Current Affairs for Panchayat Secretary APPSC

  • 1. Where did Ministry of Human Resource Development (MHRD) organise the 2nd edition of “Pariksha Pe Charcha 2.0”, in which Prime Minister Narendra Modi discussed ways to handle the exam pressure, on 29th January 2019?
   A.) Mumbai
   B.) Kota
   C.) Kolkata
   D.) New Delhi

Answer: Option 'D'

New Delhi

  • 2. Transparency International has released the Global Corruption Index 2018. India rose by 3 points to __________ in the list of 180 countries in the world with a score of 41.
   A.) 76
   B.) 78
   C.) 77
   D.) 76

Answer: Option 'B'

Transparency International has released the Global Corruption Index 2018. India rose by 3 points to 78 in the list of 180 countries in the world with a score of 41. China lagged far behind at 87 and Pakistan ranked 117. The top countries on the list are Denmark and New Zealand, with scores of 88 and 87. Somalia, Syria and South Sudan remained at the bottom, with scores of 10, 13 and 13.

  • 3. A new study by National Clean Air Programme (NCAP) states that life expectancy of people in Delhi can increase by nearly 3 years if the air pollution is reduced by ____%?
   A.) 40 %
   B.) 25 %
   C.) 50 %
   D.) 65 %

Answer: Option 'B'

On 30th January 2019,National Clean Air Programme (NCAP) in new study says the life expectancy of people in Delhi can go up by nearly three years if the air pollution is reduced by 25%. NCAP is a programme launched by Union Environment Ministry to improve air quality by 20 to 30% in the next 5 years. The programme takes 2017 as the base year to improve air quality. The study by Energy Policy Institute at University of Chicago (EPIC) uses the same base year as its parameters. They says the programme could pay off extensively in bringing the life expectancy up by an average of 1.4 years. Delhiites could gain around 2.8 years to their life, people in Kanpur would live 2.4 years longer and people in Kolkata could live 1.1 years longer.

  • 4. Which state government launched a special scheme to curb infant deaths, by distributing baby care kits to the children born in Primary health centre and Government Hospitals, on 30th January 2019?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Haryana
   C.) Assam
   D.) Maharashtra

Answer: Option 'D'

On 30th January 2019, a special scheme is launched by Maharashtra government with an aim to curb infant deaths. Child development Minister Pankaja Munde launched the scheme by distributing baby care kits to the children born in Primary health centre and Government Hospitals. The baby care kit contains a blanket, a small mattress, a towel, a thermometer, baby oil, shampoo, toys, nail cutter, gloves, socks, among other items. The kit costs around Rs.2000. The scheme is applicable only for first child of the parents. It will be beneficial for around 4 lakh women across Maharashtra. The government allocated Rs.20cr for the scheme. Similar scheme launched by different states were successful in bringing down the infant mortality. Infant mortality is the death of young children under one year. India is among the countries having highest number of deaths among newborns.

  • 5. Which country has been ranked in Bloomberg’s 2019 list of most innovative countries in the world– 2019 Bloomberg Innovation Index for the first time ever?
   A.) Uganda
   B.) Pakistan
   C.) India
   D.) China

Answer: Option 'C'

India has been ranked in Bloomberg’s 2019 list of most innovative countries in the world – 2019 Bloomberg Innovation Index – for the first time ever. India has grabbed the 54th spot with a score of 47.93 out of 100 in the Innovation Index of 60 economies. South Korea has topped the Index for the sixth time in a row with a total score of 87.38, followed by Germany and Finland.

  • 6. Where was the first Swadesh Darshan Project inaugurated by Union Tourism Minister K J Alphons on 28th January 2019?
   A.) Gangtok, Sikkim
   B.) Shimla, Himachal Pradesh
   C.) Calicut, Kerala
   D.) Darjeeling, West Bengal

Answer: Option 'A'

On 28th January 2019, Union Tourism Minister K J Alphons Inaugurated first Swadesh Darshan Project in Sikkim. It was inaugurated in the presence of Minister of Tourism and Civil Aviation for Sikkim Ugen T Gyatso in Zero Point, Gangtok, Sikkim.The project is named as ‘Development of North East Circuit : Rangpo – Rorathang – Aritar – Phadamchen – Nathang – Sherathang – Tsongmo – Gangtok – Phodong – Mangan – Lacliung – Yumthang – Lachey – Thangu-Gurudongmer-Mangan-Gangtok-Tuminlingee-Singtam’. Swadesh Darshan scheme cost are Rs.98.05 crores was sanctioned by the Ministry of Tourism in June 2015. Under the scheme, the government will develop quality infrastructure in the country with an objective of providing better experience and facilities to the visitors. It will also promote a economic growth. The Ministry will develop tourism infrastructure facilities like tourism information centre, meditation centre, walkways, cafeteria, public toilets, etc. under the scheme.

  • 7. Who has won the round-the-world yacht race after 212 days alone at sea without modern instruments recently?
   A.) Jean-Luc Van Den Heede
   B.) Maud Fontenoy
   C.) Olivier de Kersauson
   D.) Francis Lapp

Answer: Option 'A'

French sailor Jean-Luc Van Den Heede has won the round-the-world yacht race after 212 days alone at sea without modern instruments. The 73-year-old, who completed his sixth circumnavigation of the globe, became the oldest to complete the 30,000-mile Golden Globe race. Of the 19 sailors who started out in July 2018, only 5 were still in the race.

  • 8. An 8-member Lokpal search Panel headed by former Supreme court Judge ____ to select the first anti-corruption ombudsman held its first meeting in New Delhi, on 29th January 2019?
   A.) Ranjana Prakash Desai
   B.) Pranavi Roy
   C.) Salim Abbas
   D.) Anjali Khanna

Answer: Option 'A'

​Ranjana Prakash Desai

  • 9. The Reserve Bank of India has stated that it will inject Rs ___________________ crore into the system through the purchase of government securities in February to increase liquidity.
   A.) Rs 67,500 crore
   B.) Rs 27,500 crore
   C.) Rs 57,500 crore
   D.) Rs 37,500 crore   

Answer: Option 'D'

Rs 37,500 crore   

  • 10. ________________ and Government of India launched Artisan Speak at Elephanta Caves (UNESCO heritage site) to strengthen the handlooms and textiles sector of India.
   A.) Ministry of Textiles 
   B.) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
   C.) Ministry of Parliamentary Affairs
   D.) Ministry of Human Resource Development

Answer: Option 'A'

Ministry of Textiles 

  • 11. The Civil Aviation ministry launched the country’s first Geographical Indication (GI) store at Dabolim International Airport in-
   A.) Mumbai
   B.) Patna
   C.) Goa  
   D.) Bengaluru

Answer: Option 'C'

The Civil Aviation ministry launched the country’s first Geographical Indication (GI) store at Dabolim International Airport in Goa. Union Minister for Civil Aviation Suresh Prabhu stated that the GI stores will promote local products made by the artisans and handicrafts at the airport. The store is set up by Airports Authority of India in partnership with The Cashew Export Promotional Council of India.

  • 12. Central government reconstituted a tribunal headed by Delhi High Court Judge ____ to adjudicate the extension of ban imposed on 8 insurgent groups in Manipur, on 24th January 2019?
   A.) Justice G.S. Sistani 
   B.) Justice Sangita Dhingra Sehgal
   C.) Justice Sarang Diwan
   D.) Justice Manish Mundra

Answer: Option 'A'

Justice G.S. Sistani

  • 13. Which Airport has retained its position as the world’s busiest airport for international customer numbers for the fifth consecutive year with annual traffic for 2018?
   A.) London City Airport
   B.) Kennedy International Airport
   C.) Indira Gandhi International Airport
   D.) Dubai International Airport 

Answer: Option 'D'

Dubai International Airport (DXB) retained its position as the world’s busiest airport for international customer numbers for the fifth consecutive year with annual traffic for 2018 with Indian travellers emerging as the largest source of traffic for the airport which registered a record footfall of over 89 million.

  • 14. KJ Alphons, Union Minister for Tourism has inaugurated the first project under the Swadesh Darshan Project of the Union Ministry of Tourism at-
   A.) Kohima, Nagaland
   B.) Agartala, Tripura
   C.) Aizawl, Mizoram
   D.) Gangtok, Sikkim 

Answer: Option 'D'

K.J. Alphons, Union Minister for Tourism has inaugurated the first project under the Swadesh Darshan Project of the Union Ministry of Tourism at the Zero Point, Gangtok, Sikkim. This project was sanctioned by the Ministry of Tourism in June 2015 for Rs. 98.05 crores.

  • 15. Uttar Pradesh state cabinet has approved construction of a four-lane Ganga Expressway connecting Prayagraj to Western Utter Pradesh which would cost about ___________________ crore rupees.
   A.) Rs 60,000 crore rupees
   B.) Rs 36,000 crore rupees
   C.) Rs 48,000 crore rupees
   D.) Rs 24,000 crore rupees

Answer: Option 'B'

Uttar Pradesh state cabinet has approved construction of a four-lane Ganga Expressway connecting Prayagraj to Western Utter Pradesh which would cost about 36,000 crore rupees. Chief Minister Yogi Adityanath stated that this expressway will provide better connectivity to Prayagraj. Ganga Expressway will be 600 kilometres long and can be expanded to six-lane in future. Chief Minister also stated that after completion it would be longest in the world.

  • 16. Which organisation has launched the National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) to attract talent and strengthen higher agricultural education in the country?
   A.) ICAR   
   B.) NABARD
   C.) RBI
   D.) IRDAI

Answer: Option 'A'

​ICAR   

  • 17. Who has been appointed as the part-time chairman of Kerala based private sector lender Federal Bank recently?
   A.) Ananth Narayanan
   B.) Poonam Khetrapal
   C.) Dilip Sadarangani
   D.) Ravneet Gill

Answer: Option 'C'

​Dilip Sadarangani

  • 18. Which country has continued to be the largest source of FDI in India (19.7%) followed by the US and UK according to RBI?
   A.) Germany
   B.) Japan
   C.) Singapore
   D.) Mauritius

Answer: Option 'D'

Reserve Bank of India has released a data on “Census on Foreign Liabilities and Assets of Indian Direct Investment Companies, 2017-18” which shows that the Foreign Direct Investment (FDI) has increased 18% to Rs. 28.25 lakh crore in FY18. The census showed that Mauritius continued to be the largest source of FDI in India (19.7%) followed by the US and UK. In case of overseas investment by Indian companies, Singapore (17.5%) was the major destination, followed by the Netherlands and Mauritius.

  • 19. Reserve Bank of India has released a data on “Census on Foreign Liabilities and Assets of Indian Direct Investment Companies, 2017-18” which shows that the Foreign Direct Investment (FDI) has increased _____________ to Rs. 28.25 lakh crore in FY18.
   A.) 14%
   B.) 18%
   C.) 16%
   D.) 20%

Answer: Option 'B'

Reserve Bank of India has released a data on “Census on Foreign Liabilities and Assets of Indian Direct Investment Companies, 2017-18” which shows that the Foreign Direct Investment (FDI) has increased 18% to Rs. 28.25 lakh crore in FY18. FDI increased by Rs 4,33,300 crore, including revaluation of past investments, during 2017-18 to reach Rs 28,24,600 crore in March 2018 at market value. Overseas direct investment (ODI) by Indian companies increased by 5% to Rs 5.28 lakh crore.

  • 20. Which of the following movie has took home the top award for best performance by a cast in a motion picture at the 2019 Screen Actors Guild Awards?
   A.) Glow
   B.) The Wife
   C.) Black Panther 
   D.) A Quiet Place

Answer: Option 'C'

​Black Panther 

  • 21. Jason Holder has become the first player from the country in 45 years to top the list of all-rounders in the International Cricket Council Test Player Rankings. He is play for which country?
   A.) New Zealand
   B.) South Africa
   C.) West Indies
   D.) England

Answer: Option 'C'

West Indies captain Jason Holder has become the first player from the country in 45 years to top the list of all-rounders in the International Cricket Council Test Player Rankings after slamming an unbeaten double-century that helped script a memorable 381-run win over England in the first Test in Bridgetown.

  • 22. Name the former Defence Minister, who passed away in Delhi at the age of 88 recently.
   A.) George Fernandes
   B.) Pranab Mukherjee
   C.) Jaswant Singh
   D.) Manohar Parrikar

Answer: Option 'A'

Former Defence Minister George Fernandes passed away in Delhi at the age of 88. Fernandes also served as the Railways Minister in former Prime Minister VP Singh’s government. His last stint as a parliamentarian was as a Rajya Sabha MP between August 2009 and July 2010.

  • 23. Who has been appointed Regional Director for World Health Organization South-East Asia, for a second five-year term?
   A.) Manu Sawhney
   B.) Ravneet Gill
   C.) V Vaidyanathan
   D.) Poonam Khetrapal Singh

Answer: Option 'D'

Poonam Khetrapal Singh has been appointed Regional Director for World Health Organization South-East Asia, for a second five-year term. The WHO Executive Board unanimously endorsed Dr. Khetrapal Singh, who was earlier also unanimously nominated by 11 Member countries of the Region for another five years.

  • 24. The Council of Europe had launched a Data Protection Day to be celebrated each year on ___________ January, the date on which the Council of Europe’s data protection convention, known as “Convention 108”, was opened to the signature.
   A.) 29th January
   B.) 28th January 
   C.) 30th January
   D.) 27th January

Answer: Option 'B'

The Council of Europe had launched a Data Protection Day to be celebrated each year on 28 January, the date on which the Council of Europe’s data protection convention, known as “Convention 108”, was opened to the signature. Data Protection Day is now celebrated globally and is called Data Privacy Day outside Europe. The data protection convention, which is the only international treaty in this field, is being updated to ensure that its data protection principles are still in line with today’s needs.

  • 25. Uttarakhand’s first tulip garden will come up over 50 hectares of forest land in ___________________ district at a cost of Rs 50 crore.
   A.) Pithoragarh   
   B.) Rudraprayag
   C.) Uttarkashi
   D.) Haridwar

Answer: Option 'A'

Uttarakhand’s first tulip garden will come up over 50 hectares of forest land in Pithoragarh district at a cost of Rs 50 crore. The state government has obtained the Centre’s nod for development of the garden. To be developed by the ONGC, under its corporate social responsibility programme, the proposed tulip garden will be the country’s second after the one located in Srinagar (J&K). It has been selected under the State Government’s ‘13districts, 13 new destinations’ scheme, to attract more tourists to the district.

Current Affairs for Panchayat Secretary APPSC Download Pdf