Current Affairs Quiz 1st October 2018

  • 1. Which of the Chinese manufacturer developed FTC-2000G, China’s indigenously built new multi-role combat aircraft?
   A.) China Aviation Industry
   B.) Commercial Aircraft Corporation of China
   C.) Aviation Industry Corp of China
   D.) China's Civil Aviation Authorities

Answer: Option 'C'

FTC-2000G, China’s indigenously built new multi-role combat aircraft, for exports has made its debut flight. The aircraft was developed for export by the State-owned Aviation Industry Corp of China (AVIC).

  • 2. Who inaugurated Modern Food Processing Facilities And Pipeline Projects In Gujarat?
   A.) Shri Vijay Kumar
   B.) Shri Narendra Modi 
   C.) Shri Suresh Raina
   D.) Shri Dinesh Raj

Answer: Option 'B'

​Shri Narendra Modi 

  • 3. Based on which criteria did the scientist of Lucknow's CSIR-National Botanical Research and experts from several institutes place 59 Indian plant species under threat status?
   A.) United Nations Environment Programme
   B.) Global Strategy for Plant Conservation
   C.) United Nations Environment Programme
   D.) International Union for Conservation of Nature

Answer: Option 'D'

International Union for Conservation of Nature

  • 4. Which company combines with Indian Railways for Rail Heritage Digitisation Project’ recently?
   A.) Google 
   B.) Apple
   C.) Verizon
   D.) Samsung

Answer: Option 'A'

Google combines with Indian Railways for Rail Heritage Digitisation Project’ recently.

  • 5. What type of fighter jets will India be gifting to Russia?
   A.) MiG-21
   B.) MiG-25
   C.) MiG-23
   D.) MiG-29

Answer: Option 'A'

​MiG-21

  • 6. What is the estimated cost for the 200 helicopters that India has planned to buy from Russia under the Inter-Governmental Agreement (IGA)?
   A.) $10 billion
   B.) $100 billion
   C.) $5 billion
   D.) $1 billion

Answer: Option 'D'

$1 billion

  • 7. Which state India’s first Corn Festival Started?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Kerala
   C.) Bihar
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'A'

​Madhya Pradesh

  • 8. Who is Appointed India's Next Ambassador To China?
   A.) Naresh Singh
   B.) Dinesh Karthik
   C.) Vikram Misri
   D.) Suresh Kumar

Answer: Option 'C'

​Vikram Misri

  • 9. Who won Asian Junior Squash Title?
   A.) Naresh Karthick
   B.) Shekar Rajan
   C.) Yuvraj Wadhwani
   D.) Vignesh Kumar

Answer: Option 'C'

Yuvraj Wadhwani won Asian Junior Squash Title.

  • 10. Which country Defeats Bangladesh To Win 7th Asia Cup Title?
   A.) India 
   B.) Sri Lanka
   C.) Pakistan
   D.) Indonesia

Answer: Option 'A'

India