Static GK for Upcoming Exams Quiz Set - 1

  • 1. The Champaner-Pavagadh Archaeological Park is situated in which state?
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Rajsthan
   C.) Gujarat
   D.) Bihar

Answer: Option 'C'

Champaner-Pavagadh Archaeological Park, a UNESCO World Heritage Site, is located in Panchmahal district in Gujarat, India. It is located around the historical city of Champaner, a city which was built by Sultan Mahmud Begada of Gujarat.

  • 2. The Koyna Dam is located in____________
   A.) Maharashtra
   B.) Gujarat
   C.) Karnataka
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'A'

Maharashtra
The Koyna Dam is one of the largest dams in Maharashtra

  • 3. The Golkonda fort is situated in which city?
   A.) Chennai
   B.) Hyderabad
   C.) Pune
   D.) Mumbai

Answer: Option 'B'

Hyderabad

  • 4. Luanda is the capital of which country?
   A.) Angola
   B.) Namibia
   C.) Brazil
   D.) Liberia

Answer: Option 'A'

Currency – Angolan kwanza

  • 5. Vadodara in Gujarat is located along the banks of the River ___________
   A.) Tapi
   B.) Vishwamitri
   C.) Sabarmati
   D.) Ganges

Answer: Option 'B'

Vishwamitri

  • 6. The Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd is based in_____________
   A.) Ahmedabad
   B.) Chennai
   C.) Mumbai
   D.) Bengaluru

Answer: Option 'C'

Mumbai
The ECGC Limited (Formerly Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd) is a company wholly owned by the Government of India based in Mumbai, Maharashtra. It provides export credit insurance support to Indian exporters and is controlled by the Ministry of Commerce. Government of India had initially set up Export Risks Insurance Corporation (ERIC) in July 1957.

  • 7. The World Wetlands Day is observed on____________
   A.) February 2
   B.) February 12
   C.) February 22
   D.) February 24

Answer: Option 'A'

World Wetlands Day occurs annually on February 2nd, marking the date of the adoption of the Convention on Wetlands on February 2, 1971

  • 8. The Buddh International Circuit, an Indian motor racing circuit, is located in which city?
   A.) Gandhinagar
   B.) Greater Noida
   C.) Gandhinagar
   D.) New Delhi

Answer: Option 'B'

Greater Noida
The Buddh International Circuit is an Indian motor racing circuit in Greater Noida, Uttar Pradesh, India, 40 km from Delhi.

  • 9. The Empress Botanical Garden is located in which city?
   A.) Pune
   B.) Mumbai
   C.) Lucknow
   D.) Bengaluru

Answer: Option 'A'

Pune

  • 10. The Champaner-Pavagadh Archaeological Park is situated in which state?
   A.) Bihar
   B.) Gujarat
   C.) Himachal Pradesh
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'B'

Champaner-Pavagadh Archaeological Park, a UNESCO World Heritage Site, is located in Panchmahal district in Gujarat, India. It is located around the historical city of Champaner, a city which was built by Sultan Mahmud Begada of Gujarat.

  • 11. Who publishes the Human Development Index?
   A.) United Nations Development Program
   B.) World Economic Forum
   C.) United Nations Sustainable Development Solutions Network
   D.) International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

Answer: Option 'A'

United Nations Development Program

  • 12. The 2018 NATO Summit is scheduled to take place in which country?
   A.) India
   B.) Belgium
   C.) United Kingdom
   D.) Portugal

Answer: Option 'B'

Belgium

  • 13. The headquarter of the World Anti-Doping Agency is situated at__________
   A.) Montreal, Canada
   B.) Dhaka, Bangladesh
   C.) Basel, Switzerland
   D.) The Hague, Netherlands

Answer: Option 'A'

Montreal, Canada
The World Anti-Doping Agency is a foundation initiated by the International Olympic Committee based in Canada to promote, coordinate and monitor the fight against drugs in sports.

  • 14. ‘Bedara Vesha’ is a popular folk dance of which state?
   A.) Karnataka
   B.) West Bengal
   C.) Assam
   D.) Odisha

Answer: Option 'A'

Karnataka
‘Bedara Vesha’ is a folk dance performed days before Holi night in Sirsi town of Karnataka. It is also known as ‘Hunter Dance’.

  • 15. The Sambhar Salt Lake is situated in which state?
   A.) Gujarat
   B.) Rajasthan
   C.) Goa
   D.) Karnataka

Answer: Option 'B'

The Sambhar Salt Lake, India’s largest inland salt lake, is located 96 km southwest of the city of Jaipur and 64 km northeast of Ajmer along National Highway 8 in Rajasthan. 

  • 16. The Bison National Park is situated in which of the given states?
   A.) Tripura
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Gujarat
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'A'

Tripura
.Bison National Park or Rajbari National Park is a national park in Tripur

  • 17. The Ancient Palace of Bada Gujar is located in which state?
   A.) Sikkim
   B.) Rajasthan
   C.) Gujarat
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'B'

Rajasthan

  • 18. Hanuman Tibba mountain peak is located in which state of India?
   A.) Meghalaya
   B.) Jammu & Kashmir
   C.) Himachal Pradesh
   D.) Assam

Answer: Option 'C'

Himachal Pradesh

  • 19. The Akashiganga water falls is situated in which state?
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Arunachal Pradesh
   C.) Assam
   D.) Jammu & Kashmir

Answer: Option 'C'

Assam

  • 20. Who is the Director of the Intelligence Bureau (IB)?
   A.) Rajiv Jain
   B.) Dhirendra Swarup
   C.) Alok Verma
   D.) Kamlesh Nilkanth Vyas

Answer: Option 'A'

Rajiv Jain

  • 21. The Vikramshila Wildlife Sanctuary is located in___________
   A.) Goa
   B.) Bihar
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'B'

Bihar
Vikramshila Gangetic Dolphin Sanctuary is located in Bhagalpur District of Bihar, India. The sanctuary is a 50 km stretch of the Ganges River from Sultanganj to Kahalgaon

  • 22. What is the capital of Honduras?
   A.) Tegucigalpa
   B.) Nouakchott
   C.) Tarawa Atoll
   D.) Port-au-Prince

Answer: Option 'A'

Currency: Honduran lempira

  • 23. Kikkli is a popular folk dance of which state?
   A.) Punjab
   B.) Bihar
   C.) Rajasthan
   D.) Gujarat

Answer: Option 'A'

Kikkli also spelled as Kikli, is one of the folk dances of Punjabi females

  • 24. When is the World Television Day observed?
   A.) November 21
   B.) September 17
   C.) August 10
   D.) June 30

Answer: Option 'A'

​November 21
In December 1996 the United Nations General Assembly proclaimed 21 November as World Television Day commemorating the date on which the first World Television Forum was held in 1996

  • 25. The Upper Manair Dam is located in which of the following states?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Telangana
   C.) Assam
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'B'

The Upper Manair Dam is a dam on the Manair River, at Narmal Village, Gambhiraopet mandal, Rajanna Sircilla district, Telangana

Static GK Quiz Set - 1 Download Pdf