AP Budget 2019 MCQs for All Competitive Exams

  • 1. The Interim Budget for 2019-20 fiscal will be presented on ?
   A.) 1st February 2019
   B.) 2nd February 2019
   C.) 3rd February 2019
   D.) 4th February 2019

Answer: Option 'A'

1st February 2019

  • 2. Who has been appointed as the President of the Global Solar Council ?
   A.) Praveen T Mehta
   B.) Pranav R Mehta
   C.) Pranab R Gosh
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

​Pranav R Mehta

  • 3. Which country topped the Democracy Index 2019?
   A.) Norway
   B.) Finland
   C.) Sweden
   D.) Spain

Answer: Option 'A'

​Norway

  • 4. What was India's rank in Democracy Index 2019?
   A.) 41st
   B.) 42nd
   C.) 43
   D.) 44

Answer: Option 'A'

​41st

  • 5. Prime Minister Narendra Modi recently launched a project to provide Agra with better and more assured water supply, at an estimated cost of Rs.2880 crores.  Name it ?
   A.) inaugurate development projects
   B.) Foundation Stone Project
   C.) Gangajal Project
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Gangajal Project

  • 6. The 2nd edition of Khelo India Youth Games recently held at which Indian city?
   A.) Pune (Maharashtra)
   B.) Bangalore
   C.) Ahmedabad
   D.) Lucknow

Answer: Option 'A'

​Pune (Maharashtra)

  • 7. What was India's rank according to above Index?
   A.) 78th
   B.) 79th
   C.) 77th
   D.) 76th

Answer: Option 'B'

​79th

  • 8. Which US based organization has retained its position as the world's largest planemaker for the 7th  year in a row, delivering a record 806 aircraft in 2018?
   A.) Boeing
   B.) Airbus
   C.) Embraer
   D.) SpaceX

Answer: Option 'A'

​Boeing

  • 9. Who has been recently appointed as India's new ambassador to China?
   A.) Varun Misri
   B.) Vikram Misri
   C.) Visheshan Misri
   D.) Vishal Misri

Answer: Option 'B'

Vikram Misri

  • 10. Name the 1st Indian state to roll out Universal Basic Income (UBI) ?
   A.) Sikkim
   B.) Nagaland
   C.) Mizoram
   D.) Manipur

Answer: Option 'A'

​Sikkim