Current Affairs Quiz 6th October 2018

  • 1. NASA has announced the first crewed flight by a ______ to the International Space Station (ISS).
   A.) SpaceX rocket
   B.) Chinese spacecraft
   C.) Russian Soyuz spacecraft
   D.) Japan rocket

Answer: Option 'A'

​SpaceX rocket

  • 2. Which of the following company is a producer of methanol and formalin from natural gas as the feedstock?
   A.) Assam Petrochemicals Limited
   B.) Gujarat Petrochemicals Limited
   C.) Tripura Petrochemicals Limited
   D.) Manipur Petrochemicals Limited

Answer: Option 'A'

​Assam Petrochemicals Limited

  • 3. From which state did Indian Railway withdraw its first Diesel Electrical Mainline Unit (DEMU) train service?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Karnataka
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Kerala

Answer: Option 'D'

Kerala

  • 4. Which of the following University created a special centre for e-learning?
   A.) Dr.A.P.J.Abdul Kalam Technical University
   B.) Jawaharlal Nehru University
   C.) Gujarat Technological University
   D.) Birla Institute of Technology and Science

Answer: Option 'B'

The Jawaharlal Nehru University, New Delhi created a special centre for e-learning. It aims to offer a certificate, skill development and degree programmes in an online format in different subjects keeping in mind the need for online education.

  • 5. How many millions did India and Asian Development Bank (ADB) signed to improve Rural Connectivity In MP?
   A.) 110
   B.) 280
   C.) 130
   D.) 150

Answer: Option 'A'

​110

  • 6. Who is the designated as the CEO of the firm?
   A.) Ravi Viswanath
   B.) Naresh iyer 
   C.) Suresh Rajan
   D.) Dinesh Karthik

Answer: Option 'A'

Ravi Viswanath

  • 7. Thirty Six National Games To Be Held Next Year in _______ ?
   A.) Goa 
   B.) Tamil Nadu
   C.) Karnataka
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'A'

Goa 

  • 8. Which country joined with India to Hold Joint Exercise 'Sahyog HOP TAC-2018' ?
   A.) Denmark 
   B.) Vietnam
   C.) Pakistan
   D.) New york

Answer: Option 'B'

India and Vietnam joined to Hold Joint Exercise 'Sahyog HOP TAC-2018'.

  • 9. India and Russia signed five S-400 ‘Triumf’ missile systems. What type of missile is S-400?
   A.) Long-range surface to air missile
   B.) Medium-range surface to air missile
   C.) Short-range surface to air missile
   D.) Continental-range surface to air missile

Answer: Option 'A'

India and Russia after the annual summit concluded the contract for five S-400 ‘Triumf’ missile systems. The S-400 missile is long-range surface to air missile to India.

  • 10. India Chem 2018 Conference Begins in ________?
   A.) Chennai
   B.) Hyderabad 
   C.) Mumbai
   D.) New Delhi

Answer: Option 'C'

India Chem 2018 Conference Begins in Mumbai.