Current Affairs Quiz 7th November 2018

  • 1. India and ________recently held their first ever Dialogue on Intellectual Property in Delhi to deepen bilateral strategic cooperation on IP policy. 
   A.) France
   B.) The USA
   C.) Russia
   D.) Japan

Answer: Option 'B'

The first ever India-US Dialogue on Intellectual Property has been launched in Delhi to deepen bilateral strategic cooperation on IP policy. The dialogue was launched by US Chamber of Commerce's Global Innovation Policy Center (GIPC) and FICCI in partnership with the US-India Business Council.

  • 2. The National Cancer Awareness Day is observed on which date in India?
   A.) November 7
   B.) November 5
   C.) November 8
   D.) November 6

Answer: Option 'A'

​November 7

  • 3. Senior batsman Azhar Ali announced his retirement from limited overs cricket recently. He plays for _______. 
   A.) United Arab Emirates
   B.) Pakistan
   C.) Afghanistan
   D.) Bangladesh

Answer: Option 'B'

Senior Pakistan batsman Azhar Ali announced his retirement from limited overs cricket in order to concentrate fully on Test cricket. 33-year old Azhar stated that he had taken the decision to focus only on Test cricket and also because he felt the time was right.

  • 4. The United States has granted exemptions to _____ countries allowing them to temporarily continue buying Iranian oil.
   A.) Nine
   B.) Ten
   C.) Eight
   D.) Seven

Answer: Option 'C'

​Eight

  • 5. Which Cricket Stadium has been recently renamed after Atal Bihari Vajpayee, a day before India-WI T20I?
   A.) Trivandrum’s Greenfield International Stadium
   B.) Lucknow's Ekana International Cricket Stadium
   C.) Bangalore’s M. Chinnaswamy Stadium
   D.) Ranchi’s JSCA International Cricket Stadium

Answer: Option 'B'

​Lucknow's Ekana International Cricket Stadium

  • 6. Bengaluru-based cab aggregator Ola has officially launched operations in __________, after UK, Australia.
   A.) New Zealand
   B.) Canada
   C.) Switzerland
   D.) Sweden

Answer: Option 'A'

New Zealand

  • 7. During the celebrations on the eve of Diwali, the Uttar Pradesh chief minister Yogi Adityanath renamed _____ town as Shri Ayodhya.
   A.) Meerut
   B.) Varanasi
   C.) Faizabad
   D.) Allahabad

Answer: Option 'C'

​Faizabad

  • 8. An event organised to mark 2018 Diwali celebrations in _______ town - has entered Guinness Book of World Records.
   A.) Kolkata
   B.) Ayodhya (Faizabad)
   C.) Varanasi
   D.) Jaipur

Answer: Option 'B'

​Ayodhya (Faizabad)

  • 9. Tourism minister along with a delegation of senior officials recently attended the 109th session of UNWTO Executive Council in Manama, Bahrain. Where is the headquarters of UNWTO?
   A.) Geneva
   B.) Madrid
   C.) New York
   D.) Paris

Answer: Option 'B'

​Madrid

  • 10. Which country will host the 23rd edition of the World Corporate Games 2019? 
   A.) Qatar
   B.) India
   C.) China
   D.) The UAE

Answer: Option 'A'

Qatar will host the 23rd edition of the World Corporate Games 2019.

  • 11. The Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, Peoples’ Republic of China was held in _______.
   A.) New Delhi
   B.) Mumbai
   C.) Kolkata
   D.) Pune

Answer: Option 'B'

Mumbai

  • 12. Which company foundation to engage in Afforestation and Public outreach activities through “Bal Ganga Mela”?
   A.) Ashok Leyland
   B.) Reliance Communication 
   C.) HCL
   D.) Larsen And Toubro company

Answer: Option 'C'

​HCL

  • 13. Which country Sign MoUs with India in Extradition Treaty, Atomic Energy and VISA Waiver?
   A.) Malawi
   B.) Algeria
   C.) South Africa
   D.) Indonesia

Answer: Option 'A'

Malawi

  • 14. Which bank launched co-branded credit card with Amazon pay?
   A.) Dena bank
   B.) ICICI Bank
   C.) Yes Bank
   D.) Canara Bank

Answer: Option 'B'

​ICICI Bank

  • 15. Who bags IPI-India Award for excellence in journalism 2018?
   A.) Namrata Ahuja
   B.) Rajat Sharma
   C.) Vikram Chandra
   D.) Shweta Singh

Answer: Option 'A'

​Namrata Ahuja

Current Affairs Quiz 7th November 2018 Download Pdf