Current Affairs Quiz 5th September 2018

  • 1. 'Alaknanda' is the first five-star luxury cruise in
   A.) Vishakapatnam
   B.) Varanasi
   C.) Kolkata
   D.) Mumbai

Answer: Option 'B'

​Varanasi

  • 2. On September 2, President Ram Nath Kovind embarked on a 8 day three-nation tour to Cyprus, Bulgaria and
   A.) Malta
   B.) Greece
   C.) Czech Republic
   D.) Ukraine

Answer: Option 'C'

​Czech Republic

  • 3. Which of the following planet has abundant Carbon dioxide?
   A.) Mercury
   B.) Saturn
   C.) Neptune
   D.) Mars

Answer: Option 'D'

Mars

  • 4. Which of the following introduced an app on Google’s Android platform and Apple’s mobile operating system iOS with an aim to double the mutual fund investor base in India?
   A.) PhonePe
   B.) Paytm
   C.) Google Pay
   D.) Payzap

Answer: Option 'B'

​Paytm

  • 5. Which country to Have ‘One-Nation-One-Card’ Policy For Transport Soon:NITI Aayog ?
   A.) India
   B.) Saudi Arabia
   C.) Pakistan
   D.) Albania

Answer: Option 'A'

India

  • 6. In which of the following countries does Starychi located?
   A.) Turkey
   B.) Russia
   C.) Ukraine
   D.) Kazakhstan

Answer: Option 'C'

​Ukraine

  • 7. Which country to Have ‘One-Nation-One-Card’ Policy For Transport Soon:NITI Aayog?
   A.) India
   B.) Saudi Arabia
   C.) Pakistan
   D.) Albania

Answer: Option 'B'

Saudi Arabia

  • 8. Which country participated Along With 23 Other Nations In Tsunami Mock Drill?
   A.) India
   B.) Saudi Arabia 
   C.) Pakistan
   D.) Indonesia

Answer: Option 'A'

India

  • 9. Headquarters of International Shooting Sport Federation (ISSF)
   A.) Munich, Germany
   B.) Abruzzo, Italy.
   C.) New York, USA
   D.) Chiang Mai, Thailand

Answer: Option 'A'

​Munich, Germany

  • 10. How much did China offer to Africa to enhance its economy and security?
   A.) $400
   B.) $600
   C.) $500
   D.) $700

Answer: Option 'B'

​$600

  • 11. Which state Govt renames town and railway station after Bansidhar temple of Lord Krishna?
   A.) Karnataka
   B.) Tamil Nadu
   C.) Jharkhand 
   D.) Kerala

Answer: Option 'C'

Jharkhand 

  • 12. How much tonnes of gold has been added by the Reserve Bank of India (RBI) during the financial year 2017-18?
   A.) 5.37 tonnes
   B.) 7.82 tonnes
   C.) 8.46 tonnes
   D.) 6.28 tonnes

Answer: Option 'C'

​8.46 tonnes

  • 13. The Reserve Bank of India has bought gold for the first time in nearly _________ years in the financial year 2017-18.
   A.) 9 years
   B.) 7 years
   C.) 6 years
   D.) 8 years

Answer: Option 'A'

9 years

  • 14. Which party won Karnataka urban body polls that were held for 2,662 seats on August 31?
   A.) Janata Dal (Secular)
   B.) Indian National Congress (INC)
   C.) Bharatiya Janata Party (BJP)
   D.) Karnataka Janata Paksha

Answer: Option 'B'

Indian National Congress (INC)

  • 15. Which bank launched its e-facilitation facility for army veterans in Bengal?
   A.) State Bank of India
   B.) Canara bank
   C.) Dena Bank
   D.) Yes Bank

Answer: Option 'A'

State Bank of India

  • 16. With which country did India sign MoUs to combat money laundering and cooperate in the field of environment?
   A.) Lebanon
   B.) Iran
   C.) Cyprus
   D.) Iraq

Answer: Option 'C'

​Cyprus

  • 17. Who is appointed as WPP CEO In Place Of Martin Sorrell?
   A.) Mark Read
   B.) J. Walter Thompson,
   C.) Williams John
   D.) Millward Brown

Answer: Option 'A'

​Mark Read