Current Affairs June 2019 Quiz for RRB NTPC Quiz Test 6

  • 1. Former news editor, Laldingliana Sailo passed away recently. He was associated with which broadcasters ?
   A.) Doordarshan
   B.) All India Radio
   C.) The Hindu
   D.) 1 & 2

Answer: Option 'D'

1 & 2

  • 2. Which country has secured the hosting rights of the 2023 Asia Cup by Asian Football Confederation (AFC) ?
   A.) China
   B.) Korea
   C.) Russia
   D.) India

Answer: Option 'A'

China

  • 3. Who was elected as the Prime Minister of Thailand?
   A.) Surayud Chulanont
   B.) Thanathorn Juangroongruangkit
   C.) Somchai Wongsawat
   D.) Prayuth Chan-ocha

Answer: Option 'D'

Prayuth Chan-ocha

  • 4. Who is set to receive the 2019 Global Leadership award along with NASDAQ ‘s (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) President Adena Friedman?
   A.) Sundar Pichai
   B.) Vijay K. Thadani
   C.) Dikesh Malhotra
   D.) C Vijayakumar

Answer: Option 'A'

Sundar Pichai

  • 5. Business confidence index (BCI) of fourth quarter(Q4) for India is _________ percent, for the financial year 2018-19 as per the National Council of Applied Economic Research (NCAER)?
   A.) 9.5%
   B.) 9.3%
   C.) 9.4%
   D.) 9.1%

Answer: Option 'D'

According to recent survey by National Council of Applied Economic Research (NCAER), Business confidence index (BCI) of India Inc slipped 9.1 per cent in the fourth quarter Q4 of the financial year 2018-19. Meanwhile, the Political Confidence Index (PCI) of businesses has increased by 12.1% on a quarterly basis in Q4. Present capacity utilization is close to or above optimal level. It plunged by 9.1 percent to reach 115.4 at the end of fourth quarter of the last fiscal, on a quarter-on-quarter basis. On a year-on-year basis, the BCI plunged by 12.2 percent. BCI of consumer durables and consumer non-durables sectors fell by 12.1 and 15.9%, respectively on a quarter-on-quarter basis.

  • 6. Which of the following banks are included in the second schedule of the Reserve Bank of India Act, 1934 ?
    i. Fincare Small Finance Bank
    ii. Kookmin Bank
    iii. Equitas Small Finance Bank
   A.) Option i and ii
   B.) Option i alone
   C.) Option ii and iii
   D.) Option i,ii and iii

Answer: Option 'A'

Option i and ii

  • 7. How many days are given for the lenders to review a borrower account after default as per the new NPA guidelines, “Prudential framework for resolution of stressed assets” released by Reserve Bank of India(RBI)?
   A.) 30 days
   B.) 45 days
   C.) 15 days
   D.) 60 days

Answer: Option 'A'

30 days

  • 8. Who launched Swachh Survekshan 2020 League in New Delhi recently?
   A.) Pralhad Joshi
   B.) Hardeep Singh Puri
   C.) Narendra Singh Tomar
   D.) Shripad Yasso Naik

Answer: Option 'B'

​Hardeep Singh Puri

  • 9. Which financial services company has partnered with Motherhood hospitals, a national network of women &child hospital to provide Life care finance facility?
   A.) Chartered Finance Management Ltd.
   B.) IFCI Financial Services Ltd.
   C.) Bajaj Finserv
   D.) Kotak Mahindra Financial Services Ltd.

Answer: Option 'C'

​Bajaj Finserv

  • 10. Which bank has conducted the first e-auction of forest produce in Dhanora Mahasangh in Maharashtra under its Tech for Change initiative?
   A.) State Bank of India(SBI)
   B.) Yes Bank
   C.) ICICI Bank
   D.) HDFC Bank

Answer: Option 'B'

Yes Bank

  • 11. What is the GDP growth of India for the financial year 2019-20 as per the American multinational banking firm, Goldman Sachs.
   A.) 7.1 per cent
   B.) 7.4 per cent
   C.) 7.2 per cent
   D.) 7.5 per cent

Answer: Option 'C'

​7.2 per cent

  • 12. Which manufacturing unit of Indian railways, was awarded with best performing Production Unit in the field of environment on 6th June, 2019?
   A.) Diesel Locomotive Works (DLW), Varanasi, Uttar Pradesh
   B.) Rail Wheel Factory, Yelahanka, Karnataka
   C.) Rail Coach Factory (RCF), Rae Bareli, Uttar Pradesh
   D.) Rail Coach Factory (RCF), Kapurthala, Punjab

Answer: Option 'B'

​Rail Wheel Factory, Yelahanka, Karnataka

  • 13. Name the former Chief Election Commissioner, who has been appointed as electoral officer to supervise the BCCI elections that is to be held on October 22 .
   A.) T. S. Krishnamurthy
   B.) N Gopalaswami
   C.) Sukumar Sen
   D.) R. K. Trivedi

Answer: Option 'B'

​N Gopalaswami

  • 14. Name the Indian footballer, who becomes the most capped football player surpassing the former Indian captain Bhaichung Bhutia.
   A.) Sunil Chhetri
   B.) Sandesh Jhingan
   C.) Balwant Singh
   D.) Udanta Singh

Answer: Option 'A'

​Sunil Chhetri

  • 15. What was the theme of the Word Ocean day that was observed on June 8, 2019?
   A.) Theme – ‘Encouraging solutions for a healthy ocean’
   B.) Theme – ‘Preventing plastic pollution’
   C.) Theme – ‘Gender and the Ocean’
   D.) Theme – ‘Our oceans, our responsibility’

Answer: Option 'C'

​Theme – ‘Gender and the Ocean’

  • 16. _______ edition of 2 day Subordinate Officers Conclave 2019 was organized by the Indian Coast Guard (ICG) in New Delhi ?
   A.) 2nd edition
   B.) 3rd edition
   C.) 4th edition
   D.) 5th edition

Answer: Option 'C'

4th edition

  • 17. National Green Tribunal (NGT) has constituted an expert committee to ascertain whether further norms are required to restrict the use of plastic packaging.Who is the Chairperson of National Green Tribunal (NGT)?
   A.) Sonam Phintso Wangdi
   B.) Raghuvendra Singh Rathore
   C.) Jawad Rahim
   D.) Adarsh Kumar Goel

Answer: Option 'D'

Adarsh Kumar Goel

  • 18. Which airlines has been named the world’s most punctual airline by flight data analysis company Flightstats.com?
   A.) Qatar Airways
   B.) All Nippon Airways
   C.) Srilankan Airlines
   D.) LATAM Airlines

Answer: Option 'C'

​Srilankan Airlines

  • 19. What is the minimum tradeable amount in the foreign exchange trading platform for retail participants?
   A.) C
   B.) $750
   C.) $500
   D.) $250

Answer: Option 'A'

$1000

  • 20. Which entity launched the India’s first Mutual Fund Side Pocketing recently to set aside its troubled investment in Dewan Housing Finance Limited (DHFL)?
   A.) ICICI Prudential Mutual Fund
   B.) DSP Mutual Fund
   C.) Tata Mutual Fund
   D.) SBI Mutual Fund

Answer: Option 'C'

On June 6, 2019, Tata Mutual Fund launched the side-pocketing (segregated portfolio) option to set aside its troubled investment in Dewan Housing Finance Limited (DHFL). They were created for 3 schemes namely Tata Corporate Bond Fund, Tata Medium Term Fund, and Tata Treasury Advantage Fund.

  • 21. By how much per cent, the share of e-Money in India’s payment systems grew in 2017, as per the report released by Reserve Bank of India?
   A.) 29.5 per cent
   B.) 27.5 per cent
   C.) 21.5 per cent
   D.) 25.5 per cent

Answer: Option 'C'

​21.5 per cent

  • 22. LR was in news recently, L stands for _________?
   A.) L – Liquidity
   B.) L – LIBOR
   C.) L – Leverage
   D.) L – Labour

Answer: Option 'C'

​L – Leverage

  • 23. Which ministry has signed with Securities and Exchange Board of India (SEBI) for automatic data exchange in order to tackle the rising instances of fraud ?
   A.) Minister of Social Justice and Empowerment
   B.) Ministry of Corporate Affairs (MCA)
   C.) Minister of Heavy Industries and Public Enterprise
   D.) Minister of Micro, Small and Medium Enterprises

Answer: Option 'B'

​Ministry of Corporate Affairs (MCA)

  • 24. Who was concurrently accredited as the next High commissioner of India to Belize?
   A.) Manpreet Vohra
   B.) Rahul Chhabra
   C.) Ravi Bangar
   D.) Sanjiv Rajan

Answer: Option 'A'

​Manpreet Vohra

  • 25. Which entity’s electrical and automation (EA) business has acquired by Schneider Electric India Private Ltd and MacRitchie Investments ?
   A.) Mindtree
   B.) Larsen & Toubro Limited (L&T)
   C.) ITC Limited
   D.) L&T Infotech

Answer: Option 'B'

On June 6, 2019, Statutory body of the Government of India, Competition Commission of India (CCI) approved the acquisition of Larsen & Toubro Limited (L&T)’s Electrical and Automation (EA) business by Schneider Electric India Private Limited and MacRitchie Investments Pte. Ltd.In order to eliminate the competition concerns, the Commission has ordered the acquirers to reserve a part of L&T’s installed capacity to offer white labeling services to third-party competitors.The facility will be available in respect of five high market share LV (Low Voltage) switchgear, which is generally used together in LV panels.