   B.) IIT Mumbai
   C.) IIT Mumbai
   D.) IIT Mumbai

Answer: Option 'A'

IIT Madras

  • 14. Who finishes 27th in Virgin Money London Marathon 2019?
   A.) Nitendra Singh Rawat
   B.) Ramesh Khanna
   C.) Ramesh Khanna
   D.) Vikram Singh

Answer: Option 'A'

Nitendra Singh Rawat

  • 15. Pungam Kannan who passed away recently is associated with _________.
   A.) Basketball
   B.) Hockey
   C.) Football
   D.) Athletics

Answer: Option 'C'

​Football

  • 16. Which of the following former Indian footballer was called the Pele of Asia?
   A.) Shabbir Ali
   B.) Pungam Kannan
   C.) Subrata Pal
   D.) I.M.Vijayan

Answer: Option 'B'

​Pungam Kannan

  • 17. ________ has set up a 13 member committee to review the regulatory framework on microinsurance & recommend measures.
   A.) IRDAI
   B.) SEBI
   C.) AAI
   D.) NABARD

Answer: Option 'A'

IRDAI

  • 18. Who is the Chairman of Insurance Regulatory & Development Authority of India (IRDAI)?
   A.) Pravin Kutumbe
   B.) Subhash Chandra Khuntia
   C.) Sujay Banarji
   D.) Sujay Banarji

Answer: Option 'B'

​Subhash Chandra Khuntia

  • 19. Which country initiated the Belt and Road Initiative (BRI)?
   A.) India
   B.) China
   C.) Nepal
   D.) Indonesia

Answer: Option 'B'

China

  • 20. India did not participate in the Belt and Road Forum (BRF) for the _______ time was concluded in Beijing, China 2019.
   A.) 2nd
   B.) 3nd
   C.) 4th
   D.) 5th

Answer: Option 'A'

India, for the second time, did not participate in the Belt and Road Forum (BRF), as the CPEC passes through Pakistan occupied Kashmir (PoK), citing sovereignty concerns. The BRF was concluded in Beijing, China.

  • 21. Which country topped the 2019 ISSF Rifle/Pistol World Cup?
   A.) US
   B.) India
   C.) China
   D.) Hungary

Answer: Option 'B'

India topped the 2019 ISSF Rifle/Pistol World Cup. India ended their campaign at the International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup with a total of four medals, three golds, and a silver.

  • 22. Which company Becomes Worlds Third Company To Be Worth $1 Trillion
   A.) Microsoft
   B.) Reliance Commumications
   C.) Ashok Leyland
   D.) Laresn and tourbo

Answer: Option 'A'

Microsoft

  • 23. Economist Intelligence Unit set to bring down ______ growth outlook for 2019-20
   A.) India
   B.) Saudi Arabia
   C.) Pakistan
   D.) Indonesia

Answer: Option 'A'

India

  • 24. Who won the Barcelona Open 2019 Championship?
   A.) Rafael Nadal
   B.) Fernando Verdasco
   C.) Dominic Thiem
   D.) Kei Nishikori

Answer: Option 'C'

Dominic Thiem clinched the Barcelona Open Banc Sabadell 2019 title held at Barcelona, Spain. He secured 6-4, 6-0.

  • 25. Who claimed the London Marathon 2019 title?
   A.) Dennis Kimetto
   B.) Eliud Kipchoge
   C.) Derek Clayton
   D.) Wilson Kipsang

Answer: Option 'B'

Eliud Kipchoge

Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 9 Download Pdf