Current Affairs Quiz 3rd October 2018

  • 1. Who launched SATAT Initiative?
   A.) Petroleum Minister
   B.) Minister of Home Affairs
   C.) Finance Minister
   D.) Minister of Finance

Answer: Option 'A'

​Petroleum Minister

  • 2. Which country join hands with India for developing ICT Sector?
   A.) Saudi Arabia
   B.) Uzbekistan 
   C.) Pakistan
   D.) Albania

Answer: Option 'B'

India and Uzbekistan join hands for developing ICT Sector.

  • 3. Which state Tops List Of States With Maximum Average AUM: AMFI
   A.) Maharashtra
   B.) Tamil Nadu
   C.) Kerala
   D.) Goa

Answer: Option 'A'

​Maharashtra

  • 4. Who published the first version of the tamil literature Tirukural with commentaries?
   A.) Sivalayam J.Mohan
   B.) Ku.Ma.Balasubramaniam
   C.) Vedagiri Mudaliar
   D.) Meenakshi Sundaram Pillai

Answer: Option 'C'

Vedagiri Mudaliar, who taught Tamil in Madurai Tamil Sangam, set up a printing press exclusively for the purpose. In the 19th century, 1850 to be precise, Tamil scholars turned their attention to Kalathur as Vedagiri Mudaliar first printed the Tirukkural with commentaries.

  • 5. Researchers developed a patchwork of mesh-like pieces called a Metal-Organic Framework (MOF). What is the MOF?
   A.) Antibiotic agent to cure arthritis
   B.) A framework that can regenerate human organs
   C.) A protein tablet for the space travellers
   D.) A spacesuit for bacteria

Answer: Option 'D'

Researchers from the University of California (UC) Berkeley developed spacesuits, a patchwork of mesh-like pieces called a Metal-Organic Framework (MOF), for bacteria which might allow the microbes to survive space environments that would otherwise kill them.

  • 6. Which of the following State has launched its own food security scheme that will benefit National Food Security Act (NFSA)?
   A.) Haryana
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Maharashtra
   D.) Odisha 

Answer: Option 'D'

Odisha government launched its own food security scheme on the occasion of Gandhi Jayanti. Chief Minister Naveen Patnaik launched the scheme at four different districts through video conferencing from the State Secretariat, Bhubaneswar. This scheme will benefit 25 lakh people who were left out of the National Food Security Act (NFSA).

  • 7. Who is the re elected as President of Organisation of Pharmaceutical Producers of India (OPPI) for second term?
   A.) Shri Farooz
   B.) Shri A Vaidheesh 
   C.) Shri Suresh Kumar
   D.) Shri Naresh iyer

Answer: Option 'B'

Shri A Vaidheesh 

  • 8. Which of the following laser pioneers won Nobel Physics Prize 2018?
   A.) Arthur Ashkin
   B.) Gerard Mourou and Donna Strickland
   C.) Both A and B
   D.) Only B

Answer: Option 'C'

Three scientists, Arthur Ashkin of the U.S., Gerard Mourou of France and Donna Strickland of Canada, won the Nobel Physics Prize for inventing optical lasers that have paved the way for advanced precision instruments used in corrective eye surgery.

  • 9. Which country signed 17 agreements with India recently?
   A.) Indonesia
   B.) Uzbekistan 
   C.) South Africa
   D.) Pakistan

Answer: Option 'B'

India and Uzbekistan signed 17 agreements.

  • 10. Who is named as IMF Chief Economist recently?
   A.) Gita Gopinath 
   B.) Sriradha Kumar
   C.) Vijaya Kumar
   D.) Shreenidhi Raj

Answer: Option 'A'

Gita Gopinath is named as IMF Chief Economist recently.