Current Affairs Quiz 6th November 2018

  • 1. What is the name of India's first and indigenous microprocessor?
   A.) Virat
   B.) Shakti
   C.) Pratyush
   D.) Power

Answer: Option 'B'

​Shakti

  • 2. How can the domestication of rice can be tracked?
   A.) loss of a small RNA molecule (miR311)
   B.) loss of a large RNA molecule (miR387)
   C.) loss of a small RNA molecule (miR397)
   D.) loss of a large DNA molecule (miR397)

Answer: Option 'C'

​loss of a small RNA molecule (miR397)

  • 3. Which of the following institute has designed and booted up India's first and indigenous microprocessor which can be used for wireless and networking systems, as well as mobile computing?
   A.) CDAC-Pune
   B.) IIT-Bombay
   C.) IISc-Bengaluru
   D.) IIT-Madras

Answer: Option 'D'

IIT-Madras

  • 4. Which of the following satellite is used for faster Internet connectivity?
   A.) GSAT-11
   B.) GSAT-13
   C.) GSAT-12
   D.) GSAT-14

Answer: Option 'A'

GSAT-11

  • 5. In which of the following species did the scientists found microplastics recently in Kochi coast?
   A.) Echiura and Chaetognatha
   B.) Sternaspls scutata and Magelona cinta
   C.) Porifera and Bryozoa
   D.) Eschrichtius robustus and Calypte anna

Answer: Option 'B'

​Sternaspls scutata and Magelona cinta

  • 6. The First WHO Global Conference on Air Pollution and Health took place at which of the following city?
   A.) New Delhi
   B.) Geneva
   C.) Vienna
   D.) Paris

Answer: Option 'B'

​Geneva

  • 7. Who won bronze SAFF U-15 Championship at Nepal?
   A.) India
   B.) Afghanistan
   C.) Nepal
   D.) Bhutan

Answer: Option 'A'

India

  • 8. India and Japan signed a Loan Agreement worth Rs. 1,817 crore for the construction of hydel power project in ____________.
   A.) Assam
   B.) Gujarat
   C.) West Bengal
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'C'

​West Bengal

  • 9. The main objective of ISA is to include global deployment of over ________ GW of solar generation capacity and mobilisation of investment of over US$ 1000 billion into solar energy by 2030.
   A.) 2,500
   B.) 2,000
   C.) 1,500
   D.) 1,000

Answer: Option 'D'

The main objective of ISA is to include global deployment of over 1,000GW of solar generation capacity and mobilisation of investment of over US$ 1000 billion into solar energy by 2030.

  • 10. Who became the fifth Indian to be inducted in the 'ICC Hall of Fame'?
   A.) Anil Kumble
   B.) Rahul Dravid
   C.) Sunil Gavaskar
   D.) Kapil Dev

Answer: Option 'B'

Rahul Dravid became the fifth Indian to be inducted in the 'ICC Hall of Fame'.

  • 11. The Kirloskar group had announced that it has received license from the Reserve Bank to launch a NBFC. Who will be heading this NBFC?
   A.) Vimal Bhandari
   B.) RenuSatti
   C.) Satish Kumar Gupta
   D.) Sandeep Bakhshi

Answer: Option 'A'

Vimal Bhandari

  • 12. INS Virat will be converted into floating museum soon. As per primary estimates, the project worth almost _____ rupees.
   A.) 950 crore
   B.) 572 crore
   C.) 490 crore
   D.) 852 crore

Answer: Option 'D'

852 crore

  • 13. Which country signed 6 agreements in Various Fields with Zimbabwe?
   A.) India 
   B.) Pakistan
   C.) New Zealand
   D.) Saudi Arabia

Answer: Option 'A'

India 

  • 14. Which country data got recovered from crashed Lion Air flight recorder?
   A.) Indonesia
   B.) Albania 
   C.) Sri Lanka
   D.) Belgium

Answer: Option 'A'

​Indonesia

  • 15. Which country defeated West Indies by five wickets in first T20 International?
   A.) India 
   B.) Saudi Arabia
   C.) Pakistan
   D.) Albania

Answer: Option 'A'

India 

  • 16. 18th Indian Ocean Rim Association Council of Ministers Meeting Held in _________ ?
   A.) Durban
   B.) Denmark 
   C.) Saudi Arabia
   D.) France

Answer: Option 'A'

Durban

  • 17. Which Indian actor has been honoured with 'Distinguished Fellow Award' in Boston?
   A.) Irrfan Khan
   B.) Naseeruddin Shah
   C.) Anupam Kher
   D.) Anil Kapoor

Answer: Option 'C'

​Anupam Kher

  • 18. Which country will host a Formula One race in April 2020?
   A.) Vietnam
   B.) Malaysia
   C.) Germany
   D.) Philippines

Answer: Option 'A'

​Vietnam

  • 19. Who among the following has assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer (UCO) of UCO Bank?
   A.) Shikha Sharma
   B.) Atul Kumar Goel
   C.) R K Takkar
   D.) Tanya KumariGoel

Answer: Option 'B'

​Atul Kumar Goel

  • 20. Armies of India and Japan began their first-ever joint military exercise ‘Dharma Guardian- 2018’ in which of the following state?
   A.) Mizoram
   B.) Manipur
   C.) Nagaland
   D.) Tripura

Answer: Option 'A'

Mizoram

  • 21. Where is the Mestripalya lake located?
   A.) Mumbai
   B.) Bengaluru
   C.) Hyderabad
   D.) Kolkata

Answer: Option 'B'

​Bengaluru



Current Affairs Quiz 6th November 2018 Download Pdf