Current Affairs Quiz 7th October 2018

  • 1. Which movement inaugurated the Bhojanamrita Rs.5 meals centre at Government Degree college junction in Siddipet?
   A.) Swadeshi movement
   B.) Hare Krishna movement
   C.) Bhakthi movement
   D.) Lord Shiva movement

Answer: Option 'B'

​Hare Krishna movement

  • 2. PIL petition has been filed in the Madras High Court seeking the Election Commission to link Aadhaar card. What is the abbreviation for PIL?
   A.) Personal Interest Litigation
   B.) Private Interest Litigation
   C.) Public Interest Litigation
   D.) Personal Identifying Litigation

Answer: Option 'C'

A Public Interest Litigation (PIL) petition has been filed in the Madras High Court. It seeks direction to the Election Commission to link Aadhaar card details of individuals with their voter identity cards to curb bogus voting.

  • 3. Which of the following company launched ‘ADvantage’ a digital advertisement solution platform?
   A.) Stan Softwares
   B.) Exza Infosystems
   C.) Infosys
   D.) Wipro softwares

Answer: Option 'B'

​Exza Infosystems

  • 4. Which of the following lake, severely unpolluted, contains certain types of bacteria that develops resistance to drugs?
   A.) Loktak lake
   B.) Lake Pichola
   C.) Bellandur lake
   D.) Chilika lake

Answer: Option 'C'

A study done in Ashoka Trust for Research in Ecology and the Environment (ATREE), lead by researcher Priyanka Jamwal showed a combination of industry effluents, rampant use of antibiotics and raw sewage may be the cause for certain types of bacteria developing resistance to drugs in the severely-polluted Bellandur lake.

  • 5. Who is appointed as Chairman of Working Committee and Director on the Board of WFE?
   A.) Vikram Limaye
   B.) Guna Rajan
   C.) Farooz Khan
   D.) Harsh Liyan

Answer: Option 'A'

Vikram Limaye is appointed as Chairman of Working Committee and Director on the Board of WFE.

  • 6. Who won the 2018 Nobel Peace Prize?
   A.) Denis Mukwege and Yazidi
   B.) V. S. Naipaul
   C.) Venkatraman Ramakrishnan
   D.) Har Gobind Khorana

Answer: Option 'A'

Denis Mukwege and Yazidi

  • 7. Who is appointed Deputy National Security Advisor (internal affairs) ?
   A.) R N Ravi 
   B.) Dinesh Kumar
   C.) Ramesh Gupta
   D.) Ravi Kumar

Answer: Option 'A'

R N Ravi is appointed Deputy National Security Advisor (internal affairs).

  • 8. Who launched digital platform for Ekta Yatra?
   A.) Gujarat 
   B.) Kerala
   C.) Tamil Nadu
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'A'

Gujarat launched digital platform for Ekta Yatra.

  • 9. Which of the following drug major got approval from USFDA to market Exemestane tablets recently?
   A.) Pfizer
   B.) Novartis
   C.) Lupin
   D.) Zydus Cadila

Answer: Option 'D'

Zydus Cadila

  • 10. Where is Chernobyl, that is in news lately, located?
   A.) Russia
   B.) Ukraine
   C.) Slovakia
   D.) Belarus

Answer: Option 'B'

Ukraine