Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 5

  • 1. Rajasthan State came into existence on 30th March of ______ year?
   A.) 1949
   B.) 1953
   C.) 1935
   D.) 1948

Answer: Option 'A'

Rajasthan Day is celebrated on 30th March every year to commemorate the day on which the state Rajasthan came into existence as it was previously known as Rajputana.On 30th March 1949, the state was formed.

  • 2. When was World Idli Day celebrated?
   A.) 30th March
   B.) 29th March
   C.) 28th March
   D.) 31st March

Answer: Option 'A'

March 30 has been celebrated as World Idli Day, the idea being the brainchild of M Eniyavan, founder of Mallipoo Idly, a popular chain. “The humble idli is the safest food for all ages – children to elderly.

  • 3. Which country won the 28th edition of Sultan Azlan Shah Cup 2019 held at Azlan Shah Stadium in Ipoh, Malaysia?
   A.) Japan
   B.) China
   C.) South Korea
   D.) India

Answer: Option 'C'

South Korea

  • 4. Which became the World’s first district with 5G coverage?
   A.) Hokkaido
   B.) Shanghai
   C.) Sakon Nakhon
   D.) Chonburi

Answer: Option 'B'

​Shanghai

  • 5. Name the MD and CEO of ICICI Securities, who was appointed recently.
   A.) Radhakrishnan Nair
   B.) Vijay Chandok
   C.) Shilpa Naval Kumar
   D.) Neelam Dhawan

Answer: Option 'B'

​Vijay Chandok

  • 6. Name the Campaign for which Filmmaker Rima Das was appointed as the ambassador?
   A.) Tribeca Film Festival(TFF)’s ‘Indian Heritage’
   B.) Toronto International Film Festival (TIFF)’s ‘Share Her Journey’
   C.) Toronto International Film Festival (TIFF)’s ‘Indian Heritage’
   D.) Tribeca Film Festival(TFF)’s ‘Share Her Journey’

Answer: Option 'B'

​Toronto International Film Festival (TIFF)’s ‘Share Her Journey’

  • 7. Which Indian Shipyard became the first to deliver its 100th Warship-Landing Craft Utility, L-56?
   A.) Great Eastern Shipping Companies
   B.) Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited
   C.) Shipping Corporation of India Ltd
   D.) ABG Shipyard

Answer: Option 'B'

​Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited

  • 8. How many MoU’s was signed between India and Croatia to enhance Culture,Tourism and Sports sectors?
   A.) 3
   B.) 4
   C.) 5
   D.) 6

Answer: Option 'B'

4

  • 9. Where did Government of India set up Multi-Disciplinary Terror Monitoring Group (MDTMG)?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Kerala
   C.) Jammu and Kashmir
   D.) West Bengal

Answer: Option 'C'

​Jammu and Kashmir

  • 10. Who was the first Indian President to visit Croatia?
   A.) Abdul Kalam
   B.) Pratibha Patil
   C.) Pranab Mukherjee
   D.) Ram Nath Kovind

Answer: Option 'D'

Ram Nath Kovind

  • 11. What was the theme of the Croatian-Indian Economic Forum in Zagreb?
   A.) Theme –“India – Croatia relations- the way forward”
   B.) Theme –“India – Croatia relations-in the Economic front”
   C.) Theme –“India – Croatia relations-in the business front”
   D.) Theme –“India – Croatia relations”

Answer: Option 'A'

​Theme –“India – Croatia relations- the way forward”

  • 12. Who became the first female president of Slovakia?
   A.) Zoya Pukhova
   B.) Golda Meir
   C.) Yekaterina Furtseva
   D.) Zuzana Caputova

Answer: Option 'D'

Zuzana Caputova

  • 13. Who was appointed as the Chief of Strategic Forces Command?
   A.) Navkaranjit Singh Dhillon
   B.) Jasbir Walia
   C.) Pradeep Vasant Naik
   D.) Norman Anil Kumar Browne

Answer: Option 'A'

Navkaranjit Singh Dhillon

  • 14. Who has been appointed as the Flag Officer Commanding Eastern Fleet?
   A.) Karambir Singh
   B.) Suraj Berry
   C.) Bhaskar Sadashiv Soman
   D.) Adhar Kumar Chatterji

Answer: Option 'B'

​Suraj Berry

  • 15. Which Island was notified as Island Protection Zone (IPZ) 2019 by Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change recently?
   A.) Andaman and Nicobar Island
   B.) Kurumgad Island
   C.) Khanderi Island
   D.) Worli Island

Answer: Option 'A'

Andaman and Nicobar Island

  • 16. Who is the author of the non-fiction book titled India Positive?
   A.) Vikram Seth
   B.) Kiran Desai
   C.) Salman Rushdie
   D.) Chetan Bhagat

Answer: Option 'D'

Chetan Bhagat

  • 17. Where did the second joint logistics node of tri-services become operational?
   A.) Chennai,TamilNadu
   B.) Mumbai, Maharashtra
   C.) Guwahati,Assam
   D.) Bengaluru,Karnataka

Answer: Option 'B'

​Mumbai, Maharashtra

  • 18. According to a recent report by Oxfam, which country has the highest gender wage gap among Asian nations?
   A.) India
   B.) China
   C.) Japan
   D.) Vietnam

Answer: Option 'A'

​India

  • 19. Where did 16th meeting of the U.S. India Counter terrorism Joint Working Group held?
   A.) Kolkata,West Bengal
   B.) Washington, DC, US
   C.) California,US
   D.) Mumbai,Maharashtra

Answer: Option 'B'

​Washington, DC, US

  • 20. UN Security Council passed a new Resolution 2462 in order to combat which of the following issue?
   A.) Terror financing
   B.) Global warming
   C.) Climate change
   D.) Nuclear proliferation

Answer: Option 'A'

Terror financing

  • 21. Which Automotive company has developed the ‘largest power storage system in Asia’ installed in Osaka train station in Japan?
   A.) Daimler AG
   B.) Toyota Motor Corporation
   C.) General Motors
   D.) Tesla

Answer: Option 'D'

Tesla

  • 22. How much billion(approximately) is accepted by Reserve Bank of India(RBI) from banks at its currency swap auction to ease liquidity?
   A.) $2 billion
   B.) $5 billion
   C.) $3 billion
   D.) $7 billion

Answer: Option 'B'

​$5 billion

  • 23. Name the Actress,Emmy, Grammy, Oscar, and Tony awardee,who will be honoured with Career Achievement Award at the 2019 Peabody Awards.
   A.) Taylor Swift
   B.) Ariana Grande
   C.) Lady Gaga
   D.) Rita Moreno

Answer: Option 'D'

Rita Moreno

  • 24. Who was conferred with the Pravasi Bharatiya Samman Award 2019 for his magnificent achievements in the field of science, education and medicine?
   A.) Rajendra Kumar Joshi
   B.) Prakash Lohia
   C.) S.R.Nathan
   D.) Rajesh Kumar Saraiya

Answer: Option 'A'

​Rajendra Kumar Joshi

  • 25. What is the Current account deficit (CAD) of India in the 3rd quarter of the year 2019?
   A.) 2.5% of GDP
   B.) 2.1% of GDP
   C.) 2.3% of GDP
   D.) 2.9% of GDP

Answer: Option 'A'

​2.5% of GDP

Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 5 Download Pdf