Current Affairs Quiz 8th October 2018

  • 1. What is the new type of tool that could be used by forensic experts to catch criminals using genetic clues left at crime scenes?
   A.) A tool that reveals the fingerprint pattern
   B.) A tool that measures DNA in the dead and fallen cells
   C.) A tool that reveals the amount of DNA people shed
   D.) A tool that studies the hair strand even if it has no root

Answer: Option 'C'

​A tool that reveals the amount of DNA people shed

  • 2. Which country beat Sri Lanka by 144 runs to clinch U19 Asia Cup 2018 title?
   A.) India
   B.) Sri Lanka
   C.) Pakistan
   D.) South Africa

Answer: Option 'A'

India

  • 3. Scientists have created tiny spheres of titanium dioxide petals to destroy __________, a synthetic chemical used to make plastics that often contaminates water.
   A.) Bisphenol A (BPA)
   B.) Bisphenol C (BPC)
   C.) Bisphenol B (BPB)
   D.) Bisphenol D (BPD)

Answer: Option 'A'

Bisphenol A (BPA)

  • 4. Which of the following leader's, who passed away recently, was called the Nagaland's Gandhi?
   A.) Natwar Thakkar
   B.) T.R.Zeliang
   C.) Neiphiu Rio
   D.) A.Z.Angami

Answer: Option 'A'

Natwar Thakkar

  • 5. ________ has recently been appointed as the ambassador and India’s permanent representative to the United Nations Conference on Disarmament (UNCD).
   A.) Pankaj Sharma
   B.) AjitDoval
   C.) Nirupama Rao
   D.) Syed Akbaruddin

Answer: Option 'A'

Pankaj Sharma

  • 6. How many concrete structured watch towers are being built for the Border Security Force (BSF)?
   A.) 350
   B.) 650
   C.) 450
   D.) 500

Answer: Option 'A'

350

  • 7. 21 countries in the IORA have adopted the Delhi Declaration on Renewable Energy. What does R  stands for in IORA?
   A.) Rim
   B.) Reproductive
   C.) Regional
   D.) Renewable

Answer: Option 'A'

Rim

  • 8. Reliance Health Insurance, has received final approval from IRDAI for its new health insurance business. Who is the CEO of Reliance Health Insurance?
   A.) Vikramkapoor
   B.) Akash Ambani
   C.) Ravi Viswanath
   D.) Mukesh Ambani

Answer: Option 'C'

​Ravi Viswanath

  • 9. According to global brand consultancy Interbrand's "Best 100 Global Brands 2018" report, which of the following company has displaced Google to become the top brand in the world in 2018?
   A.) Apple
   B.) Amazon
   C.) Facebook
   D.) Microsoft

Answer: Option 'A'

Apple displaced Google to become the top brand in the world in 2018 while Facebook, mired in data breach controversies, fell to ninth place in the top 100 brands globally. According to global brand consultancy Interbrand's "Best 100 Global Brands 2018" report, Amazon achieved a 56% growth to become the third top brand globally.

  • 10. Who has been appointed the chairman of the working committee and director on the board by the international industry body–World Federation of Exchanges (WFE).
   A.) Sandeep Bakhshi
   B.) Rana Kapoor
   C.) VikramLimaye
   D.)  S Sharma

Answer: Option 'C'

VikramLimaye
The National Stock Exchange’s (NSE) MD and CEO VikramLimaye has been appointed the chairman of the working committee and director on the board by the international industry body–World Federation of Exchanges (WFE).

  • 11. To promote innovative cooperation between students of India and Russia, an MoU was exchanged between India’s AIM and the Russian Federation’s SIRIUS Educational Foundation. What does I stands for in AIM?
   A.) Interconnected
   B.) Integration
   C.) Innovation
   D.) Indian

Answer: Option 'C'

Innovation
To promote innovative cooperation between students of India and Russia, an MoU was exchanged between India’s Atal Innovation Mission (AIM) and the Russian Federation’s SIRIUS Educational Foundation in the presence of the Prime Minister of India Narendra Modi and the President of Russia Vladimir Putin, in New Delhi. 

  • 12. Which state launches website and app ‘Maha madat’ to analyze drought situation?
   A.) Kerala 
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Maharashtra
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'C'

Maharashtra state launches website and app ‘Maha madat’ to analyze drought situation.

  • 13. Who launched ‘Nirman Kusuma’ programme ?
   A.) Shri Naveen Patnaik
   B.) Shri Prakash Javadekar
   C.) Shri Vignesh Prabhu
   D.) Shri Suresh Prabhu

Answer: Option 'A'

Shri Naveen Patnaik

  • 14. Which country recently passed a Bill to counter terrorist financing?
   A.) Pakistan
   B.) Iraq
   C.) Iran
   D.) Afghanistan

Answer: Option 'C'

​Iran

  • 15. Which of the following is a Russian-origin aircraft?
   A.) Su-30MKI
   B.) HAL Tejas
   C.) MiG-29
   D.) Mirage 2000

Answer: Option 'C'

MiG-29

  • 16. Who won the Japanese Formula One Grand Prix?
   A.) Lewis Hamilton
   B.) M. Verstappen
   C.) V. Bottas
   D.) K. Räikkönen

Answer: Option 'A'

Lewis Hamilton

  • 17. When does India celebrate the Air Force Day?
   A.) 5th October
   B.) 7th October
   C.) 8th October
   D.) 6th October

Answer: Option 'C'

India celebrates its 86th Air Force Day on 8th October 2018.

  • 18. Who won Girls Title In IBSF World U-16 Snooker Championships?
   A.) Keerthana Pandian 
   B.) Lucky Vatnani
   C.) Manan Chandra
   D.) Geet Sethi

Answer: Option 'A'

Keerthana Pandian 

  • 19. Railway Minister Lays Foundation Stone Of Two Key Railway Projects In _________ ?
   A.) Chennai 
   B.) Pune
   C.) Chattisgarh
   D.) Hyderabad

Answer: Option 'C'

​Chattisgarh

Current Affairs Quiz 8th October 2018 Download Pdf