Current Affairs Quiz 2nd August 2018 | RRB Group D

  • 1. Who has been appointed as Secretary (East) in the Ministry of External Affairs (MEA)?
   A.) Vijay Thakur Singh
   B.) Ruchi Ghanashyam
   C.) T. S. Tirumurti
   D.) Subhash Chandra Garg

Answer: Option 'A'

Vijay Thakur Singh

  • 2. Which place GST council meeting to be held recently to discuss about MSME Sector suggestions?
   A.) Hyderabad
   B.) New Delhi
   C.) Chennai
   D.) Mumbai

Answer: Option 'B'

New Delhi

  • 3. President Ram Nath Kovind granted 'Outstanding Parliamentarian' award for the year 2017 to
   A.) Ghulam Nabi Azad
   B.) Bhartruhari Mahatab
   C.) Tathagata Satpathy
   D.) Baijayant Panda

Answer: Option 'B'

Bhartruhari Mahatab

  • 4. First-ever dragonfly festival is being organized from Aug 3 to Sept 1 at
   A.) Kolkata
   B.) Shimla
   C.) Delhi
   D.) Hyderabad

Answer: Option 'C'

Delhi

  • 5. Which company received top honours at the Swachhta Pakwada Awards, an oil ministry initiative to honour companies and individuals doing exemplary work in cleanliness?
   A.) ONGC
   B.) BSNL
   C.) BHEL
   D.) IOC

Answer: Option 'A'

ONGC

  • 6. Which of the following is an International organization that conducts agricultural research for rural development?
   A.) USDA
   B.) USFDA
   C.) ICRISAT
   D.) NABARD

Answer: Option 'C'

ICRISAT

  • 7. SAATHI initiative is launched by
   A.) Ministry of AYUSH and Ministry of Coal
   B.) Ministry of Textiles and Ministry of Power
   C.) Ministry of Chemicals and Fertilizers
   D.) Ministry of Civil Aviation and Ministry of Communications

Answer: Option 'B'

Ministry of Textiles and Ministry of Power

  • 8. What is the name of the world's Hindi speaking robot?
   A.) Rashmi
   B.) Sophia
   C.) Rishika 
   D.) Vanitha

Answer: Option 'A'

Rashmi

  • 9. Who is the Chairman of Independent Election Commission, Afghanistan?
   A.) Ashraf Ghani
   B.) Maazullah Dawlati
   C.) Abdul Badi Sayad
   D.) Wasima Badghisi

Answer: Option 'C'

Abdul Badi Sayad

  • 10. Who has been elevated as Supreme Court judge, recently?
   A.) Gita Mittal
   B.) KM Joseph
   C.) Manjula Chellur
   D.) Sujata Manohar

Answer: Option 'B'

KM Joseph

  • 11. Which firm remains the top-ranked Indian company in the US magazine Fortune 500 list of the world's largest firms?
   A.) Tata Motors
   B.) Indian Oil Corporation
   C.) Hindustan Petroleum
   D.) Bharat Petroleum

Answer: Option 'B'

Indian Oil Corporation

  • 12. From which year Mauritius SBM bank started its operation in India?
   A.) 2017 
   B.) ​1994
   C.) 2015
   D.) 2014

Answer: Option 'B'

1994

  • 13. Which State has recently made the e-way bill mandatory?
   A.) Kerala
   B.) Tamil Nadu
   C.) Karnataka
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'A'

Kerala

  • 14. As a move to support green environment, Indian Railways has recently launched ________
   A.) Biowaste recycler
   B.) Solar Train
   C.) Tea-coffee vending machines in every coach.
   D.) CCTV cameras near doors

Answer: Option 'B'

Solar Train

  • 15. Which of the following firm makes history by becoming first US company to reach $1 trillion market value?
   A.) Amazon
   B.) Apple
   C.) Microsoft
   D.) Walmart

Answer: Option 'B'

Apple

  • 16. Which board sanctions Rs 772 Crore For Water Projects In Haryana?
   A.) BHEL 
   B.) NABARD
   C.) ONGC
   D.) NTPC

Answer: Option 'B'

NABARD

  • 17. Which country launches amnesty programme to aid foreign visa violators?
   A.) Pakistan 
   B.) UAE
   C.) Indonesia
   D.) Albania

Answer: Option 'B'

UAE

  • 18. What is the cost of one MHz in the 5G spectrum auction by TRAI in India, 2018?
   A.) Rs.492 crore per MHz
   B.) Rs.235 crore per MHz
   C.) Rs.6,500 crore per MHz
   D.) Rs.875 crore per MHz

Answer: Option 'A'

Rs.492 crore per MHz

  • 19. Which state opens door for medical colleges availing best medical facilities?
   A.) Madhya pradesh
   B.) Tamil Nadu
   C.) Arunachal Pradesh
   D.) Kerala 

Answer: Option 'C'

Arunachal Pradesh

  • 20. Which State’s Higher Education Council did recently approve the recommendation in the State's education policy?
   A.) Karnataka
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Kerala
   D.) Gujarat

Answer: Option 'A'

Karnataka

  • 21. Which Amendment Bill provides a National Commission for Backward Classes?
   A.) 122nd Constitutional Amendment Bill
   B.) 123rd Constitutional Amendment Bill
   C.) 124th Constitutional Amendment Bill
   D.) 125th Constitutional Amendment Bill

Answer: Option 'B'

123rd Constitutional Amendment Bill

  • 22. What is the digital service app of SBI?
   A.) SBI YONO
   B.) SBI DIGI
   C.) SBI Jio
   D.) SBI TOHO

Answer: Option 'A'

SBI YONO

  • 23. A 10-year-old swimmer named Clark Kent has broken a record that was held by Olympian ___________ for 23 years.
   A.) Matt Biondi
   B.) Ryan Lochte
   C.) Michael Phelps
   D.) Mark Spitz

Answer: Option 'C'

Michael Phelps

  • 24. Who has been appointed as non-official independent directors in Air India by Prime Minister Narendra Modi?
   A.) Gautam Adani
   B.) Kumar Mangalam Birla
   C.) Lakshmi Mittal
   D.) Uday Kotak

Answer: Option 'B'

Kumar Mangalam Birla

  • 25. Which of the following Bollywood star has been invited by Imran Khan, Pakistan's prime minister-to-be, to his oath-taking ceremony on August 11?
   A.) Saif Ali Khan
   B.) Aamir Khan
   C.) Salman Khan
   D.) Shah Rukh Khan

Answer: Option 'B'

Aamir Khan

Current Affairs Quiz 2nd August 2018 Download Pdf