Current Affairs Quiz 9th August 2018 | RRB Group D

  • 1. Which state government announces special assistance of Rs 500 crore for OBC community?
   A.) Maharashtra
   B.) Tamil Nadu
   C.) Kerala
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'A'

Maharashtra

  • 2. Which of the following scheme was introduced to establish rural road connectivity?
   A.) Atal Pension Yojana
   B.) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
   C.) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
   D.) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana

Answer: Option 'C'

​Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

  • 3. Who launched the mobile application Niryat Mitra'?
   A.) Shri Dinesh Karthik
   B.) Shri Amit Shah
   C.) Shri Suresh Prabhu
   D.) Shri Arun Jaitley

Answer: Option 'C'

​Shri Suresh Prabhu

  • 4. How many Additional Advocates Generals (AAG) were appointed by Karnataka government recently?
   A.) 3
   B.) 4
   C.) 5
   D.) 6

Answer: Option 'B'

4

  • 5. Which of the following state has used drone with camera to detect the cultivation of ganja plants?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Karnataka
   C.) Uttar Pradesh
   D.) Kerala

Answer: Option 'B'

​Karnataka

  • 6. What type of galaxy did the astronomers discover lately using the Indian Telescope, Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT)?
   A.) Irregular Galaxy
   B.) Elliptical Galaxy
   C.) Radio Galaxy
   D.) Spiral Galaxy

Answer: Option 'C'

​Radio Galaxy

  • 7. Who has been handed the honour of being the Indian contingent's flag bearer at the 2018 Asian Games?
   A.) Neeraj Chopra
   B.) Heena Sidhu
   C.) Punam Yadav
   D.) Jitu Rai

Answer: Option 'A'

​Neeraj Chopra

  • 8. Uttar Pradesh is uniquely famous for product-specific traditional industrial hubs across 75 districts. Varanasi is famous for the product of
   A.) Sports goods
   B.) Carpet
   C.) Banarasi silk sari
   D.) Leather footwear

Answer: Option 'C'

​Banarasi silk sari

  • 9. President Ram Nath Kovind inaugurated 'One District One Product' Summit in
   A.) West Bengal
   B.) Gujarat
   C.) Uttar Pradesh
   D.) Maharashtra

Answer: Option 'C'

​Uttar Pradesh

  • 10. According to the Ministry of Health and Family Welfare, which of the following northeastern State emerge as new HIV hotspot?
   A.) Mizoram
   B.) Nagaland
   C.) Sikkim
   D.) Arunachal Pradesh

Answer: Option 'A'

​Mizoram