Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 6

  • 1. Which country launched World’s First National 5G Network?
   A.) Indonesia
   B.) India
   C.) South Korea
   D.) Pakistan

Answer: Option 'C'

​South Korea

  • 2. Who became next High Commissioner of India to the Republic of Cameroon
   A.) Rakesh
   B.) Suresh Kumar
   C.) Rajesh Sharma
   D.) Vivek Sharma

Answer: Option 'A'

​Rakesh

  • 3. Which country honoured Indian PM Narendra Modi with its highest civilian award Zayed Medal?
   A.) Saudi Arabia
   B.) United Arab Emirates
   C.) Qatar
   D.) Kuwait

Answer: Option 'B'

​United Arab Emirates

  • 4. Fitch retained India's sovereign rating at _________ with a stable outlook for the 13th straight year.
   A.) AA-
   B.) AAA+
   C.) BBB-
   D.) CCC-

Answer: Option 'C'

​BBB-

  • 5. When does India observe National Maritime Day?
   A.) April 4
   B.) April 5
   C.) April 6
   D.) April 7

Answer: Option 'B'

​April 5

  • 6. Which of the following is the highest award in the Indian Maritime Sector?
   A.) Mahavir Chakra
   B.) Maritime Cross Award
   C.) Varuna Award
   D.) Param Vir Chakra

Answer: Option 'C'

​Varuna Award

  • 7. To which of the following norms in bad loan divergence did RBI bring amends recently?
   A.) External Commercial Borrowing (ECB) Norms
   B.) Non-performing asset (NPA) Disclosure Norms
   C.) Liquidity Coverage Ratio (LCR) Disclosure Norms
   D.) Priority Sector Lending (PSL) Norms

Answer: Option 'B'

​Non-performing asset (NPA) Disclosure Norms

  • 8. Which of the following Indian stock exchanges signed MoU with Moscow exchange for the first time?
   A.) Bombay Stock Exchange (BSE)
   B.) Multi Commodity Exchange of India (MCX)
   C.) National Stock Exchange of India (NSE)
   D.) National Commodity and Derivatives Exchange (NCDEX)

Answer: Option 'A'

​Bombay Stock Exchange (BSE)

  • 9. The Bharat stage norms are based on _______.
   A.) American Norms 
   B.) Euro norms
   C.) Anglo norms
   D.) Asian norms

Answer: Option 'B'

​Euro norms

  • 10. What grade of fuel did Indian Oil Corporation (IOCL) introduce in 2019?
   A.) BS-IV grade
   B.) BS-VI grade
   C.) BS-V grade
   D.) BS-VII grade

Answer: Option 'B'

​BS-VI grade

  • 11. Who is elected as the Chicago’s first openly gay Mayor as well as the first African-American woman?
   A.) Lori Lightfoot
   B.) Bill de Blasio
   C.) Toni Preckwinkle
   D.) Andrew Cuomo

Answer: Option 'A'

Lori Lightfoot

  • 12. Which of the following received licence from the Department of Telecommunications (DoT) to provide Internet and mobile services on flights?
   A.) Bharti Airtel 
   B.) BSNL
   C.) Hughes Communications India Ltd.
   D.) Vistara

Answer: Option 'B'

BSNL

  • 13. As per the ‘State Of Global Air report 2019’, Air pollution in India contributed to over _________ deaths in 2017.
   A.) 1.2 million
   B.) 1.6 million
   C.) 1.1 million
   D.) 1.4 million

Answer: Option 'A'

1.2 million

  • 14. To set limits for Ways and Means Advances (WMA) RBI should consult with _________.
   A.) World Bank
   B.) Government of India
   C.) ForEx Consultancy
   D.) itself

Answer: Option 'B'

​Government of India

  • 15. April 1 to 7 is observed as Prevention of _________ Week every year in India.
   A.) Diabetes
   B.) Cancer
   C.) Blindness
   D.) Malaria

Answer: Option 'C'

​Blindness

  • 16. Indian Army built the longest suspension bridge over Indus river in Leh n a record 40 days. Name the bridge.
   A.) Elgin
   B.) Coleroon
   C.) Bogibeel
   D.) Maitri

Answer: Option 'D'

Maitri

  • 17. European Union has launched World Trade Organization (WTO) dispute against India over import duties on ________.
   A.) IT products
   B.) Healthcare items
   C.) Medicines
   D.) Beauty products

Answer: Option 'A'

​IT products

  • 18. Which of the following dragged India to WTO over import duties on ICT products?
   A.) ASEAN
   B.) African Union (AU)
   C.) European Union (EU)
   D.) United Nations (UN)

Answer: Option 'C'

​European Union (EU)

  • 19. Kandhamal Haldi has received the Geographical Indications (GI) tag from Intellectual Property India. It is locally grown turmeric in ___________.
   A.) Assam
   B.) Odisha
   C.) West Bengal
   D.) Bihar

Answer: Option 'B'

​Odisha

  • 20. With which of the following Country did India sign MoU for the development and industrial use of lithium?
   A.) Australia
   B.) Bolivia
   C.) Chile
   D.) Argentina

Answer: Option 'B'

​Bolivia

  • 21. Who became the first Indian male squash player to enter the list of top 10 in the latest PSA world rankings?
   A.) Mahesh Mangaonkar
   B.) Saurav Ghosal
   C.) Ramit Tandon
   D.) Vikram Malhotra

Answer: Option 'B'

​Saurav Ghosal

  • 22. COMCASA is India’s military-information sharing pact with _________.
   A.) Russia
   B.) United States
   C.) South Korea
   D.) Germany

Answer: Option 'B'

​United States

  • 23. Which bank Becomes First Lender To Charge For UPI Use?
   A.) Kotak Mahindra Bank
   B.) Canara Bank
   C.) Yes bank
   D.) Dena Bank

Answer: Option 'A'

Kotak Mahindra Bank

  • 24. Which of the following country is known Bolivia is known to have one-fourth of the world's lithium reserves?
   A.) US
   B.) Brazil
   C.) Bolivia
   D.) Portugal

Answer: Option 'C'

​Bolivia

  • 25. Which of the following country is to increase sugar, rice and bovine imports from India?
   A.) Bangladesh
   B.) Pakistan
   C.) Indonesia
   D.) China

Answer: Option 'C'

Indonesia

Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 6 Download Pdf