Current Affairs June 2019 Quiz for RRB NTPC Quiz Test 3

  • 1. Name the bank which partnered with Centrum Wealth Management Ltd(Centrum) to form private limited Joint Venture(JV) to provide wealth management services to its clients.
   A.) Lakshmi Vilas Bank
   B.) South Indian Bank
   C.) Karur Vysya Bank
   D.) Dhanlaxmi Bank

Answer: Option 'C'

​Karur Vysya Bank

  • 2. The Bill & Melinda Gates Foundation has appointed_________ as its policy director for India.
   A.) Arvind Saxena
   B.) Sanjay Ubale
   C.) Vijay Gokhale
   D.) Tushar Verma

Answer: Option 'B'

​Sanjay Ubale

  • 3. Which Football Club had won UEFA Europa League 2019 at the Baku Olympic Stadium, Azarbaijan?
   A.) Arsenal
   B.) Manchester City
   C.) Liverpool
   D.) Chelsea

Answer: Option 'D'

Chelsea

  • 4. According to the Asian Development Outlook 2019 report Asia-Pacific region is projected to grow by ______ in 2019.
   A.) 5.1 %
   B.) 3.6 %
   C.) 4.7 %
   D.) 5.7%

Answer: Option 'D'

5.7%

  • 5. Sachin Bansal to join Ujjivan Small Finance banks as its independent director.He is a co-founder of which e-commerce company?
   A.) Flipkart
   B.) Amazon
   C.) Snapdeal
   D.) CricBuzz

Answer: Option 'A'

Flipkart

  • 6. ________, president at Paytm, has resigned from his post.
   A.) Utpal Bora
   B.) Bhushan Patil
   C.) O. P. Singh
   D.) M. S. Kumar

Answer: Option 'B'

​Bhushan Patil

  • 7. Defence ministry has approved the procurement of 10 Kamov Ka-31 Airborne Early Warning and Control helicopters for the Indian Navy. The cost of the deal would be around ________.
   A.) Rs 3,600 crore
   B.) Rs 4,200 crore
   C.) Rs 4,600 crore
   D.) Rs 3,200 crore

Answer: Option 'A'

​Rs 3,600 crore

  • 8. Vice President M Venkaiah Naidu released a postage stamp to commemorate the________ birth anniversary of Sri Vedanta Desikan in New Delhi.
   A.) 1000th
   B.) 600th
   C.) 550th
   D.) 750th

Answer: Option 'D'

750th

  • 9. Xavi Hernandez has announced that he will retire from professional football at the end of the current season. He plays for _______.
   A.) Spain
   B.) France
   C.) Belgium
   D.) Argentina

Answer: Option 'A'

​Spain

  • 10. Who among the following has been sworn in as the top military officer of the 29-nation NATO military alliance?
   A.) Mark A. Milley
   B.) Tod D. Wolters
   C.) Robert P. Burke
   D.) William F. Moran

Answer: Option 'B'

Tod D. Wolters

  • 11. Name the head of the committee, which submitted draft national education policy 2019 in New Delhi recently.
   A.) Mohammad Saadulla
   B.) N. Gopalaswami
   C.) Dr. Kasturirangan
   D.) Alladi Krishnaswami Ayyar

Answer: Option 'C'

A committee headed by Dr. Kasturirangan submitted draft national education policy 2019 to Union Human Resource Development Minister, Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and Minister of State for HRD, Shri Sanjay Shamrao Dhotre in New Delhi to rename Minister of Human Resource Development to Minister of education.For promoting Indian and classic languages three new national institutes for Pali, Persian, and Prakrit and an Indian Institute of Translation and Interpretation (IITI) are recommended.

  • 12. Which of the following city will host the 8th Asian Youth Women Handball Championship in which 10 teams will be participating in August 2019?
   A.) New Delhi
   B.) Jaipur
   C.) Pune
   D.) Visakhapatnam

Answer: Option 'B'

​Jaipur

  • 13. Name the apex body, which was proposed to set up under Prime Minister by Dr. Kasturirangan cormmittee in their draft, “National education policy 2019” .
   A.) Rashtriya Shiksha Ayog
   B.) Rashtriya Lok Samta Ayog
   C.) Rashtriya Sanskrit Ayog
   D.) Rashtriya Sansthan Ayog

Answer: Option 'A'

​Rashtriya Shiksha Ayog

  • 14. Which ministry has organized a two-day National Workshop for Population Research Centers (PRCs) in New Delhi ?
   A.) Ministry of Labour and Employment
   B.) Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation
   C.) Ministry of Home Affairs
   D.) Ministry of Health and Family Welfare(MoHFW)

Answer: Option 'D'

Ministry of Health and Family Welfare(MoHFW)

  • 15. Which of the following city hosted the 16th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD)?
   A.) Doha
   B.) Visakhapatnam
   C.) Muscat
   D.) Manila

Answer: Option 'A'

Doha

  • 16. Who released the Rural Health Statistics (2017-18) and a Compendium of Studies Conducted by the PRCS (2017-18) recently ?
   A.) Dr. Inder Jit Singh
   B.) Preeti Sudan
   C.) Sanjay Kothari
   D.) Tarun Shridhar

Answer: Option 'B'

​Preeti Sudan

  • 17. Where was the 6th India-China Bilateral Dialogue on Disarmament and Non-Proliferation held recently ?
   A.) Beijing, China
   B.) New Delhi, India
   C.) Mumbai, India
   D.) Changchun,China

Answer: Option 'B'

​New Delhi, India

  • 18. Which country has mandated the visa applicant to provide social media details dated back to five years from the application date as per new immigration rule ?
   A.) Russia
   B.) U.S.
   C.) India
   D.) China

Answer: Option 'B'

​U.S.

  • 19. CICO was in news recently, C stands for __________?
   A.) Commodity
   B.) Consumer
   C.) Cash
   D.) Currency

Answer: Option 'C'

​Cash

  • 20. Name the educational programme launched by L&T Financial services in Tamilnadu aimed at financial inclusion of rural women.
   A.) “Digital sakhi”
   B.) “Financial Inclusion”
   C.) “Digital Education”
   D.) “Digital Programme on Finance”

Answer: Option 'A'

​“Digital sakhi”

  • 21. Name the organization, which has forecasted the global growth for 2019 to 2.6% from earlier 2.9% in its semiannual report “Global Economic Prospect (GEP)” .
   A.) Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD)
   B.) International Monetary Fund(IMF)
   C.) United Nations(UN)
   D.) World Bank(WB)

Answer: Option 'D'

World Bank(WB)

  • 22. In which sector, Foreign Direct Investment(FDI) has grown at 36.5% amounting to $9.15 billion in 2018-19 as per the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) ?
   A.) Manufacturing Sector
   B.) Agriculture & Allied Sector
   C.) Services Sector
   D.) Industry Sector

Answer: Option 'C'

Services Sector

  • 23. Who was appointed as the Deputy Chief of Integrated Defence staff (Doctrine organisation and training) recently ?
   A.) Lt Gen Abhay Krishna
   B.) Lt Gen Satinder Kumar Saini
   C.) Lt Gen PJS Pannu
   D.) Lt Gen Ranbir Singh

Answer: Option 'C'

​Lt Gen PJS Pannu

  • 24. Name the Supersonic cruise missile, which was test-fired from Complex-3 of the Integrated Test Range(ITR) at Chandipur in Odisha with a strike range of around 290 km .
   A.) BrahMos
   B.) Nirbhay
   C.) Shaurya
   D.) Prahaar

Answer: Option 'A'

BrahMos

  • 25. Name the deceased football architect & president of Union of European Football Associations (UEFA), who is also known as Father of the Champions League .
   A.) Lennart Johansson
   B.) Walter Bannister
   C.) James Logan
   D.) James Collins

Answer: Option 'A'

Lennart Johansson