Current Affairs Quiz 2nd October 2018

  • 1. Madhya Pradesh Gaupalan Evam Pashudhan Samvardhan (MPGEPS) Board is replaced by __________.
   A.) Ministry of cows
   B.) Ministry of aviation
   C.) Ministry of Coal
   D.) Ministry of fertilizers

Answer: Option 'A'

Madhya Pradesh CM Shivraj Singh Chouhan announced the setting up of a Ministry for cows. The Cow Ministry will replace the existing Madhya Pradesh Gaupalan Evam Pashudhan Samvardhan (MPGEPS) Board because it has limitations.

  • 2. Which is the 1st State To Launch Wage Compensation Scheme For Pregnant Women In Tea Gardens?
   A.) Arunachal Pradesh
   B.) Meghalaya
   C.) Manipur
   D.) Assam 

Answer: Option 'D'

Assam is the 1st State To Launch Wage Compensation Scheme For Pregnant Women In Tea Gardens.

  • 3. Which social media reports major security breach, 50 million users exposed by unknown attackers?
   A.) Facebook
   B.) Snapchat
   C.) Twitter
   D.) Whatsapp Messenger

Answer: Option 'A'

Facebook

  • 4. How many cities have been Locate Public Toilets On Google Maps With LooReview Campaign?
   A.) 850
   B.) 3400 
   C.) 2500
   D.) 560

Answer: Option 'B'

Locate Public Toilets On Google Maps With LooReview Campaign will be around 3400 cities.

  • 5. Which city 8th Asian Yoga Sports Championship Begins?
   A.) Chennai
   B.) Hyderabad
   C.) Thiruvananthapuram
   D.) New Delhi

Answer: Option 'C'

​Thiruvananthapuram

  • 6. Who Inaugurated Parakram Parv Exhibition In Jodhpur?
   A.) Shri Narendra Modi 
   B.) Shri Vignesh Sharma
   C.) Shri Arun Jaitley
   D.) Shri Suresh Raina

Answer: Option 'A'

Shri Narendra Modi Inaugurated Parakram Parv Exhibition In Jodhpur.

  • 7. Which country draw with India in 6th round of Chess Olympiad in Georgia?
   A.) South Africa
   B.) Denmark
   C.) Indonesia
   D.) Russia

Answer: Option 'D'

India made a draw with the 6th round of Chess Olympiad in Georgia.

  • 8. Which state launched India’s first flood forecast system with $1 mn assistance from ADB?
   A.) Kolkata
   B.) Tamil Nadu 
   C.) West Bengal
   D.) Bihar

Answer: Option 'A'

Kolkata state launched India’s first flood forecast system with $1 mn assistance from ADB.

  • 9. Which state Inks MoU with Portugal For Water And Sewage Management
   A.) Goa
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Tamil Nadu
   D.) Bihar

Answer: Option 'A'

Goa and Portugal For Water And Sewage Management.

  • 10. Which bank got slapped from Reserve Bank of India?
   A.) Karur Vysya Bank
   B.) Dena Bank
   C.) Yes Bank
   D.) South Indian Bank

Answer: Option 'A'

Karur Vysya Bank got slapped from Reserve Bank of India for 5 crores.