Current Affairs Quiz 9th October 2018

  • 1. Which of the following will predict whether a person’s cognitive decline will lead to Alzheimer’s disease in the next five years?
   A.) Donepezil drug
   B.) Cognitive radio technology
   C.) Artificial Intelligence algorithm
   D.) Rivastigmine

Answer: Option 'C'

​Artificial Intelligence algorithm

  • 2. What is/are the state-run oil company/companies that have placed orders for Iranian oil?
   A.) Indian Oil Corporation Limited (IOCL)
   B.) Mangalore Refinery and Petrochemicals Limited (MRPL)
   C.) Both A and B
   D.) Only A

Answer: Option 'C'

Both A and B

  • 3. Why did Karnataka’s Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike (BBMP) develop an in-house app?
   A.) to levy fines for using banned plastics
   B.) to levy fines for doing illegal business
   C.) to levy fines for using alcohol and drugs
   D.) to levy fines for faking passport and visa

Answer: Option 'A'

​to levy fines for using banned plastics

  • 4. Why did Karnataka’s Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike (BBMP) develop an in-house app?
   A.) to levy fines for using banned plastics
   B.) to levy fines for doing illegal business
   C.) to levy fines for using alcohol and drugs
   D.) to levy fines for faking passport and visa

Answer: Option 'A'

Karnataka’s Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike (BBMP) has developed an in-house app for its health inspectors and medical officers. The app will help the health department officials to levy fines on those found to be using banned plastic items

  • 5. India’s ______ has won the girls’ title in the IBSF World Under-16 Snooker Championships. 
   A.) Thangjam Tababi Devi
   B.) Prabhjot Saini
   C.) Keerthana Pandian
   D.) Kumar Mangalan

Answer: Option 'C'

India’s Keerthana Pandian has won the girls’ title in the IBSF World Under-16 Snooker Championships. In the final in St Petersburg, Russia, Keerthana outclassed her Belarussian rival Albina Leschuk 3-1.

  • 6. Trading on electronic platforms is being encouraged across the world as it enhances pricing transparency, processing efficiency and risk control. In India _________ has recently issued guidelines for operating Electronic Trading Platforms (ETPs) to transact in eligible instruments.
   A.) CIBIL
   B.) RBI
   C.) SEBI
   D.) CRICIL

Answer: Option 'B'

The Reserve Bank of India issued guidelines for operating Electronic Trading Platforms (ETPs) to transact in eligible instruments. As per the norms issued by the central bank ETPs will mean any electronic system, other than a recognised stock exchange, on which transactions is eligible instruments. ETP Operator’ shall mean an entity authorised by the Reserve Bank to operate an ETP under these Directions.

  • 7. Which of the following states has recently unveiled 'Unnati Scheme' to help entrepreneurs from SC/ST Communities?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Jharkhand
   C.) Karnataka
   D.) Odisha

Answer: Option 'C'

The Karnataka Government has unveiled 'Unnati Scheme' to help entrepreneurs from SC/ST Communities. Karnataka Social Welfare Minister Priyank Kharge announced that the state government, under the Unnati scheme, will invest up to Rs 20 crore to create end-to-end support infrastructure for startups and entrepreneurs from a marginalised background.

  • 8. Which of the following states has launched 'Nirman Kusuma' programme for providing financial assistance to the children of the construction workers for their technical education? 
   A.) Odisha
   B.) Karnataka
   C.) Jharkhand
   D.) Telangana

Answer: Option 'A'

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched 'Nirman Kusuma' programme for providing financial assistance to the children of the construction workers for their technical education in the state.

  • 9. Which of the following organistion has won the ‘ISSA Good Practice Award’ for Administrative Solution for Coverage Extension at the “Regional Social Security Forum for Asia and the Pacific”? 
   A.) RBI
   B.) IRDAI
   C.) ESIC
   D.) NABARD

Answer: Option 'C'

The Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has won the ‘ISSA Good Practice Award’ for Administrative Solution for Coverage Extension at the “Regional Social Security Forum for Asia and the Pacific” held at Kuala Lumpur, Malaysia.

  • 10. How much did the Centre approve to Telangana government developmental work in the former nine backward districts of the State?
   A.) Rs.350 crore
   B.) Rs.450 crore
   C.) Rs.550 crore
   D.) Rs.650 crore

Answer: Option 'B'

Rs.450 crore