Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 7

  • 1. United Nations’ (UN) International day of Sport for Development and Peace(IDSDP) is observed annually on ____________?
   A.) 3rd April
   B.) 4th April
   C.) 6th April
   D.) 5th April

Answer: Option 'C'

​6th April

  • 2. Six new spider species belongings to genus Habrocestum spotted in ________.
   A.) Assam
   B.) Kerala
   C.) Tamil Nadu
   D.) Mizoram

Answer: Option 'B'

​Kerala

  • 3. Name the Padma Shri awardee and ‘Father of Entrepreneurship Movement’, who passed away at the age of 79 in Ahmedabad, Gujarat.
   A.) Viharidas Gopaldas Patel
   B.) Edith Abbott
   C.) Gustav Cassel
   D.) Winston Chang

Answer: Option 'A'

​Viharidas Gopaldas Patel

  • 4. Under which Ministry does Bureau of Indian Standards (BIS) function?
   A.) Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
   B.) Ministry of Human Resource Development
   C.) Ministry of Agriculture & Farmers' Welfare
   D.) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

Answer: Option 'A'

​Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution

  • 5. CO2 level of earth is _____parts per million(ppm), according to the Germany’s Potsdam Institute for Climate Impact Research?
   A.) 450 ppm
   B.) 410 ppm
   C.) 380 ppm
   D.) 350 ppm

Answer: Option 'B'

410 ppm

  • 6. Where was the month-long Indo-US military exercise held?
   A.) Kolkata
   B.) Hyderabad
   C.) New Delhi
   D.) Delhi

Answer: Option 'C'

​New Delhi

  • 7. Which bank recently got approval to merge with Indiabulls Housing Finance Ltd?
   A.) Lakshmi Vilas Bank
   B.) Federal Bank
   C.) City Union Bank
   D.) DCB Bank

Answer: Option 'A'

​Lakshmi Vilas Bank

  • 8. Indian Institute of Technology, Delhi (IIT-D) and ________ signed MoU on standardisation and conformity assessment.
   A.) International Organization for Standardization (IOS)
   B.) Bureau of Indian Standards (BIS)
   C.) British Standards Institution (BSI)
   D.) Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)

Answer: Option 'B'

Bureau of Indian Standards (BIS)

  • 9. Anwar Haleem is appointed as the Ambassador of India to which country?
   A.) Kingdom of Jordan
   B.) Angola
   C.) Algeria
   D.) Afghanistan

Answer: Option 'A'

​Kingdom of Jordan

  • 10. Who is the Director General of Bureau of Indian Standards (BIS)?
   A.) Mario Draghi 
   B.) Bhola Singh
   C.) Surina Rajan
   D.) Mahesh Poddar

Answer: Option 'C'

​Surina Rajan

  • 11. Sheikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa was re-elected as the president of which football sport association?
   A.) Asian Football Confederation
   B.) Union of European Football Associations
   C.) Union of Arab Football Associations
   D.) West Asian Football Federation

Answer: Option 'A'

​Asian Football Confederation

  • 12. Who became the first Indian, to be designated as a member of FIFA Executive Council?
   A.) Sunando Dhar
   B.) Kushal Das
   C.) Pradip Dutta
   D.) Praful Patel

Answer: Option 'D'

Praful Patel

  • 13. Indian Astrologer, who has been honoured with 'D. Litt in Astrology' by National American University is ________.
   A.) Sunita Menon
   B.) Maa Prem Usha
   C.) Sohini Sastri
   D.) Swetta Jumaani

Answer: Option 'C'

​Sohini Sastri

  • 14. Who was appointed as the president of Confederation of Indian Industry(CII) for the period 2019-20?
   A.) Vikram Kirloskar
   B.) Rakesh Bharti Mittal
   C.) Uday Kotak
   D.) TV Narendran

Answer: Option 'A'

Vikram Kirloskar

  • 15. Scientists warn of amphibian pandemic that already killed ___________. 
   A.) 90 species
   B.) 150 species
   C.) 160 species
   D.) 175 species

Answer: Option 'A'

​90 species

Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 7 Download Pdf