Current Affairs Quiz 4th October 2018

  • 1. Who Launched National Level Entrepreneurship Awareness Campaign 'Udyam Abhilasha'?
   A.) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
   B.) Indian Agricultural Research Institute
   C.) Indian Veterinary Research Institute
   D.) Indian Institute of Mass Communication

Answer: Option 'A'

​Small Industries Development Bank of India (SIDBI)

  • 2. Which state MDU Declared Cleanest Government University By HRD Ministry?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Haryana 
   C.) Odisha
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'B'

Haryana state MDU Declared Cleanest Government University By HRD Ministry.

  • 3. Who is the New President Of Iraq?
   A.) Barham Salih
   B.) Dr. Alaa Maki
   C.) Dr. Mohsen Abdel Hamid
   D.) Dr. Omar Abdul Sattar Karbouli

Answer: Option 'A'

Barham Salih

  • 4. What is the name of the new observation robot that is launched by Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) in an asteroid to study the origins of the solar system?
   A.) MASCOT
   B.) HRP-4C
   C.) RYUGU
   D.) KIROBO

Answer: Option 'A'

Japan Aerospace Exploration Agency’s (JAXA) probe, Hayabusa2, launched the French-German Mobile Asteroid Surface Scout or MASCOT, a new observation robot towards Ryugu asteroid. MASCOT will pursue its mission to shed light on the origins of the solar system.

  • 5. How many millions did Asian Development Bank (ADB) and India signed Loan For Safe Drinking Water Service For West Bengal?
   A.) 380 
   B.) 850
   C.) 240
   D.) 456

Answer: Option 'C'

Asian Development Bank (ADB) and India signed Loan for 240 millions Safe Drinking Water Service For West Bengal

  • 6. In which country does Rohingya located?
   A.) India
   B.) Bangladesh
   C.) Myanmar
   D.) China

Answer: Option 'C'

​Myanmar

  • 7. Who won the 2018 Nobel Prize for Chemistry?
   A.) Frances Arnold
   B.) Gregory Winter
   C.) George Smith
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

Frances Arnold from the U.S., George Smith from the U.S., Gregory Winter of Britain won the 2018 Nobel Prize for Chemistry for harnessing the power of evolution to produce novel proteins used in everything from environmentally friendly detergents and biofuels to cancer drugs. They were awarded for pioneering science in enzymes and antibodies.

  • 8. Which of the following museum is to hold a flying exhibition titled Freedom is in the air?
   A.) Allahabad Museum, Allahabad
   B.) Salar Jung Museum, Hyderabad
   C.) National Museum, New Delhi
   D.) Museum of Goa, Goa

Answer: Option 'D'

The Museum of Goa (MoG) Foundation is to hold a colourful flying exhibition titled Freedom is in the air. It is to celebrate the recent striking down of Section 377 of Indian Penal Code (IPC) by the Supreme Court of India, from November 10 to 30.

  • 9. To which of the following company did Bangalore International Airport (BIAL) give its Bengaluru airport T2 project?
   A.) Hindustan Construction
   B.) Tata Projects Ltd
   C.) L&T Construction
   D.) Nicco Group

Answer: Option 'C'

​L&T Construction

  • 10. Which rank does Donald Trump hold in the Forbes’s wealthiest 400 billionaires list?
   A.) Number 259
   B.) Number 241
   C.) Number 578
   D.) Number 266

Answer: Option 'A'

The U.S. President Donald Trump ranked number 259 on the list released by Forbes’s wealthiest 400 billionaires.