Basic Computer Interview Questions and Answers pdf | MCQs | 07 - 02 - 2019

  • 1. An error in a computer program is called a _________.
   A.) crash
   B.) power failure
   C.) bug
   D.) virus

Answer: Option 'C'

bug

  • 2. Which of the following are computers that can be carried around easily?
   A.) Minicomputers
   B.) Supercomputers
   C.) PCs
   D.) Laptops

Answer: Option 'D'

Laptops are portable and easy to carry around.

  • 3. Formatting a disk results in all the data being?
   A.) Saved to the disk
   B.) Copied from the disk
   C.) Difficult to recover
   D.) All of the above

Answer: Option 'C'

Formatting a disk does not erase the data on the disk, only the address tables. It makes it much more difficult to recover the files.

  • 4. Which of the following is not a binary number?
   A.) 10100
   B.) 10100
   C.) 20000
   D.) 11001

Answer: Option 'C'

20000

  • 5. Different components on the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?
   A.) Conductors
   B.) Buses
   C.) Connectors
   D.) Consecutive

Answer: Option 'B'

In computer architecture, a bus is a communication system that transfers data between components inside a computer, or between computers. Early computer buses were parallel electrical wires with multiple connections, but the term is now used for any physical arrangement that provides the same logical function as a parallel electrical bus. Modern computer buses can use both parallel and bit serial connections.

  • 6. Which among the following is a Super computer series developed by Indian scientists?
   A.) Param
   B.) Super30l
   C.) Compaq Presario
   D.) Cray YMP

Answer: Option 'A'

PARAM is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India. The latest machine in the series is the PARAM Kanchenjunga. 

  • 7. A/(n) ___________ is an object embedded in a web page or email, which unobtrusively (usually invisibly) allows checking that a user has accessed the content.
   A.) email
   B.) virus
   C.) web beacon
   D.) spam

Answer: Option 'C'

Common uses of web beacon are email tracking and page tagging for web analytics. Its alternative names are web bug, tracking bug, tag, or page tag.

  • 8. What is the keyboard shortcut to centralise the selected text in Word?
   A.) Ctrl + Esc
   B.) Ctrl + C
   C.) Alt + C
   D.) Ctrl + E

Answer: Option 'D'

Ctrl+E is the short cut key to centralise selected text in MS Word.

  • 9. MS PowerPoint is a software of ________.
   A.) Apple
   B.) Android
   C.) Microsoft
   D.) Google

Answer: Option 'C'

MS Powerpoint is in Microsoft Office Suite.

  • 10. What are different views to display a table in MS Access?
   A.) Pivot Table & Pivot Chart View
   B.) Design View
   C.) Datasheet View
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All are views to display a table in MS Access

  • 11. Which among the following statement is true about motherboard?
   A.) Motherboard usually contains significant sub-systems such as the central processor, the chipset's input/output and memory controllers, interface connectors, and other components
   B.) Motherboard specifically refers to a PCB with expansion capability
   C.) It is the main printed circuit board (PCB) found in general purpose microcomputers and other expandable systems
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above statements are true about Motherboard

  • 12. Mobile Commerce is best described as
   A.) The use of kiosks in marketing
   B.) Transporting products
   C.) Buying and selling goods/services through wireless handheld devices
   D.) Using notebook PCs in marketing

Answer: Option 'C'

M-commerce (mobile commerce) is the buying and selling of goods and services through wireless handheld devices such as cellular telephone and personal digital assistants (PDAs). Known as next-generation e-commerce, m-commerce enables users to access the Internet without needing to find a place to plug in.

  • 13. What type of web technology creates an online community where people can make statements and others can read and respond to those statements?
   A.) I-Journal 
   B.) Podcast
   C.) ASP
   D.) Blog 

Answer: Option 'D'

A blog is a regularly updated website or web page, typically one run by an individual or small group, that is written in an informal or conversational style.

  • 14. When the pointer is positioned which of the following, it is shaped like a hand?
   A.) Grammar error
   B.) Hyperlink
   C.) Screen Tip
   D.) Spelling error

Answer: Option 'B'

A pointer changes its shape to a hand when it is placed on a hyperlink.

  • 15. ARP (address resolution protocol) is________.
   A.) A TCP/IP protocol used to dynamically bind a high level IP address to a low level physical hardware address
   B.) ATCP/IP high level protocols for transferring files from one machine to another
   C.) a protcol used to monitor computers
   D.) a protocol that handles error and control messages

Answer: Option 'A'

A TCP/IP protocol used to dynamically bind a high level IP address to a low level physical hardware address

Basic Computer Interview Questions and Answers pdf | MCQs Download Pdf