Current Affairs June 2019 Quiz for RRB NTPC Quiz Test 4

  • 1. Who is the Director General of World Health Organization?
   A.) Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus
   B.) JinLiqun
   C.) Takehiko Nakao
   D.) Christine Lagarde

Answer: Option 'A'

Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus

  • 2. Chitrangudi Bird Sanctuary is located in which state?
   A.) Kerala
   B.) Tamil Nadu
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Karnataka

Answer: Option 'B'

Tamil Nadu

  • 3. What are the member countries of QUAD (Quadrilateral Security Dialogue)?
   A.) United States, India, Japan, and Australia
   B.) United States, India, Japan, and Russia
   C.) United States, Japan, Russia and Australia
   D.) United States, India, Russia and Australia

Answer: Option 'A'

United States, India, Japan, and Australia

  • 4. Where is the headquarters of Food and Agriculture Organisation(FAO) located?
   A.) Vienna, Austria
   B.) Rome, Italy
   C.) Paris, France
   D.) New Delhi, India

Answer: Option 'B'

Rome, Italy

  • 5. Where was the Valmiki National Park located?
   A.) Bihar
   B.) Assam
   C.) Meghalaya
   D.) Maharashtra

Answer: Option 'A'

Bihar

  • 6. Name the Telangana based NGO, which bagged the United Nation’s Equator Prize for 2019.
   A.) Rural Health Care Foundation
   B.) Deccan Development Society (DDS)
   C.) Desire Society
   D.) Rural Development Society

Answer: Option 'B'

Deccan Development Society (DDS)

  • 7. Who was elected as the President of Federation Internationale de Football Association (FIFA)?
   A.) Gianni Infantino
   B.) Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa
   C.) Praful Patel
   D.) Kohzo Tashima

Answer: Option 'A'

Gianni Infantino

  • 8. What is GDP growth of India forecasted by RBI’s monetary policy committee (MPC)?
   A.) 7.5%
   B.) 7%
   C.) 7.2%
   D.) 7.1%

Answer: Option 'B'

The RBI’s MPC (monetary policy committee) lowered its Gross Domestic Product (GDP) growth forecast to 7% from 7.2% for FY 20 due to a slowdown in domestic activities and escalation in global trade war. In the April monetary policy, the growth of Gross Domestic Product (GDP) for 2019-20 was projected at 7.2% – in the range of 6.8-7.1% for the first half of the fiscal and 7.3-7.4% for the second part – with risks evenly balanced.

  • 9. Which Indian city topped the “Traffic Index 2018” and becomes congested city among 403 cities in 56 countries ?
   A.) Chennai
   B.) New Delhi
   C.) Mumbai
   D.) Bengaluru

Answer: Option 'C'

Mumbai

  • 10. Who will head the newly constituted Cabinet Committee on Parliamentary Affairs?
   A.) Ramvilas Paswan
   B.) Nirmala Sitharaman
   C.) Rajnath Singh
   D.) Narendra Singh Tomar

Answer: Option 'C'

Rajnath Singh

  • 11. Which country has selected to host World Environment Day 2019?
   A.) Japan
   B.) India
   C.) China
   D.) U.S.

Answer: Option 'C'

China

  • 12. Name the Cyclone Man, who was appointed as the chief of India Meteorological Department (IMD) for a period of five years .
   A.) Madhavan Nair Rajeevan
   B.) Laxman Singh Rathore
   C.) Mrutyunjay Mohapatra
   D.) K.J. Ramesh

Answer: Option 'C'

Mrutyunjay Mohapatra

  • 13. Which state government has signed a loan agreement worth $287 million with World Bank for promoting the state’s health system reform programme in New Delhi ?
   A.) West Bengal
   B.) Tamil Nadu
   C.) Maharashtra
   D.) Karnataka

Answer: Option 'B'

Tamil Nadu

  • 14. Name the joint Indian Army & Indian Air force exercise that concluded in Punjab recently.
   A.) Desert Eagle
   B.) Vajra Prahar
   C.) Kharga Prahar
   D.) Maitree

Answer: Option 'C'

Kharga Prahar

  • 15. Which country was terminated by U.S. from availing benefits of Generalized System of Preferences(GSP) scheme recently ?
   A.) China
   B.) India
   C.) Srilanka
   D.) Pakistan

Answer: Option 'B'

India

  • 16. Who received the first permanent residency – Golden Card, in Abu Dhabi?
   A.) Hussain Sajwani
   B.) M.A.Yusuffali
   C.) Saif Ahmad Al Ghurair
   D.) Mohamed Alabbar

Answer: Option 'B'

M.A.Yusuffali

  • 17. Name the Indian aircraft, which went missing with 13 people in Assam.
   A.) C-130J Super Hercules
   B.) Boeing 73
   C.) Antonov AN-32 Aircraft
   D.) Embraer Legacy 600

Answer: Option 'C'

Antonov AN-32 Aircraft

  • 18. Who was elected as the President of El Salvador?
   A.) Antonio Saca
   B.) Salvador Sánchez Cerén
   C.) Carlos Calleja
   D.) Nayib Bukele

Answer: Option 'D'

Nayib Bukele, a conservative businessman sworn in as the President of El Salvador, a small Central American nation, by the speaker of National Assembly. He will succeed Salvador Sanchez Ceren, a leftist former guerrill.

  • 19. Reserve Bank of India (RBI) observed Financial Literacy (FL) Week on _______________ ?
   A.) June 2-6, 2019
   B.) June 1-5, 2019
   C.) June 4-8, 2019
   D.) June 3-7, 2019

Answer: Option 'D'

June 3-7, 2019

  • 20. What will be the theme of the International Day of Yoga (IDY) 2019 in India?
   A.) Theme – “Yoga for Heart”
   B.) Theme – “Yoga for peace”
   C.) Theme – “Yoga for Health”
   D.) Theme – “Yoga for Stability”

Answer: Option 'A'

Theme – “Yoga for Heart”

  • 21. Which state’s Health Department was conferred with the World Health Organization’s (WHO) Tobacco Control Award for 2019 during World No Tobacco Day(WNTD)?
   A.) TamilNadu
   B.) Rajasthan
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Gujarat

Answer: Option 'B'

Rajasthan

  • 22. To which Indian state, Asian Development Bank(ADB) has approved $350 million loan to rehabilitate two state highways and other road improvement project?
   A.) Kerala
   B.) Bihar
   C.) Tamilnadu
   D.) Chattisgarh

Answer: Option 'D'

Chattisgarh

  • 23. What was the unemployment rate in India for the year 2017-2018 as per the survey conducted by National Sample Survey Office (NSSO)?
   A.) 6.1%
   B.) 6.2%
   C.) 6.3%
   D.) 6.4%

Answer: Option 'A'

6.1%

  • 24. Name the Indian who has been appointed Deputy Executive Director of the UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women).
   A.) Anita Bhatia
   B.) Kiran Bedi
   C.) Urmila Singh
   D.) Kamla Beniwal

Answer: Option 'A'

Anita Bhatia

  • 25. Name the Chile city which became the southernmost city in the world.
   A.) Puerto Varas
   B.) Puerto Natales
   C.) Puerto Montt
   D.) Puerto Williams

Answer: Option 'D'

Puerto Williams