Current Affairs Quiz 5th August 2018 | RRB Group D

  • 1. What is the slogan of the Geographical Indications launched?
   A.) We don’t build hope, we build futures
   B.) India - The Change You Need
   C.) 'Invaluable Treasures of Incredible India
   D.) Save the world from the nuclear threat, by the creation of a global government

Answer: Option 'C'

​'Invaluable Treasures of Incredible India

  • 2. Which of the following player (aged 15 years and 335 days) has become the fourth youngest debutant in men's ODI cricket, recently?
   A.) Yodhin Punja
   B.) Rohit Kumar Paudel
   C.) Gurdeep Singh
   D.) Mujeeb Ur Rahman

Answer: Option 'B'

​Rohit Kumar Paudel

  • 3. Which of the following payments bank has been recently barred by the RBI from adding new customers over discrepancies in adherence to KYC norms?
   A.) Aditya Birla Idea Payments Bank
   B.) India Post Payments Bank
   C.) Jio Payments Bank
   D.) Fino Payments Bank

Answer: Option 'D'

Fino Payments Bank

  • 4. Which company won the country's recent gas distribution network auction?
   A.) Adani group
   B.) Bharat Gas Resources Ltd
   C.) Indian Oil Corporation
   D.) Torrent Gas Pvt. Ltd

Answer: Option 'A'

​Adani group

  • 5. Which state government launched 'Mukhya Mantri Yuva Nestham' scheme?
   A.) Telangana
   B.) Maharashtra
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Karnataka

Answer: Option 'C'

​Andhra Pradesh

  • 6. Which state government recently launched ‘Swachhameva Jayate’ a rural cleanliness and sanitation campaign?
   A.) Karnataka
   B.) Bihar
   C.) Telangana
   D.) Assam

Answer: Option 'A'

Karnataka

  • 7. Under the 'Mukhya Mantri Yuva Nestham' scheme, an allowance of ________ rupees per month will be provided to unemployed youth.
   A.) Rs 500
   B.) Rs 1000
   C.) Rs 1500
   D.) Rs 2000

Answer: Option 'B'

​Rs 1000

  • 8. Which organisation has launched WOW (Wellness of Women) mobile app to create awareness on preventive healthcare?
   A.) CARE India
   B.) FICCI Ladies Organisation
   C.) Swayam
   D.) AIIMS

Answer: Option 'B'

​FICCI Ladies Organisation

  • 9. Which state retained the first position on the National Council for Applied and Economic Research (NCAER)’s 2018 State Investment Potential Index?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Punjab
   C.) Delhi
   D.) Kerala

Answer: Option 'C'

​Delhi

  • 10. Which country researchers ‘create’ world’s first single-chromosome yeast?
   A.) Portuguese 
   B.) Spanish
   C.) Chinese
   D.) Japanese

Answer: Option 'C'

​Chinese

  • 11. The Mattala Airport which is often in the news is located at
   A.) Indonesia
   B.) Sri Lanka
   C.) Bangladesh
   D.) China

Answer: Option 'B'

​Sri Lanka

  • 12. Which country got warning from UNICEF about the outbreak of cholera?
   A.) Indonesia 
   B.) Yemen
   C.) Iran
   D.) Pakistan

Answer: Option 'B'

​Yemen

  • 13. During which President's period the U.S.-Mexico border was built?
   A.) Bill Clinton
   B.) Donald Trump
   C.) Barack Obama
   D.) George W Bush

Answer: Option 'B'

Donald Trump

  • 14. Which state launches Shaur Nahin mobile application?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Kerala
   C.) Madhya pradesh
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'D'

Himachal Pradesh

  • 15. Which of the following firm is planning to provide optical fibre network and to open 12,000 new mobile sites across Tamil Nadu?
   A.) Tata DoCoMo
   B.) Bharti Airtel
   C.) BSNL
   D.) Reliance Jio

Answer: Option 'B'

​Bharti Airtel

Current Affairs Quiz 5th August 2018 Download Pdf