Current Affairs June 2019 Quiz for RRB NTPC Quiz Test 5

  • 1. How much of monthly pension has been approved by cabinet to small traders, businessmen, and shopkeepers under Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana (PM-KPY) on 31st May 2019?
   A.) 2000
   B.) 2500
   C.) 3000
   D.) 3500

Answer: Option 'C'

Cabinet meeting chaired by PM Modi has approved to give monthly pension of Rs 3,000 to small traders, businessmen, and shopkeepers after they attain the age of 60 years. All small shopkeepers, self-employed persons and retail traders who have Goods and Services Tax (GST) turnover below Rs 1.5 crore and also aged between 18 years to 40 years are eligible under the scheme. This decision will benefit 5 crore small traders in the upcoming three years.

  • 2. Cabinet approved new initiative to control Foot & Mouth Disease (FMD) and __________to support livestock rearing farmers.
   A.) Encephalitis
   B.) Syphilis
   C.) Cowpox
   D.) Brucellosis

Answer: Option 'D'

Brucellosis

  • 3. Who has became the first IAF woman pilot to become fully operational by day on Hawk advanced jet aircraft?
   A.) Padmavathy Bandopadhyay
   B.) Priya Jhingan
   C.) Mohana Singh
   D.) Nivedita Choudhary

Answer: Option 'C'

Mohana Singh

  • 4. Sachin Bansal to join Ujjivan Small Finance banks as its independent director.He is a co-founder of which e-commerce company?
   A.) Flipkart
   B.) Amazon
   C.) Snapdeal
   D.) CricBuzz

Answer: Option 'A'

Flipkart

  • 5. Find the name of three countries along with India join together to support ASEAN-led architecture mechanism to promote free, open, prosperous and inclusive Indo-Pacific region.
   A.) Vietnam,Cambodia and Japan
   B.) Myanmar,Indonesia and Bangladesh
   C.) US,Fiji and Australia
   D.) US, Japan, and Australia

Answer: Option 'D'

US, Japan, and Australia

  • 6. Government has met the fiscal deficit target of ___________for the Financial Year 2018-19.
   A.) 3.1%
   B.) 3.2%
   C.) 3.3%
   D.) 3.4%

Answer: Option 'D'

Government has met the fiscal deficit target of 3.4% for the Financial Year 2018-19. The fiscal deficit stood at 3.39% against the estimated rate of 3.4%. The data was released by the Controller General of Accounts (CGA). It was met through a reduction in government spending, which also contributed to GDP growth slowing to 5.8% in the fourth quarter of FY19.

  • 7. What will be the theme of the International Day of Yoga (IDY) 2019 in India ?
   A.) Theme – “Yoga for Heart”
   B.) Theme – “Yoga for peace”
   C.) Theme – “Yoga for Health”
   D.) Theme – “Yoga for Stability”

Answer: Option 'A'

Theme – “Yoga for Heart”

  • 8. Name the Indian Politician, who was awarded with “Orden Mexicana del Aguila Azteca” (Order of the Aztec Eagle).
   A.) Pratibha Patil
   B.) Narendra Modi
   C.) Ram Nath Kovind
   D.) Venkaiah Naidu

Answer: Option 'A'

Pratibha Patil

  • 9. Name the long-range maritime surveillance aircraft launched by Indian Navy from Salalah in Oman to patrol the Gulf of Aden .
   A.) P-8 India(P-8I)
   B.) MiG-29
   C.) HAL Kiran
   D.) HAL Chetak

Answer: Option 'A'

P-8 India(P-8I)

  • 10. What is the rank of India in new SDG(Sustainable Development Goals) Gender Equality Index?
   A.) 90th
   B.) 95th
   C.) 88th
   D.) 85th

Answer: Option 'B'

95th

  • 11. Who lead the 5-member panel constituted by Reserve Bank of India(RBI), which suggests 24×7 RTGS, NEFT, elimination of all charges in order to promote digital payments in India?
   A.) H R Khan
   B.) Kishore Sansi
   C.) Nandan Nilekani
   D.) Aruna Sharma

Answer: Option 'C'

Nandan Nilekani

  • 12. Name the head of the committee, which submitted draft national education policy 2019 in New Delhi recently.
   A.) Mohammad Saadulla
   B.) N. Gopalaswami
   C.) Dr. Kasturirangan
   D.) Alladi Krishnaswami Ayyar

Answer: Option 'C'

Dr. Kasturirangan

  • 13. Who lead the 5-member panel constituted by Reserve Bank of India(RBI), which suggests 24×7 RTGS, NEFT, elimination of all charges in order to promote digital payments in India ?
   A.) H R Khan
   B.) Kishore Sansi
   C.) Nandan Nilekani
   D.) Aruna Sharma

Answer: Option 'C'

Nandan Nilekani

  • 14. Name the head of the committee, which submitted draft national education policy 2019 in New Delhi recently.
   A.) Mohammad Saadulla
   B.) N. Gopalaswami
   C.) Dr. Kasturirangan
   D.) Alladi Krishnaswami Ayyar

Answer: Option 'C'

Dr. Kasturirangan

  • 15. Name the scheme for which the ministry of Skill Development and Entrepreneurship waived fee for SC/ST candidates who join vocational training .
   A.) Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana
   B.) Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana
   C.) Jan Shikshan Sansthans (JSS)
   D.) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana

Answer: Option 'C'

Jan Shikshan Sansthans (JSS)

  • 16. As per the World Bank report “Global Economic Prospect (GEP)”, India’s growth is forecasted to ______ percent for the next two Fiscal years , FY2019 and FY2020 ?
   A.) 7.2%
   B.) 7.5%
   C.) 7.3%
   D.) 7.4%

Answer: Option 'B'

7.5%

  • 17. Name the Supersonic cruise missile, which was test-fired from Complex-3 of the Integrated Test Range(ITR) at Chandipur in Odisha with a strike range of around 290 km .
   A.) Prahaar
   B.) BrahMos
   C.) Nirbhay
   D.) Shaurya

Answer: Option 'B'

BrahMos

  • 18. How many cabinet Committees were reconstituted by the government recently under the transaction of business rules ?
   A.) Seven
   B.) Six
   C.) Eight
   D.) Nine

Answer: Option 'C'

On June 6, 2019, Under the Transaction of Business Rules, the Central Government has reconstituted eight key Cabinet Committees. These include -Appointments Committee, Committees on Accommodation, Economic Affairs, Parliamentary Affairs, Political Affairs, Security, Investment and Growth and Cabinet Committee on Employment and Skill Development.

  • 19. Which country has signed an Tax Information Exchange Agreement (TIEA) with India on 18th March 2016?
   A.) Marshall Islands
   B.) Solomon Islands
   C.) Nauru
   D.) Fiji

Answer: Option 'A'

Marshall Islands

  • 20. What is the revised Repo rate as per the second bi-monthly monetary policy rates 2019-20?
   A.) 6.00%
   B.) 5.50%
   C.) 5.75%
   D.) 5.25%

Answer: Option 'C'

5.75%

  • 21. Name the Indian metro, which became India’s first ever project to receive power from a waste-to-energy plant .
   A.) Kolkata Metro Rail Corporation(KMRC)
   B.) Mumbai Metro Rail Corporation(MMRC)
   C.) Delhi Metro Rail Corporation (DMRC)
   D.) Chennai Metro Rail Corporation (CMRC)

Answer: Option 'C'

Delhi Metro Rail Corporation (DMRC)

  • 22. Which country has signed with Indian Air Force(IAF) worth Rs 300-crore deal for the supply of more than 100 SPICE bombs (Balakot bombs)?
   A.) U.S.
   B.) Bangladesh
   C.) Russia
   D.) Israel

Answer: Option 'D'

Israel

  • 23. Where is the headquarters of Asian Development Bank?
   A.) Geneva, Switzerland
   B.) Washington DC, US
   C.) Mandaluyong, Manila, Philippines
   D.) New York, US

Answer: Option 'C'

Mandaluyong, Manila, Philippines

  • 24. Who is Ayush Minister of India?
   A.) Santosh Kumar Gangwar (MOS independent charge)
   B.) Jitendra Singh (MOS independent charge)
   C.) Prahalad Singh Patel (MOS independent charge)
   D.) Shripad Naik (MOS independent charge)

Answer: Option 'D'

Shripad Naik (MOS independent charge)

  • 25. Who is the Chairman and Managing Director(CMD) of Oil and Natural Gas Corporation?
   A.) Rajesh Kakkar
   B.) Ajay Kumar Dwivedi
   C.) Shashi Shanker
   D.) Subhash Kumar

Answer: Option 'C'

Shashi Shanker

Current Affairs June 2019 Quiz for RRB NTPC Quiz Test 5 Download Pdf