Current Affairs Quiz 8th September 2018

  • 1. At the International Court of Justice (ICJ), India has supported Mauritius over its claim on Chagos Islands, which are under the control of
   A.) United Kingdom
   B.) Germany
   C.) France
   D.) Russia

Answer: Option 'A'

United Kingdom

  • 2. The 1st Gulf nation to grant permanent residency to expatriates is
   A.) Kuwait
   B.) Qatar
   C.) Saudi Arabia
   D.) Oman

Answer: Option 'B'

​Qatar

  • 3. Who becomes the first Honorary Ambassador of Lal Bahadur Shastri Memorial Foundation?
   A.) Ranbir Kapoor
   B.) Amitabh Bachchan
   C.) Akshay Kumar
   D.) Salman Khan

Answer: Option 'C'

​Akshay Kumar

  • 4. Which state vows to bring down malnutrition rate by 11 percent in state by 2022?
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Kerala
   C.) West Bengal
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'A'

Himachal Pradesh

  • 5. Recently, which country inked an agreement to collaborate on ‘Gaganyaan’, ISRO's first human space mission?
   A.) US
   B.) France
   C.) Russia
   D.) China

Answer: Option 'B'

​France

  • 6. Who broke his own junior world record to win the 10m Air Pistol Junior Men event at the ISSF World Championship?
   A.) Saurabh Chaudhary
   B.) Om Prakash Mitharwal
   C.) Arjun Singh Cheema
   D.) Shahzar Rizvi

Answer: Option 'A'

Saurabh Chaudhary

  • 7. Who is acting chief justice of Gauhati High Court?
   A.) Justice Arup Kumar Goswami 
   B.) Justice Rajesh Sinha
   C.) Justice Arun kumar
   D.) Justice Naresh Gupta

Answer: Option 'A'

​Justice Arup Kumar Goswami 

  • 8. How many crores worth developmental projects sanctioned by Tourism Ministry under Swadesh Darshan in Kerala?
   A.) 75
   B.) 80 
   C.) 65
   D.) 95

Answer: Option 'B'

​80 

  • 9. Where is the Headquarters of TPCI located?
   A.) New Delhi
   B.) Chennai 
   C.) Hyderabad
   D.) Mumbai

Answer: Option 'A'

New Delhi

  • 10. How many languages did Experiential Learning – Gandhi's Nai Talim book was launched ?
   A.) 13
   B.) 12
   C.) 11
   D.) 10

Answer: Option 'A'

13