Computer Questions for NICL AO Mains for 2019

  • 1. HTTP is a/an ________ protocol.
   A.) application layer
   B.) transport layer
   C.) network layer
   D.) Physical Layer

Answer: Option 'A'

The HyperText Transfer Protocol, or HTTP, is the most widely used Application layer protocol in the world today. It forms the basis of what most people understand the Internet to be—the World Wide Web. Its purpose is to provide a lightweight protocol for the retrieval of HyperText Markup Language (HTML) and other documents from Web sites throughout the Internet. Each time you open a Web browser to surf the Internet, you are using HTTP over TCP/IP.

  • 2. Which of the following HTML elements is the starting element in all HTML document?
   A.) Root
   B.) Metadata
   C.) Section
   D.) Heading

Answer: Option 'A'

The Root element is the starting element in an HTML document, and it is present in all HTML documents.

  • 3. Routers operate at which layer of the OSI model?
   A.) physical
   B.) transport
   C.) network
   D.) MAC sublayer of the data link layer

Answer: Option 'C'

Router functions in the network layer.

  • 4. Who invented the QWERTY keyboard?
   A.) Carl Sholes
   B.) Karl Sholes
   C.) Christopher Latham Sholes
   D.) Khristopher Sholes

Answer: Option 'C'

Christopher Latham Sholes invented the keyboard in 1868.

  • 5. Bits are packaged into frames at which layer of the OSI model?
   A.) Transport
   B.) Data link
   C.) Physical
   D.) Presentation

Answer: Option 'B'

Bits are PDU of Layer-1 and Frames are PDU of Layer-2 Data Link Layer

  • 6. What is Windows Vista?
   A.) Processor
   B.) Operating System
   C.) Input device
   D.) Memory

Answer: Option 'B'

Windows Vista is an operating system, designed and marketed by Microsoft Inc.

  • 7. The layers of the OSI model, from the top down, are:
   A.) application, presentation, session, transport, network, data link, physical
   B.) session, presentation, data transport, MAC, network, physical
   C.) physical, data link, network, transport, session, presentation, application
   D.) presentation, application, session, network, transport, data link, physical

Answer: Option 'A'

Following is the correct order of layers in OSI Model:
Layer 7- Application Layer
Layer 6 –Presentation Layer
Layer 5 – Session Layer
Layer 4 – Transport Layer
Layer 3 – Network Layer
Layer 2 – Data Link Layer
Layer 1 – Physical Layer

  • 8. Which of the following is not a DBMS software?
   A.) dBASE
   B.) FoxPro
   C.) Oracle
   D.) Database2000

Answer: Option 'D'

Database2000 is not a DBMS Software.

  • 9. Which of the following operate at the presentation layer?
    1) MIDI 
    2) FTP 
    3) SMTP 
    4) TFTP  
    5) JPEG
   A.) 1 and 2
   B.) 1, 3, and 5
   C.) 3 and 5 
   D.) 1 and 5

Answer: Option 'D'

MIDI and JPEG are presentation layer specific protocols.

  • 10. DBMS helps to achieve:
   A.) data independence
   B.) more redundancy
   C.) centralized manner to control of data
   D.) Both (a) and (c)

Answer: Option 'D'

DBMS helps to achieve data independence and centralized manner to control of data. It controls data redundancy.

  • 11. Which of the following are considered to be the upper layers in the OSI Model?
   A.) presentation and session
   B.) application and presentation
   C.) application, presentation, and session
   D.) application, presentation, data-link, and transport

Answer: Option 'C'

The last three layers of the OSI model – Application, Presentation and Session layers are considered to be the upper layers.

  • 12. Which physical layer devices can be used to enlarge the area covered by a single LAN segment?
    1. Switch
    2. NIC
    3. Hub
    4. Repeater
    5. RJ45 transceiver
   A.) 1 only
   B.) 1 and 3
   C.) 3 and 4
   D.) 5 only

Answer: Option 'C'

A repeater operates at the physical layer. Its job is to regenerate the signal over the same network before the signal becomes too weak or corrupted so as to extend the length to which the signal can be transmitted over the same network.  A hub is basically a multiport repeater. A hub connects multiple wires coming from different branches, for example, the connector in star topology which connects different stations.

  • 13. Encryption takes place at which layer?
   A.) application
   B.) presentation
   C.) session
   D.) transport

Answer: Option 'B'

The presentation layer is responsible for the delivery and formatting of information to the application layer for further processing or display. Encryption is also done at this level.

  • 14. Which of the following describe router functions?
   A.) Packet switching
   B.) Packet filtering
   C.) Internetwork communication
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the given options are router functions.

  • 15. Which combinational package of layers in OSI model is equivalent to an application layer of TCP/ IP model?
   A.) Transport, Session & Application Layers
   B.) Session, Presentation & Application Layers
   C.) Data Link , Transport & Presentation Layers
   D.) Network, Session & Application Layers

Answer: Option 'B'

Session, Presentation & Application Layers of OSI model are combined to a single layer called application layer in the TCP model.

  • 16. A __________ is a computer network that usually spans a city or a large campus.
   A.) LAN
   B.) DAN
   C.) MAN
   D.) WAN

Answer: Option 'C'

MAN is abbreviation for Metropolitan Area Network and is a computer network that usually spans a city or a large campus.

  • 17. Which layer in the OSI Model provides error-free delivery of data?
   A.) PresentationLayer
   B.) Transport Layer
   C.) Session Layer
   D.) Physical Layer

Answer: Option 'B'

Transport Layer ensures that the data is delivered error-free in sequence and with no loss, duplication or corruption.

  • 18. What does MAN stands for?
   A.) Micro area network
   B.) Metropolitan area network
   C.) Macro area network
   D.) Mix area network

Answer: Option 'B'

MAN is abbreviation for Metropolitan Area Network.

  • 19. If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a __________.
   A.) repeater
   B.) router
   C.) gateway
   D.) switch

Answer: Option ''

If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a repeater.

  • 20. LANs can be connected by devices called ______ which operate on the data link layer.
   A.) hub
   B.) HDLC
   C.) bridges
   D.) tunnel

Answer: Option ''

LANs can be connected by bridges. Bridge is a device used to connect two separate Ethernet networks into one extended Ethernet.

  • 21. How long is an IPv6 address?
   A.) 32 bits
   B.) 128 bytes
   C.) 64 bits
   D.) 128 bits

Answer: Option 'D'

IPv6 address  is 128 bits long.

  • 22. What does P2P stands for? 
   A.) Peer To Peer
   B.) Peek to peek
   C.) Past to past
   D.) Pair to pair

Answer: Option 'A'

P2P stands for Peer To Peer.

  • 23. What does P2P stands for? 
   A.) Peer To Peer
   B.) Peek to peek
   C.) Past to past
   D.) Pair to pair

Answer: Option 'A'

P2P stands for Peer To Peer.

  • 24. IP addresses are converted to ____________.
   A.) a bit
   B.) alphanumeric string
   C.) a hierarchy of domain names
   D.) TCP

Answer: Option 'C'

IP addresses are converted to a hierarchy of domain names.

  • 25. After a credit card transaction has been authorized by the issuing bank by sending an authorization code to the merchant, the settlement stage of the process begins. Which of the following is a system type used to process such statements?
   A.) Multitasking
   B.) Memory Processing
   C.) Level Processing
   D.) Batch Processing

Answer: Option 'D'

After a credit card transaction has been authorized by the issuing bank by sending an authorization code to the merchant, the settlement stage of the process begins. This is called batch processing because a number (or batch) of transactions is settled all at one time.

Computer Questions for NICL AO Mains Download Pdf