Current Affairs Quiz 3rd August 2018 | RRB Group D

  • 1. During which President's period the U.S.-Mexico border was built?
   A.) Bill Clinton
   B.) George W Bush
   C.) Donald Trump
   D.) Barack Obama

Answer: Option 'C'

Donald Trump

  • 2. On August 1, 2018, Lucknow Metro Rail Corporation (LMRC) and which telecom service provider signed an MoU for extending benefits in customer services?
   A.) Vodafone India
   B.) Reliance Jio
   C.) BSNL
   D.) Bharti Airtel

Answer: Option 'C'

BSNL

  • 3. Which state launches Shaur Nahin mobile application?
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Madhya pradesh
   C.) Kerala
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'A'

Himachal Pradesh

  • 4. Which football club has been recognised by the United Nations as the World’s first certified carbon neutral football club?
   A.) Liverpool Football Club
   B.) Forest Green Rovers Football Club
   C.) Real Madrid Football Club
   D.) PSG Football Club

Answer: Option 'B'

Forest Green Rovers Football Club

  • 5. Which of the following firm is planning to provide optical fibre network and to open 12,000 new mobile sites across Tamil Nadu?
   A.) Tata DoCoMo
   B.) Bharti Airtel
   C.) Reliance Jio
   D.) BSNL

Answer: Option 'B'

Bharti Airtel

  • 6. When was Earth Overshoot Day 2018 observed to commemorate that we all have consumed more from nature than our planet can renew in the entire year?
   A.) July 31
   B.) August 3
   C.) August 2
   D.) August 1

Answer: Option 'D'

August 1

  • 7. Which country got warning from UNICEF about the outbreak of cholera?
   A.) Pakistan
   B.) Yemen
   C.) Syria
   D.) Iraq

Answer: Option 'B'

Yemen

  • 8. Which state retained the first position on the National Council for Applied and Economic Research (NCAER)’s 2018 State Investment Potential Index?
   A.) Delhi 
   B.) Kerala
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Punjab

Answer: Option 'A'

Delhi 

  • 9. The World Junior Squash Championships 2018 was held in Chennai, from 18th to 29th July 2018. Which men’s team emerged as the 2018 World Junior Squash Champions?
   A.) England
   B.) Spain
   C.) India
   D.) Egypt

Answer: Option 'D'

Egypt

  • 10. Which country researchers ‘create’ world’s first single-chromosome yeast?
   A.) Chinese
   B.) Spanish
   C.) Japanese
   D.) Portuguese 

Answer: Option 'A'

Chinese

  • 11. Who won the Hungarian Grand Prix for the 6th time, at the Hungaroring circuit, in Hungary, on 29th July 2018?
   A.) Valterri Bottas
   B.) Lewis Hamilton
   C.) Sebastian Vettel
   D.) Daniel Riccardio

Answer: Option 'B'

Lewis Hamilton

  • 12. Name the new 3D shape that has been discovered by scientists during a study on how tissues are moulded to form the skin, cavity linings and the building blocks of organs?
   A.) scutoid
   B.) bromb
   C.) arondum
   D.) stelloid

Answer: Option 'A'

scutoid

  • 13. The Mattala Airport which is often in the news is located at
   A.) Bangladesh
   B.) China
   C.) Sri Lanka
   D.) Indonesia

Answer: Option 'C'

Sri Lanka

  • 14. Who took charge as Director (Finance) of Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) on 1st August 2018?
   A.) Gopala Krishnan
   B.) C B Ananthakrishnan
   C.) Ravi Sundaram
   D.) Sharad Kumar

Answer: Option 'B'

C B Ananthakrishnan

  • 15. Which organisation has launched WOW (Wellness of Women) mobile app to create awareness on preventive healthcare?
   A.) CARE India
   B.) FICCI Ladies Organisation
   C.) Swayam
   D.) AIIMS

Answer: Option 'B'

FICCI Ladies Organisation

  • 16. To provide financial assistance to commodity traders and farmers, StarAgri Finance signed a MoU with which bank, on August 1, 2018?
   A.) Karur Vysya Bank
   B.) ICICI Bank
   C.) HDFC Bank
   D.) Axis Bank

Answer: Option 'A'

Karur Vysya Bank

  • 17. Under the 'Mukhya Mantri Yuva Nestham' scheme, an allowance of ________ rupees per month will be provided to unemployed youth.
   A.) Rs 2000
   B.) Rs 1500
   C.) Rs 500
   D.) Rs 1000

Answer: Option 'D'

Rs 1000

  • 18. What is the current repo rate, as per the 3rd bi-monthly policy, released by RBI on August 1, 2018?
   A.) 6.50 %
   B.) 6.25 %
   C.) 6.00 %
   D.) 6.75 %

Answer: Option 'A'

6.50 %

  • 19. Which state government launched 'Mukhya Mantri Yuva Nestham' scheme?
   A.) Karnataka
   B.) Maharashtra
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Telangana

Answer: Option 'C'

Andhra Pradesh

  • 20. On August 1, 2018, India imposed safeguard duty on solar panels imported from China and Malaysia for how many years?
   A.) 2
   B.) 3
   C.) 4
   D.) 5

Answer: Option 'A'

2

  • 21. Which state government recently launched ‘Swachhameva Jayate’ a rural cleanliness and sanitation campaign?
   A.) Karnataka
   B.) Assam
   C.) Bihar
   D.) Telangana

Answer: Option 'A'

Karnataka

  • 22. Where was the first ‘Nepal-India Think Tank’ Summit held on 31st July 2018?
   A.) Kathmandu, Nepal
   B.) New Delhi, India
   C.) Mumbai, India
   D.) Bengaluru, India

Answer: Option 'A'

Kathmandu, Nepal

  • 23. Which of the following payments bank has been recently barred by the RBI from adding new customers over discrepancies in adherence to KYC norms?
   A.) Aditya Birla Idea Payments Bank
   B.) Jio Payments Bank
   C.) Fino Payments Bank
   D.) India Post Payments Bank

Answer: Option 'C'

Fino Payments Bank

  • 24. Name the smartphone distribution scheme under the Sanchar Kranti Yojna (SKY), launched by Chhattisgarh Chief Minister Raman Singh and actress Kangana Ranaut?
   A.) Mobilise the State
   B.) Mobile Tihar
   C.) Mobile Vision
   D.) Mobile for All

Answer: Option 'B'

Mobile Tihar

  • 25. Which has become the first state to implement Centre’s ‘Biofuel Policy’?
   A.) Rajasthan
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Gujarat
   D.) Assam

Answer: Option 'A'

Rajasthan

Current Affairs Quiz 3rd August 2018 Download Pdf