Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 10

  • 1. Which of the following launched the Malaria Elimination Research Alliance (MERA) India?
   A.) Indian Council of Medical Research (ICMR)
   B.) Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research (JIPMER)
   C.) Institute of Bio-Medical Research (IBMR)
   D.) National Institute of Epidemiology (NIE)

Answer: Option 'A'

​Indian Council of Medical Research (ICMR)

  • 2. What is the theme of the World Veterinary Day 2019?
   A.) Value of Vaccination
   B.) Enriching the lives
   C.) Quality care
   D.) Care as if

Answer: Option 'A'

Value of Vaccination

  • 3. Who is appointed as the technical director by AIFF?
   A.) Jorge Castelo
   B.) Doru Isac
   C.) Gaioz Darsadze
   D.) Scott O’Donnell

Answer: Option 'B'

​Doru Isac

  • 4. Under what species does the newly identified 90 million year old crab fall?
   A.) Portunus trituberculatus
   B.) Chionoecetes
   C.) Callichimaera perplexa
   D.) Callinectes sapidus

Answer: Option 'C'

​Callichimaera perplexa

  • 5. With which of the following did the Indian Army sign to build four underground tunnels along China and Pakistan borders?
   A.) NHAI
   B.) NHPC Limited
   C.) NHPC Limited
   D.) BL Harbert

Answer: Option 'B'

​NHPC Limited

  • 6. Which popular National Award-winning filmmaker won the Master Deenanath Mangeshkar Award 2019?
   A.) Jayaraj
   B.) Rajesh Mapuskar
   C.) Sanjay Leela Bhansali
   D.) Sanjay Leela Bhansali

Answer: Option 'D'

Sanjay Leela Bhansali

  • 7. Who is appointed as India's High Commissioner to the island nation Seychelles?
   A.) Sanjay Rana
   B.) Dalbir Singh Suhag
   C.) Navdeep Suri
   D.) Renu Pall

Answer: Option 'B'

​Dalbir Singh Suhag

  • 8. Which popular scriptwriter won the Master Deenanath Mangeshkar Award 2019?
   A.) Javed Akhtar
   B.) Salim Khan
   C.) Mani Ratnam
   D.) Rajkumar Hirani

Answer: Option 'B'

​Salim Khan

  • 9. The new ₹20 denomination banknote has a motif of ________ on the reverse, depicting the country's cultural heritage.
   A.) Ellora Caves
   B.) Ajanta Caves
   C.) Agra Fort
   D.) Agra Fort

Answer: Option 'A'

Ellora Caves

  • 10. Who won gold in 10m air pistol at the International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup?
   A.) c
   B.) Artem Chernousov
   C.) Jitu Rai
   D.) Vijay Kumar

Answer: Option 'A'

Abhishek Verma

  • 11. Which of the Sri Lankan IGP resigned after the deadly Easter bomb attcks?
   A.) Chandra Fernando
   B.) Victor Perera
   C.) Pujith Jayasundara
   D.) Jayantha Wickramarathne

Answer: Option 'C'

Pujith Jayasundara

  • 12. India is to stop importing crude from _________ as US refused to extend the sanctions waiver.
   A.) Iran
   B.) Kuwait
   C.) Saudi Arabia
   D.) Mexico

Answer: Option 'A'

Iran

  • 13. The MInister responsible for the Ministry of Corporate Affairs is _________.
   A.) Raj Nath Singh
   B.) Suresh Prabhu
   C.) Arun Jaitley
   D.) Sushma Swaraj

Answer: Option 'C'

​Arun Jaitley

  • 14. Which of the following Country recently passed a law that enforces the use of the Ukrainian language in official settings?
   A.) Russia
   B.) Moldova
   C.) Ukraine
   D.) Belarus

Answer: Option 'C'

​Ukraine

  • 15. When is the World Immunization Week 2019 observed?
   A.) Last week of March
   B.) Last week of April
   C.) Second week of April
   D.) First week of May

Answer: Option 'B'

​Last week of April

  • 16. Issue of Rs 200, Rs 500 banknotes bearing signature of ___________
   A.) Shaktikanta Das
   B.) Arjun Singh
   C.) Vikram Singh
   D.) Ramesh Kumar

Answer: Option 'A'

​Shaktikanta Das

  • 17. Kim Jong-un, Vladimir Putin hold first summit talks in ___________
   A.) Vladivostok 
   B.) France
   C.) United States
   D.) Russia

Answer: Option 'A'

Vladivostok 

  • 18. Non-banking finance companies (NBFCs) and microfinance companies (MFIs) raised about Rs.26,200 crore through ________.
   A.) Forex swap
   B.) Securitisation
   C.) OMO
   D.) Recapitalization

Answer: Option 'B'

​Securitisation

  • 19. The Ministry of Commerce and Industries instructed the Health Ministry to frame law banning manufacture and sale of _________ in the country.
   A.) marijuana
   B.) bhang
   C.) e-cigarettes
   D.) e-charas

Answer: Option 'C'

​e-cigarettes

  • 20. Which of the following is awarded for excellence in newspaper journalism, literary achievements, musical composition?
   A.) Nobel Prize
   B.) Abel Prize
   C.) Pulitzer Prize
   D.) Oscar Awards

Answer: Option 'C'

Pulitzer Prize

  • 21. Which of the following won the Pulitzer Prizes for Trump probes?
   A.) New York Times and The Wall Street Journal
   B.) The New Yorker and Family Circle
   C.) Time and People
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

New York Times and The Wall Street Journal

  • 22. In which of the following State did the Bamboo rice show up after 4 decades?
   A.) Telangana
   B.) Tamil Nadu
   C.) Odisha
   D.) Gujarat

Answer: Option 'C'

Odisha

  • 23. Which organisation raises alarm over 300% increase in case of measles globally?
   A.) World Health organisation
   B.) UNCTAD - UN Conference on Trade And Development.
   C.) UNESCO UN Educational, Scientific and Cultural Organization.
   D.) UNICEF UN Children's Fund.

Answer: Option 'A'

World Health organisation

  • 24. India will build a cancer hospital in Kenya in collaboration with ________.
   A.) Malaysia
   B.) Singapore
   C.) Japan
   D.) Kuwait

Answer: Option 'C'

​Japan

  • 25. India successfully test fired its 1st indigenously made long-range sub-sonic cruise missile 'Nirbhay', which has a strike range of _________ kilometers.
   A.) 1,000
   B.) 1,200
   C.) 750
   D.) 750

Answer: Option 'A'

1,000

Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 10 Download Pdf