Current Affairs Quiz 7th September 2018

  • 1. What is the position of India in the list of ‘Theft Ranking’ of nuclear weapons, released by Nuclear Security Index?
   A.) 19th
   B.) 16th
   C.) 14th
   D.) 20th

Answer: Option 'A'

19th

  • 2. Facebook will invest over $1 billion to build its first Asian data centre in
   A.) India
   B.) China
   C.) Singapore
   D.) Russia

Answer: Option 'C'

​Singapore

  • 3. Who is the present Rail Minister?
   A.) Shri Piyush Goyal
   B.) Shri Vignesh Raj 
   C.) Shri Suresh Prabhu
   D.) Shri Arun Jaitley

Answer: Option 'A'

Shri Piyush Goyal

  • 4. The Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana was launched by the Narendra Modi-led government in
   A.) August 2014
   B.) June 2016
   C.) September 2015
   D.) March 2017

Answer: Option 'A'

​August 2014

  • 5. The government has doubled the overdraft cap under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) from ₹5,000 to
   A.) ₹9,000
   B.) ₹15,000
   C.) ₹10,000
   D.) ₹7,000

Answer: Option 'C'

​₹10,000

  • 6. How many lakhs did Sports Minister Rajyavardhan Rathore reward for Govindan Lakshamanan?
   A.) 10
   B.) 20
   C.) 30
   D.) 40

Answer: Option 'A'

10

  • 7. Who inaugurated India's first ever Global Mobility Summit?
   A.) Shri Narendra Modi
   B.) Shri Naresh Kumar
   C.) Shri Suresh Prabhu
   D.) Shri Prakash Javedakar

Answer: Option 'A'

​Shri Narendra Modi

  • 8. How many crores is the total layout of Umbrella Scheme of Integrated Development of Wildlife Habitats for 2017-20?
   A.) 1650
   B.) 1950
   C.) 1731 
   D.) 1850

Answer: Option 'C'

1731 

  • 9. Google recently launched new search engine for scientists, named:
   A.) Google Asknow
   B.) Dataset Search
   C.) Search Encrypt
   D.) Google Scholar

Answer: Option 'B'

​Dataset Search

  • 10. Which year Bhagwati Kumar Sharma received Sahitya Academy award?
   A.) 1988
   B.) 1992 
   C.) 1986
   D.) 1995

Answer: Option 'A'

1988

  • 11. Who inaugurated Defence & Homeland Security Expo And Conference?
   A.) Shri Rajesh sharma
   B.) Shri Mohan Kumar 
   C.) Shri Rajnath Singh
   D.) Shri Arun Jaitley

Answer: Option 'C'

​Shri Rajnath Singh

  • 12. How many members are there in Nuclear Suppliers Group (NSG)?
   A.) 54
   B.) 50
   C.) 48
   D.) 42

Answer: Option 'C'

​48

  • 13. Which metro has become the second-most unaffordable transport network in the world after Hanoi in Vietnam?
   A.) Paris
   B.) Delhi
   C.) Hong Kong
   D.) Guangzhou

Answer: Option 'B'

​Delhi

  • 14. India successfully carried out first ever mid-air refuelling of
   A.) HAL Dhruv
   B.) HAL Cheetah
   C.) HAL Tejas
   D.) HAL Chetak

Answer: Option 'C'

​HAL Tejas

  • 15. India's bid for entry into the Nuclear Suppliers Group (NSG) is being opposed by
   A.) China
   B.) Russia
   C.) Germany
   D.) France

Answer: Option 'A'

China

Current Affairs Quiz 7th September 2018 Download Pdf