Current Affairs Quiz 1st September 2018

  • 1. Which of the following disease is caused by direct contact with urine from infected animals or through water, soil or food contaminated with their urine?
   A.) Leptospirosis
   B.) Jaundice
   C.) Leprosy
   D.) Leukemia

Answer: Option 'A'

​Leptospirosis

  • 2. Which of the following reason has the potential to melt the entire region’s ice in Arctic?
   A.) Latent heat
   B.) Global heat
   C.) Trapped heat
   D.) Relative heat

Answer: Option 'C'

Trapped heat

  • 3. Which institute set to launch Ice,Cloud Land Elevation satellite to track earth's melting ice?
   A.) National Aeronautics and Space Administration (NASA)
   B.) Vikram Sarabhai Research Centre
   C.) Indian Institute of Technology (IIT)
   D.) Liquid Propulsion Systems Centre (LPSC)

Answer: Option 'A'

​National Aeronautics and Space Administration (NASA)

  • 4. Due to economic crisis, Argentina raised its benchmark interest by 15 percentage points to ______, the highest in the world.
   A.) 60%
   B.) 65%
   C.) 55%
   D.) 50%

Answer: Option 'A'

​60%

  • 5. The 22-year old Indian Amit Panghal defeated reigning Olympic champion Hasanboy Dusmatov to claim the gold medal in
   A.) 69kg boxing
   B.) 49kg boxing
   C.) 75kg boxing
   D.) 52kg boxing

Answer: Option 'B'

​49kg boxing

  • 6. The men's pair who won India’s first-ever gold in bridge event (card game) at the Asian Games:
   A.) Debabrata Majumder and Arun Kumar Sinha
   B.) Sapan Desai and Rajeev Khandelwal
   C.) Pranab Bardhan and Shibhnath Dey Sarkar
   D.) Rajeshwar Tewari and Raju Tolani

Answer: Option 'C'

​Pranab Bardhan and Shibhnath Dey Sarkar

  • 7. Which state programme to be organised in govt schools of state?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Tamil Nadu
   C.) Kerala
   D.) Arunachal Pradesh

Answer: Option 'A'

​Madhya Pradesh

  • 8. HRD Ministry recently introduced 'Atal ranking' for
   A.) Public Sector Companies
   B.) Insurance companies
   C.) Nationalized Banks
   D.) Higher education institutions

Answer: Option 'D'

Higher education institutions

  • 9. Who to inaugurate 'Krishna Kutir' at Vrindavan ?
   A.) Maneka Gandhi
   B.) Ramesh Gupta
   C.) Suresh Prabhu
   D.) Naresh Iyer

Answer: Option 'A'

Maneka Gandhi

  • 10. Which of the following becomes first Bollywood film to release in Saudi Arabia?
   A.) Gold
   B.) Genius
   C.) Satyameva Jayate
   D.) Mulk

Answer: Option 'A'

Gold